Het Z-Afrikaanse woord Apartheid werd gekaapt om Israël te demoniseren [Rolene Marks]

apartheid-map2

Apartheid. Enkel het woord op zich klinkt al emotief, evocatief en provocatief. Voor miljoenen Zuid-Afrikanen die onder het apartheidsregime leden, staat het woord synoniem met lijden, discriminatie en racisme.

Vandaag werd het woord apartheid gekaapt door de tegenstanders van Israël als een manier om een goed georkestreerde aanval te lanceren op zijn legitimiteit als staat. Zij kapitaliseren op de emotionele reactie die de feitelijke vermelding van het woord en de beelden die dat oproept, om campagnes te plannen die gebaseerd zijn op hun eigen particulier merk van racisme: het antisemitisme.

Waarom heeft de vergelijking tussen Israël en apartheid Zuid-Afrika het laatste decennium zo veel navolging gekregen? De conferentie van Durban over Racisme die in 2001 in Zuid-Afrika werd gehouden werd de springplank waar deze vergelijking werkelijk aan terrein won. Sinds nazi-Duitsland werden dergelijke smerige laster en beschuldigingen niet meer geuit tegen Israël en het Joodse volk.

De redenering achter dit alles is dat, indien Israël wordt vergeleken en gedemoniseerd wordt net zoveel als apartheid Zuid-Afrika dat was, dan is het behandelen van de Joodse staat als een paria en het dezelfde behandeling geven in de vorm van boycotten, desinvesteren en sancties (BDS) van het beleid de volgende logische stap. In feite zou, indien Israël zo ’n hatelijke staat is als Zuid-Afrika was, zou het dan nog wel mogen bestaan? En hierin ligt ligt één van de fundamentele verschillen. Op geen enkel ogenblik tijdens de jaren van de apartheid werd de legitimiteit of het bestaan van Zuid-Afrika als staat uitgedaagd, enkel het racistische regeringsbeleid.

Israël dat er apart wordt uitgepikt om publiekelijk aan de schandpaal te worden genageld, ten koste van andere conflictgebieden en staten die zich schuldig maken aan het schenden van de mensenrechten, duiden op iets meer sinister.

Wat was apartheid? De apartheid wordt gedefinieerd als op discriminerende en onderdrukkende rassenwetten die één groep mensen (de niet blanken) als inferieur achten en met een wetgeving in alle gebieden die dat principe steunen. Daaronder hoort ook de gedwongen verwijdering van gekleurde mensen uit hun buurten en verhuizing naar minder gewenste gebieden.

Bestaat er racisme in Israël? Jazeker. Net zoals dat ook bestaat in Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Zuid-Afrika of in eender welk ander land in de wereld [met inbegrip van Nederland en België.] Het is weerzinwekkend en onvergeeflijk maar is het een wetgeving van de staat en beleid zoals het was in nazi-Duitsland of in Zuid-Afrika? Nee, en er enkel Israël uithalen onthult het gebruik van een stuitende dubbele standaard.

De Israëlische Arabieren die burgers van Israël zijn, genieten gelijk stemrechten, hebben hun vertegenwoordiging in de overheid, recht op onderwijs op dezelfde scholen en universiteiten net zoals iedereen (het Arabisch is een officiële voertaal) en alle onvervreemdbare rechten. De critici van Israël zullen argumenteren ‘maar wat met de Palestijnen’? Zijn zij dan niet onderworpen die slechter is dan destijds in Zuid-Afrika in de handen van Israël?

Israël maakte zich ruchtmakend los van Gaza in 2005, de burgers verwijderend – met inbegrip van de doden – die zich daar hadden gevestigd. Om het even welke Israëlische aanwezigheid werd verwijderd uit het gebied en de Palestijnen werd een kans geboden om openingen naar de vrede te maken. In plaats daarvan, werd een vacuüm gecreëerd dat leidde tot de overname van de controle over het gebied door het fundamentalistische Hamas. Dit nieuwe regime vervolgde en legde om het even welke oppositie het zwijgen op, installeerde een islamistisch bestuur die snel harde beperkingen oplegde en de rechten van de mens vertrappelde met inbegrip van de media, vrijheid van godsdienst, de rechten van vrouwen en seksuele voorkeur.

De tegenstanders van Israël maken de vergelijking van Hamas als zijnde een bevrijdingsbeweging van de Palestijnen, maar kunnen wij werkelijk het genocidale Handvest van Hamas, dat de vernietiging van de Joden en van Israël promoot, vergelijken met het Handvest van het ANC, dat oproept voor gelijke rechten en opneming van alle burgers van Zuid-Afrika ongeacht ras of achtergrond? Door dat te doen wordt alles en iedereen beschadigd die streden om een einde te maken aan de onrechtvaardigheid van de apartheid door veteranen zoals Nelson Mandela om verzoening te bewerkstelligen.

Als wij om het even welke regime dat in het Midden-Oosten apartheid praktiseert met de vinger gaan wijzen, is Hamas zeker een van de top-kandidaten. Anderen omvatten Libanon en Jordanië en het verwerven van burgerschap aan Palestijnen onthouden en hen verbannen tot een eeuwige tweederangsburgers. Wat over Iran of Saoedi-Arabië van wie de rapporten omtrent de mensenrechten ronduit dramatisch zijn?

De ambassadeur van de PLO aan de Verenigde Staten verklaarde schaamteloos dat Joden niet mogen leven in een toekomstige Palestijnse staat. Is dit geen apartheid?

Predikant Kenneth Meshoe, leider van de Afrikaanse Christen-Democratische Partij (ACDP), had het volgende over de apartheidsanalogie van Israël te zeggen:

“Als een zwarte Zuid-Afrikaan die onder apartheid leefde, kan naar mijn mening, Israël niet vergeleken worden met apartheid in Zuid-Afrika. Diegenen die deze beschuldiging uiten, onthullen hun onwetendheid wat apartheid in werkelijkheid is.

Kenneth MeshoeDe zwarte, bruine en witte Joden en de Arabische minderheid mengen zich allen vrij in openbare plaatsen, universiteiten, restaurants, stemlokalen en in het openbaar vervoer. Alle mensen hebben het stemrecht. De Arabische minderheid heeft politieke partijen, is vertegenwoordigd in het Israëlische parlement (Knesset) en neemt standpunten in tegen ministeries van de overheid, de politiemacht en de veiligheidsdiensten.

In de ziekenhuizen liggen Palestijnse patiënten in bedden naast Israëlische Joden en de artsen en de verpleegsters zullen waarschijnlijk eveneens Israëlische Arabieren en Joden zijn… Niets van dat alles was wettelijk toegelaten in apartheid Zuid-Afrika!“

Ondanks de bewijzen en verklaringen van het tegendeel, blijft Israël het mikpunt van beschuldigingen van apartheidspraktijken. Het uitkiezen van Israël als boksbal voor de media, de Verenigde Naties, de universitaire campussen en absurde rechtbanken zoals het Russell Tribunaal versterkt het idee van louter antisemitisch kabaal. Welnu, dat is racisme.

door Rolene Marks

Rolene Marks is a South African olah and volunteer member of the Media Team Israel and Truth be Told, an advocacy body that fights media bias. She has appeared on radio, television and has been published in numerous global publications. Visit her blog: www.rorosrantings.wordpress.com


Bronnen:

 1. Honest Reporting: Apartheid: More Than Just a Word door Rolene Marks [lezen].

3 gedachtes over “Het Z-Afrikaanse woord Apartheid werd gekaapt om Israël te demoniseren [Rolene Marks]

 1. Israel blijft het mikpunt van een “”Apartheid” schreeuwende meute met aan het hoofd de
  Z-Afrikaanse bischop Tutu (vechter tegen apartheid) en andere politieke & religieuze figuuren die precies weten waar het om draait bij échte apartheid en ook weten dat Israel zéker géén racistische apartheid staat is!

  Wanneer een onwetende prive individu dit roept, kan men dit excuseren want hij weet niet beter.

  Wanneer religieuze & politieke figuren én EU regeringen politieke NGO’s met deze zienswijze geldelijk ondersteunen, dan …..gaat het niet om Apartheid of Palestijnen, maar om het demoniseren én verwijderen van Joden in een (op een meerderheid berustende) Joodse Staat.

  Hiermee is een kapstok gevonden om deze, op zichzelf prachtige & humane boodschap aan op te hangen, zonder zelf van haat & racisme én eventuele Joodse slachtoffers/doden te worden beschuldigd.

  Maar niets is zoals het lijkt, want deze ‘humane boodschap is niets anders dan een demonische & racistische/anti semitische boodschap. Het is een schaakspel met een ”long term view”.

  De theorie:
  Als Israel zal worden worden gedemoniseerd en gedwongen door ‘de meute met ’t humane hart om Auschwitz grenzen te aanvaarden + Arabische Palestijnse ”vluchtelingen” toe te laten, zal zij een minderheid in eigen land worden en onder de voet worden gelopen door haar omringende vijanden.

  De geschiedenis zal zich dan weer herhalen en de (overlevende) Joden zullen uitgedreven worden en zich wéér moeten verspreiden over de planeet om wéér afhankelijk worden van de acceptatie van (meer of mindere) anti Semitische regeringen & hun onderdanen, waarna een volgende Holocaust kan plaatsvinden om eindelijk de circel te sluiten & de Joodse hegemonie eens en voor altijd te doen verdwijnen.

  Net zoals iedere leugen langzaam naar de oppervlakte komt drijven, ziet ook die van de “Israelische Apartheid” langzaam het licht.

  De aanzetters & volgelingen van deze haat boodschap worden langzaam maar zeker geexposeerd, als zijnde precies dat.

  Like

Reacties zijn gesloten.