Israël andermaal met 6 raketten beschoten vanuit Gaza; het IDF slaat terug

hamas_rockets

Afgelopen nacht (zondag op maandag 24 juni) werden vier raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook gericht op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël, waarvan enkele neerstorten in het gebied  van Hof Ashkelon. Het Iron Dome raketafweersysteem slaagde erin om twee raketten te onderscheppen en twee anderen raketten explodeerden in open terrein.

Nog eens twee andere raketten werden afgevuurd naar het gebied van Bnei Shimon die eveneens in open veld insloegen. Gelukkig veroorzaakten geen van de zes afgevuurde raketten uiteindelijk materiële schade noch lichamelijke gewonden. Maar het psychologisch impact op de lokale bevolking als gevolg van de terreuraanslagen is enorm, vooral omdat het relatief lange tijd rustig was gebleven in het gebied.

In antwoord op de beschieting met raketten hebben jachtbommenwerpers van de Israëlische Luchtmacht (IAF) deze nacht nog terreurnesten in Gaza bestookt en tevens beval Moshe Ya’alon, minister van Defensie, om de grensovergangen van Kerem Shalom en Erez tussen Israël en de door Hamas bestuurde Gazastrook af te sluiten. Het IDF vermoedt dat de Islamitische Jihad achter deze recente raketaanslagen zit.

IDF-tweet

Volgend op een spoedvergadering met  vertegenwoordigers van het Zuidelijk Commando en het hoofd van de inlichtingendienst van het IDF, heeft Stafchef van het IDF Benny Gantz het leger bevel gegeven om luchtbombardementen uit te voeren op vier terroristendoelwitten in centraal en in het zuiden van Gaza. De doelwitten, waaronder een raketlanceerinstallatie en een wapenopslagplaats, behoorden tot de Islamitische Jihad.

De terreurgroep heeft blijkbaar deze raketten afgevuurd als een daad van verzet tegen Hamas die de Strook bestuurt. Zoals bekend heeft Hamas recent een strijdmacht van 600 man ingezet die moet toezien dat er geen raketten naar Israël meer worden afgevuurd, in een vertwijfelde poging om de vrede met Israël te bewaren onder druk gezet door Egypte. Als gevolg van dat besluit zijn de spanningen tussen Hamas en de Islamitische Jihad toegenomen.

De recente dood van een terrorist, Raed Jundiya, 38 jr. van Al Quds Brigades van de Islamitische Jihad, veroorzaakt tijdens rellen met de veiligheidskrachten van Hamas, heeft de interne machtsstrijd doen culmineren. Als gevolg heeft de Islamitische Jihad de betrekkingen met Hamas voor onbepaalde tijd bevroren.

Het IDF sluit nochtans niet uit dat de recente raketten werden afgevuurd door rivaliserende Salafistische terroristengroepen die het bestuur van Hamas over de Gazastrook niet erkennen.

“We zijn behoorlijk geschokt door die hele toestand,” zei Sigal Moran, het hoofd van de Regionale Raad van Bnei Shimon. “Ik hoop nog steeds dat het ene vergissing was en niet het begin is van een andere periode van permanente noodsituaties. Wij dachten dat we een soort vrede hadden bereikt. Ik hoop dat het maar sporadisch is en zichzelf niet meer zal herhalen, vooral omdat net op dit ogenblik de zomervakantie begint voor onze kinderen.”


Bronnen:

 1. Ynet News: 6 Gaza rockets hit south; IDF retaliates [lezen]
 2. The Times of Israel: Israel hits Gaza targets in response to rocket fire [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  – IAF strikes Gaza targets in response to rocket fire [lezen]
  – Report: Islamic Jihad severs ties with Hamas [lezen]

Gerelateerd:

 • Hamasminister zegt dat het nog 9 jaar zal duren vooraleer Israël van de kaart is geveegd [lezen]
 • Opnieuw in Gaza twee vermeende ‘collaborateurs met Israël’ door Hamas opgeknoopt [lezen]
 • Hamas ontplooit 600 man om te verhinderen dat raketten naar Israël worden afgevuurd [lezen]
 • Terroristen vuren vanuit Gaza drie raketten af op burgerdoelwitten in Ashkelon [lezen]
 • Hamas vuurt raket af op Sderot, Israëlische luchtmacht slaat terug en vernietigt wapendepot [lezen]
 • Terroristen vuren vanuit de Gazastrook twee raketten af op Israël [lezen]
 • Burgers in Zuid-Israël leiden al 35 opeenvolgende dagen een normaal ‘leven zonder raketten’ [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.