Hilarisch parlementair debat in Egypte: ‘Als Ethiopië dam bouwt, beginnen wij oorlog tegen Israël’ +video


Egyptische blooper: Politici, zich onbewust dat het debat rechtstreeks wordt uitgezonden,
bedreigen Ethiopië omtrent de constructie van een dam

Gedeelte uit een Egyptische parlementaire zitting over de dam crisis tussen Egypte en Ethiopië – Ethiopië wil een dam bouwen in de Nijl, die de watertoevoer naar Egypte zou bedreigen – door vooraanstaande Egyptische politici, onder wie president Morsi. Het debat werd live uitgezonden op kanaal 1 van de Egyptische staatstelevisie op 3 juni 2013, naar we mogen aannemen “per vergissing.”

Saad Al-Katatni, voorzitter van de partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid:

“Ik zeg luid en duidelijk dat alle opties open staan voor ons, en dat we alle opties zullen steunen, maar we moeten geleidelijk te werk gaan: als diplomatie er niet in slaagt om de situatie te veranderen, doen we een beroep op het internationaal recht. En als dat niet mislukt, zullen we onze toevlucht nemen tot elke optie kan men zich voorstellen om onze watertoevoer te beschermen. Want voor ons is de watertoevoer een zaak van leven en dood.”

Younes Makhioun, voorzitter van de Al-Nour Party:

dam-ethipia“Wij in het Al-Nour partij geloven dat een Egyptisch akkoord met de bouw van deze dam een gevaarlijke strategische vergissing zou zijn, omdat Ethiopië – en Israël en de VS, die hier achter zittenhet zouden gebruiken als een dodelijk middel om Egypte onder druk te zetten.

We moeten dingen zoeken om uit te kunnen ruilen. Bijvoorbeeld, 35% van de Ethiopiërs behoren tot de Oromo stam. Ze hebben een beweging genaamd het Oromo Bevrijdingsfront. De binnenlandse Ethiopische situatie is erg zwak en broos.

We kunnen ook het Ogaden Nationale Bevrijdingsfront steunen. Dit zou een middel zijn om de Ethiopische regering onder druk te zetten. Als al deze pogingen mislukken, kunnen we onze toevlucht nemen tot onze inlichtingendiensten om een eventuele dam die de veiligheid van Egypte ondermijnt te vernietigen, want sommige deskundigen hebben gezegd dat de bouw van deze dam neerkomt op een oorlogsverklaring aan Egypte.”

Al-Azhar geleerde sjeik Hassan Al-Shafe’i:

Ik herinner me dat de minister van Buitenlandse Zaken van Ethiopië in Egypte kwam, en het Egyptische volk bespotte. Hij zei dat de Nijl geen vleugels heeft en niet naar Israël kan vliegen. Maar het Egyptische volk weet, net als alle andere mensen dat weten, dat de Nijl onderaardse “vleugels” zou kunnen hebben, via pijpleidingen de Rode Zee zou kunnen oversteken. Dit is heel goed mogelijk. Veel landen importeren water via pijpleidingen.”

Ayman Nour, voorzitter van de Ghad Al-Thawra Partij:

“Ik weet niet of dit is iets dat moet worden gezegd of niet, maar zoals sommige van mijn collega’s zeiden, is er veel politieke rivaliteit in de Ethiopische samenleving. Er worden veranderingen verwacht. We hebben geen ambassade in Ethiopië nodig. Wat we nodig hebben is een taskforce die zich bezighoudt met politiek en inlichtingen. We moeten een rol spelen in alle aspecten van de Ethiopische samenleving. Ik denk dat dit veel minder kostbaar is dan andere opties om het gevaar af te wenden. We moeten ingrijpen in hun binnenlandse aangelegenheden.

De Ethiopische kranten zeggen dat Egypte geen militaire optie heeft. Ze zeggen dat Egypte niet over de capaciteiten beschikt – geen vliegtuigen, geen raketten – en dat Soedan het niet zou toestaan ​​… Inderdaad, is de positie van Soedan misselijkmakend. Het is veel slechter dan het zou moeten zijn. Maar we kunnen inlichtingendiensten informatie laten lekken. We kunnen laten lekken dat Egypte probeert vliegtuigen te kopen om in de lucht te tanken, enzovoort. Zelfs als dit niet realistisch is, zou het resultaat op het diplomatieke pad kunnen brengen.”

Muhammad Anwar Al-Sadat Essmat, voorzitter van de Hervorming en Ontwikkeling Partij:

“We moeten ons bewust zijn van de invloed van het nationale voetbalteam van Egypte in Ethiopië. Ons nationale team was kampioen van Afrika en heeft een enorme invloed. Hetzelfde geldt voor Egyptische kunst. We hebben grote invloed. We kunnen ook gebruik maken van de Egyptische kerken en Al-Azhar.

Sommige mensen spreken over een mogelijke militaire operatie. Praktisch gezien, is dat moeilijk. We zouden daar kritiek op krijgen. We moeten een as vormen met Eritrea, Somalië en Djibouti. Dit is een taak voor de inlichtingendiensten. Zij zullen dit oplossen van binnenuit. We hebben het recht om dit te doen. Er zijn honderd manieren om dit indirect te doen, wanneer we de hoop verliezen.”

Magdi Ahmad Hussein, voorzitter van de Islamitische Partij van de Arbeid:

blameIk ben dol op gevechten. Met vijanden, uiteraard – met Amerika en Israël. Maar deze strijd moet gevoerd worden met maximale rust en kalmte. Ook al is dit een geheime vergadering, moeten we allemaal een eed zweren om niets te lekken naar de media, tenzij het officieel wordt gedaan door zuster Pakinam. We moeten een officieel plan hebben voor onze nationale veiligheid, zelfs als we … Oke … goed … De principes achter wat ik zeg zijn niet echt geheim … Onze oorlog is met Amerika en Israël, niet met Ethiopië. Daarom, de oorlog aangaan… Dat is mijn mening …”

Deelnemer: “Deze bijeenkomst wordt live uitgezonden op TV.”

Algemeen gelach

Magdi Ahmad Hussein:

“Ik ben niet voor het opstellen van een geheim plan of zoiets. Alle landen doen wat ik zeg en wat er is gezegd door anderen. Alle landen met regionale conflicten doen dat. Ik zeg tegen het Egyptische volk: Niemand kan uw watertoevoer uitschakelen – tenzij ze de Egyptenaren willen veranderen in ‘s werelds meest extremistische mensen. Stel je voor wat deze mensen zouden doen als hun water zou worden gestopt – wat alle 80 miljoen van ons volk zouden doen aan Israël en Amerika als ons water zou worden gestopt.

De Egyptische president Mohamed Morsi:

“We hebben veel respect voor het Soedanese volk in het noorden en het zuiden, en we hun beslissingen respecteren, en hetzelfde geldt met betrekking tot het Ethiopische volk. We zijn niet van plan om agressie tegen wie dan ook te beginnen, of wie dan ook te beledigen. Maar we hebben zeer serieuze maatregelen tot onze beschikking om elke druppel Nijlwater te beschermen – elke druppel water.”

Vertaling door Likoed Nederland


Bronnen:

  1. Likoed Nederland: Egypte: oorlog tegen Israël vanwege Ethiopische dam [lezen]
  2. Memri Org: Egyptian Blooper: Politicians, Unaware They Are on Air, Threaten Ethiopia over Dam Construction [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.