Premier Netanjahoe wil Palestijnse gevangenen vrijlaten als gebaar van goede wil

netan-abbas2Premier Benjamin Netanjahoe is bereid om een beperkt aantal Palestijnse gevangenen vrij te laten in ruil voor dat president van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas de terugkeer naar de pre-1967-lijnen zou laten vallen als een pre-conditie om terug te keren naar de onderhandelingstafel, zeggen diplomatieke bronnen op maandag.

De bronnen, die deelnamen aan de besprekingen tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en met Netanjahoe en Abbas, vertelden aan het Hebreeuwse dagblad Maariv dat Kerry geïnteresseerd was in het geven van politiek gewin aan beide leiders, dat hen zou toestaan geen gezichtsverlies te lijden en terug te keren naar de onderhandelingstafel.

De stappen achteruit zouden vermoedelijk beide partijen toestaan om hun achterban tastbare realisaties voor te stellen. Voor Netanjahoe zou de vrijlating van gevangenen, die mogelijk gecombineerd zou gaan met de aankondiging van een bouwstop in de nederzettingen op de West Bank die zich buiten de belangrijkste nederzettingenblokken bevinden, als “gebaren van goede wil” aan de Palestijnen kunnen worden voorgesteld die niet als een capitulatie aan hun pre-condities zouden worden aangevoeld.

Voor Abbas zou de vrijlating van de gevangenen, een hoogst gevoelige kwestie in de Palestijnse straat, als een persoonlijke voltooiing van grote omvang kunnen worden gezien, die het hervatten van de vredesonderhandelingen zou kunnen rechtvaardigen. Het kantoor van de premier in Jeruzalem heeft nog geen commentaar op het bericht willen leveren.

under-construction2The report came three days before Kerry is supposed to visit the region in continuing efforts to jump-start peace talks. According to the State Department, Kerry will visit Amman and Jerusalem to meet Israeli, Jordanian, and Palestinian officials during the three-day visit. The diplomats described the developments as “meaningful progress” towards resuming peace talks, stressing that Kerry had postponed his visit to the region, which was originally scheduled to take place last week, precisely because he did not want to leave empty-handed, with both sides entrenched in their positions. “These are critical days in the American effort to resume talks,” the sources said, stressing that the move would prevent a renewed Palestinian push for statehood at the UN and their following up on threats to go after Israel in the International Criminal Court.

According to the report, Israel’s Shin Bet security agency, the Justice Ministry, and the Prison Authority will start compiling a list of possible prisoners to release, within days. The release of prisoners, all of whom were arrested before the signing of the 1993 Oslo accords and deemed not to pose a security risk, is scheduled to coincide with the beginning of Islam’s Holy month of Ramadhan, which starts July 7.

Netanyahu last year offered to free 50 Palestinian security prisoners held since before the Oslo Accords of the early 1990s, in a bid to get Abbas to come back to the peace table, The Times of Israel reported two weeks ago. Abbas rejected the offer. On Monday evening, Palestinian sources told Yedioth Ahronoth that Kerry plans to set up a joint meeting with Netanyahu and Abbas, though they estimated that the chances of such a meeting taking place in the near future are slim.

Also on Monday, Israel’s Channel 2 reported that Abbas had expressed interest in restarting peace negotiations with Israel, a report that was later denied by the PA. Citing talk “in the corridors of Ramallah,” Channel 2′s Arab affairs correspondent Ehud Yaari reported that officials were hinting that Abbas was keen to talk, despite his preconditions for coming to the table not being met.

Negotiations between Israel and the Palestinians have been stalled since 2010, with Abbas demanding the release of Palestinian prisoners and a freeze on settlement construction as preconditions for restarting talks. Prime Minister Benjamin Netanyahu has vowed to not agree to any preconditions before returning to the table, while expressing readiness to discuss all issues when talks resume.

According to the TV report, sources in Jerusalem said that, from Israel’s point of view, the important development will not be seeing Abbas return to the negotiation table, but rather seeing him stay there. Senior coalition partner Yesh Atid praised the news, saying “direct and courageous talks were the only way to solve the conflict,” according to a statement released Monday night.

In a recent interview with The Washington Post, Netanyahu made clear his willingness to negotiate immediately, and declared that “if [US] Secretary [of State John] Kerry, whose efforts we support, were to pitch a tent halfway between [Jerusalem] and Ramallah — that’s 15 minutes away, driving time — I’m in it, I’m in the tent.”

(Artikel uit The Times of Israel in een aangepaste vertaling van Brabosh.com)


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Diplomats: Netanyahu ready to release Palestinian prisoners [lezen]

3 gedachtes over “Premier Netanjahoe wil Palestijnse gevangenen vrijlaten als gebaar van goede wil

 1. Recent was ik op de vlootdagen bij Sail Den Helder op een Russisch fregat. De sfeer was ijzig te noemen. Zeker vergeleken met een bezoek twee jaar geleden aan een ander Russisch schip. Toeval?

  Like

 2. Wel ja, Netanjahoe blijft als een krakkemikkige koorddanser rond de hete brij dansen, onder toenemende druk van het diplomatiek offensief jegens de Joodse staat dat door de VS werd in gezet met in hun zog de rest van de anti-Israëlmeute. ‘k Ben benieuwd waar dit weer op uit zal draaien.

  Natuurlijk weten we niet wat er zich achter de schermen afspeelt. Een paar dagen geleden schreef ik hier al dat het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn militaire steun aan Israël met 5 procent heeft verminderd. Het zou best kunnen dat Kerry Israël met nog meer ingrijpende sancties heeft bedreigd, maar dat zullen we pas later (of misschien wel nooit) te weten komen.

  Netanjahoe probeert hoe dan ook zijn beste (en enige) bondgenoot (de VS) te vriend te houden, vooral met de toenemende dreiging vanuit Syrië, Iran en Hezbollah en de excessen van de Arabische Lente in de rest van het Groot-Kalifaat van Arabistan.

  Ook azen de VS op medewerking van Israël in het Syrische conflict, sinds Kerry zijn oog op de rebellen heeft laten vallen. Dit om de Russen dwars te zitten die Iran en Syrië door dik en dun blijft steunen. Israël wil uiteraard zo ver mogelijk weg blijven uit die burgeroorlog, in de eerste plaats omdat die zich boven en over zijn grenzen (via de Golan) praktisch aan de voordeur van de Knesset afspeelt. De VS en Rusland bepalen hoe dan ook het spel en Israël dreigt andermaal de prijs te betalen.

  Al bij al weer een zoveelste beschamende “politieke” vertoning, waar mijn maag van omkeert telkens als ik zoiets lees. 😦

  Like

 3. Yeah right…

  Abbas is een gewoon een rupsje-nooit-genoeg die blijft vreten zolang ze hem vreten blijven geven. En bij dit rupsje-nooit-genoeg zal nooit een mooie vlinder uitkomen maar een lelijk gedrocht wat alleen maar meer eitjes zal leggen waar nog meer rupsjes-nooit-genoeg uitkomen die blijven doorvreten todat alles kapot gevreten is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.