Israël andermaal in de clinch met Unesco over behoud Joods erfgoed van Jeruzalem

golden-gate2De Gouden Poort is de Oostelijke Poort van Jeruzalem en één van de acht toegangspoorten van de Oude Stad. Omdat Joden rotsvast geloven dat ooit hun Messias via deze poort Jeruzalem zal binnentrekken, hebben moslims omstreeks 1530 de poort dicht gemetseld. Daarbij hebben zij opzettelijk een moslimbegraafplaats voor de poort aangelegd, omdat moslims geloven dat de Joodse Messias nooit een begraafplaats zou betreden en met deze tweede hindernis zijn komst doorheen de poort verhinderd zou worden. [bron]

Israël heeft andermaal de UNESCO uitgekafferd over de passage van een Palestijns gesponsorde resolutie die Israël veroordeelt voor zijn activiteiten in Jeruzalem, zeggende dat dergelijke acties uiteindelijk de organisatie zullen vernietigen. “Dit is een zwarte dag voor UNESCO, een dag die de organisatie uit zijn geschiedenis zal willen wissen omdat het handelt buiten de grenzen van de werkelijkheid,” zei het Buitenlandse Ministerie van Israël in een verklaring.

In 2011 accepteerde de VN-organisatie UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) ‘Palestina’ als volwaardig lid. Sindsdien bakkeleien Israëlische en Palestijnse ambtenaren voortdurend over het werk van Unesco in Jeruzalem, met Israël dat vorige maand plotseling het bezoek van een delegatie van Unesco annuleerde die de Oude Stad van Jeruzalem wilde inspecteren omdat, zo zeiden ambtenaren, de Palestijnen de inspectie wilden politiseren.

Tijdens een debat tijdens de 37ste sessie van Unesco’s Comité van het Werelderfgoed (WHC), die momenteel doorgaat in Phnom Penh, Cambodja, diende de Jordaanse delegatie namens de Palestijnse Autoriteit, een resolutie in die Israël veroordeelt voor zijn beleid in Jeruzalem.

De resolutie censureerde Israël voor een aantal ontwikkelingen in de stad, met inbegrip van de bouw van een bezoekerscentrum, van plan is om een lift te bouwen aan de Westelijke Muur (cfr. de Klaagmuur) en de beschuldigingen van het uitvoeren van archeologische opgravingen met het doel om de moslimplaatsen boven op de Tempelberg te beschadigen. Het stelde Israël ook aan de kaak omdat het er naar verluidt niet in slaagt om aan de commissie kritieke informatie te overhandigen omtrent de staat van de Oude Stad.

“De WHC verzoekt Israël om onmiddellijk af te zien van alle daden, nalatigheden en beschadigende opgravingen,” volgens een gemeenschappelijke persmededeling die zondag werd uitgegeven door de Jordaanse en de Palestijnse delegaties aan de UNESCO.  “Het WHC vraagt ook aan Israël om te stoppen met alle schendingen die feiten aan de grond veranderen en de authenticiteit en integriteit van de Oude Stad van Jeruzalem beschadigen, in het bijzonder de recente escalerende maatregelen die werden genomen tegen de Al Aqsa moskee en de tegenwerking van de Jordaanse Awqaf’s voor de bewaring van de Heilige Plaatsen.”

De resolutie werd naar verluidt aangenomen, met acht van de 21 leden tellende Werelderfgoed Comité die voor de resolutie stemden en tien landen die zich aan de stemming onthielden. Enkel Duitsland, Zwitserland en Estland stemden tegen de resolutie (Nederland en België zijn momenteel niet vertegenwoordigd in het WHC.)

—-

Tekst loopt hierna verder in het Engels…

“Passing, once more, a fabricated political decision against Israel, which portrays nothing but the outstanding creative writing skills and unique sense of imagination of both the Palestinians and Jordanians, bears devastating ramifications on the future of UNESCO,” the head of the Israeli delegation said after the vote. “It is rather unfortunate that at such a critical point in time for UNESCO, the Palestinians and their active partners consciously choose to undermine the core values and identity of this organization to an extent that will certainly lead to its ultimate destruction.”

Israel’s Foreign Ministry stated that the resolution was adopted against the better judgment of the majority and “is nothing but a heap of disconnected-from-reality statements.” There is no linkage between the language of the resolution and the actual facts on the ground, the statement continued, “as the text only reflects the clichés of the anti-Israel bubble which the Palestinians cultivate within UNESCO at the expense of the worthy causes the organization is supposed to promote around the world.”

Nevertheless, the statement said, “Israel will uphold its commitments and its sovereign responsibility by continuing to ensure freedom of worship to all faiths in Jerusalem, even as UNESCO insists on turning its back on reality and wreaking damage to the interests of member-states through the regurgitation of the dictates of Palestinian propaganda.”

Shimon Samuels, director for international relations of the Simon Wiesenthal Center — the only Jewish group accredited to the UNESCO World Heritage Committee — said he “deplored the abuse of an organization that was founded to provide protection and preservation of cultural and natural heritage sites for another round of Israel bashing.”

He said that host Cambodia and laureates of newly registered heritage sites “from Namibia to China” were unhappy about having their “moment of glory marred by the Middle-East jack in the box” but that seven of the 21 member states are Muslim and so the anti-Israel resolution passed easily. “Since Palestine was accepted as a member-state of UNESCO, to paraphrase the military strategist Von Clausewitz, heritage has become war by another means,” he said in a statement.

“This is just the latest example of the Palestinians exploiting their unilaterally-pursued elevated status within such bodies as UNESCO to push an anti-Israel agenda and to divert the UN from upholding its mission,” B’nai B’rith International President Allan J. Jacobs said in a statement. “The World Heritage Committee has important business to which it should be attending, rather than singling out Israel and continuing to fuel the Palestinians’ delusional worldview.”


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Israel hits back at UNESCO in wake of condemnation [lezen]

2 gedachtes over “Israël andermaal in de clinch met Unesco over behoud Joods erfgoed van Jeruzalem

  1. you are in reality a good webmaster. The site loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a excellent task on this matter!

    Like

Reacties zijn gesloten.