Het vredesinitiatief van de Arabische Liga bulkt van illusies, misleiding en bedrog [Guy Bechor]

WebHet Saoedische vredesinitiatief is alleen maar een diplomatieke bevlieging; de Arabische publieke opinie zal dit voorstel nooit erkennen.

Vertegenwoordigers van de Arabische Liga veranderen het “Saoedische initiatief” tot een “vredes”-verdrag met Israël. Bepaalde groepen in de joodse staat haasten zich om dit nieuwe idee te bejubelen, waarbij ze zelfs beweren dat het nieuwe initiatief belangrijk zou zijn voor Israël. Echt waar?

Een feit is dat de Arabische Liga in de politieke realiteit geen effecten heeft. In feite werd het nieuwe initiatief genomen door het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken om de invloed van Caïro in de Arabische wereld te vergroten. Er is niets pan-Arabisch aan. De interventie-initiatieven van de Arabische Liga in de Syrische burgeroorlog hebben gefaald; bovendien is Noord-Afrika buiten controle geraakt, net zoals Irak en Libanon.

De enige manier waarop de Arabische Liga kan laten zien dat hij “belangrijk” is, bestaat uit het inzetten van anti-Israëlische maatregelen, die ertoe moeten dienen om ten gunste van een andere bedachte constructie – de Palestijnen – een wig te drijven tussen de joodse staat en zijn belangrijkste bondgenoot, de VS. Dit leidt ertoe, dat de ene bedachte constructie – de Arabische Liga – een andere bedachte constructie – de Palestijnen – stimuleert en dat alles vindt plaats in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van buitenlandse Zaken.

Het was de Arabische Liga die ervoor gezorgd heeft dat de Palestijnse vluchtelingen uit het land Israël geen staatsburgerschap kregen in de Arabische landen; het was de Arabische Liga, die een economische boycot tegen Israël heeft besloten, die tot op de dag van vandaag geldt; en het is de Arabische Liga, die tot op de dag van vandaag literatuur met de meest denkbare vreselijke hetze tegen de joodse staat publiceert. Ja, tot op de dag van vandaag verbreidt de Arabische Liga de “Protocollen van de Wijzen van Sion” en gelijksoortige antisemitische werken. De leden van de Liga accepteren Israël niet en wijzen iedere verzoening van de hand. Ondanks de verzoeken van de Amerikanen weigeren ze zelfs gestes van goede wil tegenover Israël.

Wie vertegenwoordigt de Arabische Liga? Dit zijn intussen alleen nog maar de regimes van de soennitische landen, of wat van hen is overgebleven. De sjiitische landen – Irak, Syrië, Jemen en Libanon – werken niet meer met de Liga samen. Dat betekent, dat als Israël vrede zou sluiten met de soennieten, hoe zit dat dan met de anderen? We zouden niet moeten vergeten dat ieder territorium, waaruit de IDF zich terugtrekt, onmiddellijk door gewapende Salafisten uit de hele Arabische wereld wordt bezet – zoals al het geval is in de Sinaï en in Syrië. Wie zou Israël te hulp snellen als het aangevallen wordt? De strijders van de “vrede minnende” Arabische Liga?

Bovendien vereist iedere verandering van het Arabische initiatief volgens de voorschriften van de Arabische Liga een stemming onder de hoofden van de Arabische landen of, op z´n minst, hun ministers van Buitenlandse Zaken. Maar dit zal nooit gebeuren, omdat geen enkele Arabische leider ooit ten gunste van zo´n verandering zou stemmen. Dit initiatief was nooit meer dan een diplomatieke bevlieging en de Arabische publieke opinie zal dit nooit accepteren. In werkelijkheid hebben de Arabische media nauwelijks iets bericht over de verandering van het initiatief, omdat het kunstmatig van aard is.

Het “verbeterde” initiatief is slechts deel van nog een poging om Israël in de hoek te dringen; nog een Arabische poging in een 100-jarige oorlog, die niet zal lukken.

door Guy Bechor


Bronnen:

 1. Ynet News: League of illusions – Saudi peace initiative nothing more than a diplomatic whim; Arab street will never accept it; door Guy Bechor [lezen]
  – vertaald uit het Engels door Renate voor E.J. Bron als: “De Liga van de illusies” [lezen]

Gerelateerd:

 • Arabisch vredesvoorstel uit 2002 biedt geen perspectief door Likoed.nl [lezen]
 • Linkse Meretz partij eist van Netanjahoe dat hij het Saoedische vredesplan accepteert [lezen]
 • Barry Rubin: Waarom er geen vrede is? Omwille van Israël natuurlijk, uiteraard! [lezen]
 • Palestijnen verwerpen elk vredesakkoord waarin ‘Recht op Terugkeer’ ontbreekt [lezen]
 • De 3 x NEEN van Khartoem uit 1967: geen erkenning, geen onderhandelingen en nooit vrede met Israël [lezen]
 • Eenzijdig en onjuist rapport van Nederlandse adviesraad ondermijnt het vredesproces door Likoed.nl [lezen]

5 gedachtes over “Het vredesinitiatief van de Arabische Liga bulkt van illusies, misleiding en bedrog [Guy Bechor]

 1. Wanneer gaat de westerse wereld nu eens eindelijk eerst de absolute en dwingende Koran wetten voor alle Islamieten lezen?
  Daarin staat o.a. heel duidelijk (Hoofdstuk 3 vers 28 en Hfst. 16 vers 106): Moslims moeten liegen tegen anders gelovigen om de Islam te helpen en ze mogen anders gelovigen niet in vertrouwen nemen.

  Like

  1. Nogmaals Frank: “de” Islam en “de” moslims, bestaan niet. Net zomin als “de” Joden of “de” Vlamingen ook niet bestaan. Als jij zo blijft veralgemenen, gooi ik het er gewoon weer af. De laatste keer dat ik het zeg. Als je de Islam wilt bestrijden zoek je maar een andere stek op.

   Like

   1. In mijn Ahmadiyya uitgave staat ook wat anders dan wat Frank beweert. Helaas ken ik geen Arabisch maar ik lees de Nederlandse vertaling.

    Like

    1. Het grootste probleem is met mensen zoals Frank, dat ik – als eigenaar van deze blog – uiteindelijk altijd de pineut ben. Ik krijg om de haverklap klachten over islamofobie met dreigementen tot vervolging. Om de eenvoudige reden dat alles wat hier verschijnt, met inbegrip van reacties van anderen, daar ik persoonlijk op afgerekend wordt.

     Mijn strijd is niet tegen de Islam als religie, maar tegen Jihadisten die Israël aanvallen en willen vernietigen. Ik laat deze blog niet opdoeken omwille van islamofobische uitspraken zoals die van Frank. Als het om Israël zou gaan, nog daar aan toe, maar niet om andere excuses.

     Overigens worden die allemaal al maanden gewist maar hij blijft maar doordrammen. Dat ‘m naar E.J. Bron verhuist, die heeft daar blijkbaar geen moeite mee. Ik wel, wellicht omdat hier duidelijk “Israël” staat geafficheerd en ze een reden of een aanleiding zoeken om deze blog op te doeken.

     Like

 2. Een lastige situatie overigens met die overheid die vrijheid van meningsuiting iedere 5 mei van de kansel blert…Om jou verantwoordelijk te stellen voor ieder wissewasje op de site.

  Government is not reason; it is not eloquent; it is force. Like fire, it is a dangerous servant and a fearful master. George Washington

  Like

Reacties zijn gesloten.