Van voormalig Hamas gevangene tot wereldster: Gilad Shalit op wereldmissie voor Israël

Gideon SHalitMoriah, Australië, 22 februari 2013. Gilad Shalit op een voordracht voor studenten.

De voormalige Hamas gevangene Gilad Shalit (°28 aug. 1986) wordt overal in de wereld als een rockster ontvangen als de nieuwste fondsenverwerver voor de Amerikaans-Israëlische organisatie United Israel Appeal (UIA).

Overal talrijk bezochte recepties en volle zalen trekkend, van Buenos Aires tot in Melbourne, is de voormalige tankartillerist en IDF-korporaal, die vijf jaar in gevangenschap zat in Gaza, na door Hamasterroristen op 25 juni 2006 te zijn ontvoerd, tegenwoordig een efficiënte publiekstrekker, die miljoenen binnenhaalt voor de staat Israël door zijn verhaal te delen met Joods publiek, berichtte gisteren Kanaal 2.

“Ondanks de eenzaamheid die ik voelde tijdens mijn gevangenschap, heb ik krachten geput uit de wetenschap dat Joden in Israël en over de hele wereld mij nooit zijn vergeten,” zei Shalit in een toespraak voor een uitverkochte zaal in Argentinië. “Het is omwille van de vriendschap en de steun van deze gemeenschap dat ik vandaag vóór u sta. Ik wil u bedanken omdat u mij tijdens al die lange en moeilijke jaren in uw harten hebt gehouden,” vertelde hij aan het publiek in Australië.

Shalit die recent terugkeerde van een reis naar Zuid-Amerika, toerde tijdens de maanden maart en april doorheen Zwitserland, Australië en Nieuw-Zeeland, en sprong van de ene Joodse gemeenschap naar de andere, het publiek charmerend en miljoenen in donaties innende.  Terwijl zijn reizen betaald worden de door UIA, heeft Shalit naar verluidt zelf een salarisaanbod afgewezen en zijn vennoten zeiden dat hij dit allemaal doet uit dankbaarheid voor de staat en de zware prijs die het betaalde voor zijn vrijlating.

Voor de vrijheid van Shalit in 2011 werd door Israël inderdaad een erg zware prijs betaald. Na jarenlange onderhandelingen en onder grote druk van de publieke opinie, liet de Israëlische regering zich uiteindelijk overhalen tot een akkoord met Hamas inruil voor 1.027 Palestijnse gevangenen waarvan velen veroordeelde terroristen die verantwoordelijk waren voor het vermoorden van Israëliërs.

Sinds zijn vrijlating schrijft Shalit regelmatig artikelen voor de sportpagina’s in het Hebreeuwse dagblad Yedioth Ahronoth (bekend op het Internet als Ynet News) en tracht te wennen aan het leven als een vrije man. In september, zal zoals aangekondigd Shalit met de UIA naar Canada vliegen voor een reeks lezingen en zal nadien weer naar huis reizen en zijn universitaire studies hervatten.

shalitfreeLuchtmachtbasis van Tel Nof, Israël, 18 oktober 2011. Een fel vermagerde IDF soldaat Gilad Shalit wordt opgevangen door zijn vader, premier Benjamin Netanjahoe en toenmalig minister van Defensie Ehud Barak. Shalit overleefde vijf en een half jaar gevangenschap in Gaza door Hamas terroristen en werd vrijgelaten in ruil voor 1.027 Palestijnse gevangenen waaronder een reeks gevaarlijke terroristen, bomaanslagers en massamoordenaars, waarvan een groot deel opnieuw in terrorisme is hervallen [foto: IDF]

Bronnen:

 1. The Times of Israel: From a Hamas prisoner to a globetrotting Israel emissary – Gilad Shalit raises millions around the world as a UIA celebrity speaker, sharing his story of captivity; door Ron Friedman [lezen]

3 gedachtes over “Van voormalig Hamas gevangene tot wereldster: Gilad Shalit op wereldmissie voor Israël

 1. Toffe gozer die Galid Shalit 🙂
  Komt uit mooi, democratisch Israel met zeer goede normen en waarden en waar de mensen van goede wil zijn. Mensen zijn het, ondanks ook fouten en soms excessen die plaatsvinden.

  Like

  1. “ondanks ook fouten en soms excessen die plaatsvinden”

   dat mag je toch is nader uitleggen…

   Like

 2. Ik heb veel respect voor Gilad Shalit en hij is een uitstekend vertegenwoordiger van de staat Israel

  Like

Reacties zijn gesloten.