Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro

egypte-protest2Caïro, Egypte, maandagavond 17 juni 2013. Honderden Egyptische demonstranten verzamelden zich buiten het Intercontinental Hotel in de hoofdstad om te protesteren tegen het bezoek van een hoge delegatie van Hamas aan het land. Egyptische strijdkrachten dienden op bevel president Morsi en zijn Moslim Broederschap de Hamasleden in bescherming te nemen.

Georganiseerd door landelijke anti-Morsi organisaties waaronder de Coalitie van Oorlogsveteranen en The Free Front for Peaceful Change, scandeerden de demonstranten anti-Hamas slogans en droeg borden met zich mee waarop te lezen stond: “Het Egyptische volk weigert de toegang van verraders tot ons land” en ook “Wie komen jullie deze keer vermoorden?

Zij verwezen hiermee naar de veronderstelde betrokkenheid van Hamas in de terreuractiviteiten in de Sinaï en het aanstoken van het geweld tijdens de opstand tegen ex–president Moebarak in 2011. Ondanks het feit dat de Hamasleiding voortdurend op en af naar de Egyptische hoofdstad Kaïro pendelt, lijkt de terreurgroep niet bij alle Egyptenaren even populair, integendeel zelfs.

Velen verwijten de Hamasleiding voor permanente onrust te zorgen in het gebied van de Sinaïwoestijn ten zuiden van Gaza en zijn de aanslag van 5 augustus 2012 nog niet vergeten die werd uitgevoerd door een terreurgroep afkomstig uit de Gazastrook op een legerpost in de Sinaï en waarbij zestien Egyptische soldaten werden gedood en heel wat legermateriaal werd buitgemaakt.

Vele Egyptenaren zijn tevens van mening dat Egypte de Gazastrook terug moet bezetten zoals dat in de periode 1948-1967 het geval was en het toenmalige Egyptische regime onder president Gamal Abdel Nasser een repressief bewind voerde over de Strook. Een periode die Israëlbashers bewust ‘vergeten’ evenals het feit dat Egypte een blokkade van de Gazastrook handhaaft en zelfs een hoge veiligheidsmuur heeft gebouwd om de terroristen van Hamas en het dozijn gelieerde terreurgroepen binnen de Strook en buiten Egypte te houden.

Madhat Haddad, de coördinator van de Coalition of Army Veterans, vertelde aan het Egyptische dagblad Al-Youm A-Sabi’ dat zijn mannen trachtten het Intercontinental Hotel te bestormen en de Hamasdelegatie te grijpen “om hen te ruilen voor de [Egyptische] officieren die in de Sinaï werden ontvoerd.” Issam Sharif, coördinator van het Free Front for Peaceful Change, vertelde aan de onafhankelijke krant Al-Watan op zondag dat de komst van de Hamasdelegatie naar Egypte een “nationale bedreiging voor de veiligheid” vormt.

Hamas werkt hard om al deze beweringen te weerleggen die de afgelopen maanden veelvuldig circuleren in de onafhankelijke media. Hamas benadrukt dat de Egyptische onafhankelijke pers een georkestreerde campagne voert om Hamas in diskrediet te brengen en bedoeld is om president Mohammed Morsi van de Moslim Broederschap tot schande te brengen. Volgens Gulf News, een krant uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), werden de Hamasleiders officieel gevraagd om naar een ander hotel te gaan als gevolg van de betogingen van maandagavond.

freegazahamas3Ook op maandag had de Egyptische president Mohammed Morsi een ontmoeting met Khaled Meshaal, chef van het politbureau van Hamas, om met hem te discuteren over de verzoeningsinspanningen met rivaal Al Fatah van Mahmoud Abbas, verzoeningen die al een tijd aan de gang zijn onder de patronage van Egypte.

Naast Khaled Meshaal bestond de bijna 30-koppige Hamasdelegatie ook uit premier Ismaïl Haniyeh en de rechterhand van Meshaal, Mousa Abu Marzouq. Maar leiders van de oppositie vertelden aan de lokale media dat het echte doel van de geheime ontmoeting was om de islamistische inspanningen te coördineren om de massale demonstraties te verhinderen die gepland staan voor 30 juni a.s. Een petitiecampagne die oproept tot het ontslag van Morsi verzamelde per 10 juni reeds meer dan 13 miljoen handtekeningen.


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Egyptian protesters besiege Hamas at Cairo hotel – Some demonstrators attempt to kidnap Islamist delegates ‘to trade them for [Egyptian] officers abducted in Sinai’; door Elhanan Miller [lezen]
  2. Elder of Ziyon: Egyptians protest against, and Muslim Brotherhood praises, Hamas [lezen]
  3. Maan News: Egyptian forces ‘ready to defend Hamas’ [lezen]

Een gedachte over “Egyptenaren demonstreren massaal tegen de komst van Hamasdelegatie naar Caïro

  1. Wikinews heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Mohamed Morsi ingezworen als president van Egypte .

    Like

Reacties zijn gesloten.