Nieuwe president zelfde retoriek als de oude: alle problemen in Iran zijn ‘de schuld van Israël’

rouhani2De heilige islamistische drievuldigheid poseert voor de camera’s: ’t is de schuld van Israël

De in het Westen ‘gematigde’ genoemde nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani heeft in zijn eerste toespraak fel uitgehaald richting Israël door net zoals zijn voorganger Mahmoud Ahmadinejad de Joodse staat de schuld te geven van alle economische problemen van Iran.

De economische crisis in Iran is hoofdzakelijk het gevolg van de sancties die het Westen Iran heeft opgelegd omdat het land weigert volledige openheid te geven over zijn nucleaire programma. Zo wordt inspecteurs van het Internationale Atoom Energie Agentschap regelmatig de toegang ontzegd tot de Iraanse kerninstallaties. Ook wil Teheran tot nu toe niet meewerken aan een oplossing voor de omstreden uraniumverrijking.

‘Sancties helpen alleen Israël’
Rouhani, voormalig toponderhandelaar over het nucleaire programma, beweert dat Israël het Westen zover heeft gekregen de sancties op te leggen, om zo de Iraanse economie te ruïneren. ‘Het Iraanse volk heeft niets gedaan om deze sancties te verdienen. Onze activiteiten zijn in overeenstemming met de internationale normen. Als sancties iemand helpen dan is het Israël.’

De nieuwe president gaf aan dat hij weliswaar toenadering zoekt tot het Westen en mogelijk meer internationale inspecties zal toelaten, maar benadrukte dat Iran onverminderd zal doorgaan met het nucleaire programma en het verrijken van uranium.

‘Wereld moet zich niet laten misleiden’
Afgelopen zondag waarschuwde de Israëlische president Benyamin Netanjahoe dat de wereld zich niet moet laten misleiden door Rouhani’s ‘gematigde’ houding. ‘Wij houden onszelf niet voor de gek,’ zei de premier. ‘We moeten goed bedenken dat de Iraanse heerser (Ayatollah Khamenei) alle kandidaten die niet in zijn extreme wereldbeeld passen heeft gediskwalificeerd. Van degenen die hij wel toeliet is de persoon die het minst met het regime in verband werd gebracht gekozen. Toch is ook hij iemand die Israël de ‘Grote Zionistische Satan’ noemt.’

‘Bijna voldoende verrijkt uranium’
Minister van Strategische Zaken en Inlichtingen Yuval Steinitz verklaarde begin vorige week dat Iran op topsnelheid doorgaat met het verrijken van uranium. ‘Ze komen nu heel dicht bij de rode lijn… Ze hebben bijna 200 kilo 20% verrijkt uranium. Zodra ze 250 kilo hebben is dit voldoende om de laatste stap te maken naar 90%. Met zoveel centrifuges is het slechts een kwestie van weken of misschien twee maanden om op 90% te komen.’

Steinitz wees er net als eerder Netanjahoe en andere ministers op dat Iran doelbewust eerst het aantal centrifuges fors vergroot en verbeterd, om vervolgens in één klap een compleet arsenaal kernwapens te produceren. ‘De Iraniërs voelen zich erg kwetsbaar, vooral voor Amerikaanse luchtoperaties. Hier maken ze zich het meeste zorgen om, dat het Westen, de NAVO of Amerika in een paar uur tijd hun nucleaire faciliteiten vernietigt.’

Recent verschenen er berichten dat het Pentagon zijn grootste ‘bunker-buster’ bom heeft verbeterd, zodat nu zelfs de best beschermde ondergrondse Iraanse kerninstallaties zouden kunnen worden verwoest. Steinitz is ervan overtuigd dat Iran besloten heeft een kernwapenmacht te worden. ‘Je geeft niet zoveel geld aan centrifuges uit als je (door de internationale sancties) in één jaar $ 70 miljard verlies lijdt.’

door Xander

Video: Premier Netanjahoe over de nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani:

“De Iraanse regering blijft onveranderd met besluiten die handelen over sleutelkwesties zoals buitenlandse zaken en nucleaire ontwikkelingen die nog steeds stevig in de handen blijven van de regerende geestelijke leiders en van de Revolutionaire Garde, die vastbesloten blijven ijveren voor de vernietiging van de Joodse staat.”


Bronnen:

  1. Xandernieuws: Nieuwe president Iran: Onze problemen zijn schuld van Israël [lezen]

Gerelateerd:

  • Nieuwe president Rouhani moet Iran’s atoomwapenprogramma verteerbaar maken in het Westen [lezen]

Een gedachte over “Nieuwe president zelfde retoriek als de oude: alle problemen in Iran zijn ‘de schuld van Israël’

  1. Waarschijnlijk zal blijken dat deze nieuwe “sjah” de allerergste zal zijn, met achter zich de geestelijke fluisteraar oftewel president
    Leugen wordt waarheid, waarheid wordt leugen …

    Like

Reacties zijn gesloten.