Hamaspremier Haniyeh van Gaza: Palestijnen zullen bestaansrecht Israël nooit erkennen

haniyeh-abbas2Na de laatste verkiezingen die in de Palestijnse Autoriteit op 25 januari 2006 werden gehouden en die toen werden gewonnen door Hamas, zowel op de West Bank als in de Gazastrook, werd Hamasleider Ismail Haniyeh (links) de nieuwe premier van ‘Palestina’ (PA) en Mahmoud Abbas (rechts) bleef president. Echter, Abbas ging niet akkoord met de uitslag en ontbond het Palestijnse parlement. Hij ontsloeg Hamaspremier Haniyeh en stelde op 15 juni 2007 Salam Fayyat aan als zijn opvolger. Sindsdien is het ruzie tussen Hamas en Abbas’ factie Al Fatah en varen Gaza en de West Bank een aparte koers. Op 13 april 2013 nam Fayyat ontslag en hij werd op 2 juni 2013 opgevolgd door Dr. Rami Hamdallah.

De premier van de Gazastrook (West-‘Palestina’), Ismail Haniyeh van Hamas, zei dinsdag 25 juni ’13 dat de Arabieren van de Palestijnse Autoriteit nooit Israël zouden erkennen.

“Wij hebben twee oorlogen gekend waarin honderden mensen stierven en duizenden vierkante meters land werden vernietigd, maar de Palestijnen hebben niet en zullen ook nooit Israël erkennen,” zei de premier van Gaza in zijn welkomsttoespraak tegenover internationale activisten in de enclave, berichtte het Palestijnse persagentschap Ma’an Nieuws.

Haniyeh zei dat Israël’s “blokkade” van Gaza gericht is om de invloed van het islamitische model buiten Gaza te beperken en ‘Palestina’ te isoleren, in een poging om de Arabieren van de PA te dwingen om Israël te erkennen en de voorwaarden van het Kwartet voor het Midden-Oosten te accepteren.

De premier bedankte de activisten die naar Gaza kwamen, beschreef de solidariteitsbezoeken als een heilige plicht en spoorde meer aanhangers aan om naar Gaza te komen. Haniyeh zei dat de hulporganisaties die in solidariteit de Gazastrook bezochten een politieke en humanitaire boodschap brachten, die aantoont dat Gaza niet alleen staat [in de strijd tegen Israël.] “Deze groepen, samen met de hulp van God en de Palestijnse standvastigheid, verlichtten de belegering,” voegde hij er volgens Ma’an aan toe.

Haniyeh benadrukte de inspanningen van zijn regering om steun te genereren voor Jeruzalem, bewerende dat “de bezetter honderden synagogen heeft gebouwd rondom de al-Aqsa moskee om de wereld te bedriegen en de feiten te vervalsen.”

De terroristenleiders van Hamas in de Gazastrook beweren constant dat het gebied leeft onder een “Israëlische belegering”, daarbij het feit negerende dat Israël onophoudelijk humanitaire hulp toelaat in Gaza. Israël heeft honderden internationaal gefinancierde en gecontroleerde projecten in Gaza goedgekeurd.
Israël heeft ook de particuliere sector in Gaza gesteund en de overdracht van grondstoffen voor particuliere sectorbouw goedgekeurd, met inbegrip van dakpannen, bakstenen, betonplaten, mozaïeken, lijmen, pleister, enz..

Het bezoek van de activisten aan Gaza is een andere in een reeks van bezoeken die door Hamas ambtenaren worden verzorgd, ondanks de vermeende “belegering”. De terroristenleiders hebben de voorbije maanden verscheidene Arabische leiders op hun “belegerd” grondgebied ontvangen. Waaronder de emir van de olierijke golfstaat Qatar die aan Hamas in oktober ll. een aanzienlijk som geld kwam overhandigen, de Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en de Egyptische premier Hisham Qandil.

Ondertussen is het Hamas zelf dat probeert de inwoners van Gaza te straffen door het aanbod van Israëlische goederen te proberen te verminderen die het gebied binnenkomen. Hamas doet dit uit boosheid omdat Israël en de Palestijnse Autoriteit (Abbas) samenwerken wat naar de Gazastrook wordt overgedragen, het feit negerende dat Hamas met ijzeren vuist over het gebied heerst.

Catherine Ashton, die het buitenlandbeleid van de Europese Unie vertegenwoordigd, heeft vorige week Israël opgeroepen om de zeeblokkade op Gaza te verlichten. Ironisch genoeg maakte zij die oproep terwijl zij Gaza bezocht, en bewees aldus dat er geen belegering is.

27 april 2011. De terroristenleiders van de PA, voor de gelegenheid even in maatpak, Mahmoud Abbas (al-Fatah/Oost-‘Palestina’) en Ismail Haniyeh (Hamas/West-‘Palestina’), kunnen het schijnbaar weer prima met elkaar stellen. Zonet een verzoeningsakkoord afgesloten. Nog even de messen slijpen, de vizieren scherpstellen en voilà, de Palestijnse Autoriteit gaat andermaal een grootse toekomst tegemoet. Echter, ruim twee jaar later werd het akkoord nog steeds niet geïmplementeerd en blijft de scheiding een feit.

Bronnen:

  1. Arutz-7: Haniyeh: PA Arabs Won’t Recognize Israel [lezen]
  2. Ma’an News Agnecy: Haniyeh: Palestinians will not recognize Israel [lezen]

Gerelateerd:

  • Hamaspremier Haniyeh in Tunis: Wij zullen nooit onze wapens neerleggen! [lezen]
  • Premier Haniyeh herhaalt in Soedan: Hamas zal nooit het bestaansrecht van Israël erkennen [lezen]