Dozijnen lichamen ontdekt in massagraf in Tel Aviv-Jaffa vermoedelijk slachtoffers van oorlog van 1948

jaffarevoltJaffa, 12 juni 1936: het begin van de opstand door Arabische bendes

Tijdens de renovatie van een islamitische begraafplaats van Al-Kazkhana in Jaffa, een oude havenstad en sinds 1950 een district van Tel Aviv, werden in een massagraf de stoffelijke resten aangetroffen aangetroffen van dozijnen Arabieren waarvan een aantal zouden zijn omgekomen tijdens de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog van 1947-1949. Verder onderzoek moet nog uitwijzen om wie het zou gaan en hoe ze zijn omgekomen.

Een oude visser uit Jaffa, Atar Zeinab (80 jr.) leidde een journalist van het AFP Nieuws naar de Al-Kazkhana begraafplaats en toonde hem een zestal ondergrondse grafkamers. Hij vertelde hoe die daar terecht waren gekomen en hoe hij als tiener heeft geholpen om diegenen die sneuvelden tijdens de gevechten die in 1948 in het zuiden van de stad plaatsvonden, naar de begraafplaats te brengen om er haastig te worden begraven zonder enige religieuze ceremonie.

“Ik bracht zowat 60 lichamen naar de begraafplaats tijdens een periode van drie of vier maanden,” vertelde hij aan het AFP. “We vonden die mensen gewoonlijk op straat en in de meeste gevallen wisten we niet wie ze waren.”

Zeinab vertelde dat, omwille van het gevaar tijdens de aan de gang zijnde gevechten, de lichamen gewoon op elkaar bovenop andere lichamen werden gegooid in de reeds bestaande grafkamers, eerder dan gebruikelijk was volgens islamitische tradities. “We droegen hen weg heel vroeg in de ochtend of tijdens de nacht,” vertelde hij. “We legden vrouwen, kinderen en mannen in dezelfde plaats… Niemand heeft voor deze mensen gebeden.”

massagraf2Eén van de zes ontdekte grafkamers van de islamitische begraafplaats Al-Kazkhana in Jaffa

Mediamanipulatie trekt zich op gang
Een en ander, gedistilleerd uit dit korte bericht van het AFP, leidde onvermijdelijk tot de wildste geruchten en voorbarige aannames, zowel in binnen- als buitenland en in het bijzonder in de Palestijnse en Arabische pers.

Zo lees ik vanochtend op de teletekstpagina ’s van de Belgische nationale omroep VRT onder de kop: “Palestijnse doden uit 1948 ontdekt” hoe in Tel Aviv “de lichamen zijn gevonden van enkele tientallen Palestijnse slachtoffers van de oorlog van 1948” gevolgd door de bijgevoegde “info” van de VRT bedoeld voor de kijkers die niet weten waar Jaffa ligt: “Jaffa was in het oude Palestina een belangrijke stad, maar werd tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van Israël door dat land veroverd.

palest-teletekstOnzin natuurlijk. Eerst en vooral is niet bekend van wie die stoffelijke resten zijn, zelfs de oude visser Zeinab wist het in 1948 al niet, en werden de resten bovenop andere lijken gelegd vermits het hier om bestaande grafkamers ging en een groot aantal lijken dateren lang vóór de zogeheten “nakba van 1948” (de vlucht van de Arabieren uit Israël.)

En zoals de Palestijnse Al Aqsa Foundation verwijzen naar de oorsprong van deze lijken als zou het gedeeltelijk om slachtoffers gaan van de massacres van 1936 tijdens de Arabische Opstand (plaatje bovenaan), lijkt me ook al geen goed idee vermits die voor het grootste deel bloedig werd onderdrukt door de toenmalige Britse bezetters tijdens het Britse Mandaat voor Palestina (1920/23-1948.) Onderzoek zou wel eens andere feiten aan het licht kunnen brengen dan de Palestijnen lief is.

Blijkbaar wil de VRT het onderzoek niet afwachten en zoals dat heet verkiest om “jumping to conclusions without any evidence“, zoals we dat van de linkse journalisten pro-Palestijnse politieke activisten van onze openbare omroep gewend zijn. Bovendien bestonden er in 1948 nog geen “Palestijnen” en is er in de geschiedenis nergens sprake van een “oude ‘Palestijnse’ stad genaamd Jaffa.” Die Palestijnse identiteit zal pas vorm krijgen nadat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog de West Bank en Gaza heroverde op de Arabieren.

Maar het kan allemaal nog veel straffer. Volgens de interpretatie van de Palestijnse Al Aqsa Foundation gaat het hier om “honderden lichamen van Palestijnse rebellen, martelaren en burgers, die werden vermoord door de Zionistische strijdkrachten,” en het bericht vervolgt: “De Kazkhana begraafplaats bewijst dat Israël 65 jaar lang geprobeerd heeft de historische feiten te verbergen en uit te wissen die verbonden zijn met de massamoorden die door Zionistische bendes werden gepleegd tijdens de Palestijnse nakba van 1948.”

Al Monitor is wat voorzichtiger en schrijft citerende de Palestijnse onderzoeker en historicus Mahmoud Obeid uit Jaffa die aan As-Safir vertelde: “De aanwezigheid van deze graven zal allicht bekend zijn bij een aantal oudere inwoners van Jaffa, maar hun echte verhalen blijven een mysterie. [..] Maar in werkelijkheid hebben we geen enkele ander bewijs [omtrent de aard van deze doden] — [orig.: “The presence of these graves might have been known by some of Jaffa’s elderly residents, but their true stories remain a mystery. [..] But, in truth, we lack any other evidence [as to the nature of these deaths].”

“Gelukkig” weet onze openbare omroep precies hoe de vork in de steel zit, want zo te merken hebben zij trouw en volledig kritiekloos de Palestijnse verslaggeving van de Al Aqsa Foundation over de ontdekking van dit massagraf overgenomen en aangepast voor haar niets vermoedende Vlaamse publiek, anti-Israëlbusiness as usual. 😦

door Brabosh.com, 2 juni 2013


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: ‘Dozens of bodies found at mass grave in Jaffa’ [lezen]
 2. Al Monitor: Mass Graves Discovered in Jaffa [lezen]
 3. Al Jazeera: Mass Palestinian grave found in Tel Aviv [lezen]
 4. Elder of Ziyon:
  – Mass graves in Jaffa – but who killed them? [lezen]
  – As I predicted – Al Aqsa Foundation accusations believed uncritically by media [lezen]
 5. De Redactie.be: Palestijnse burgerdoden uit 1948 ontdekt [lezen]
 6. VRT Teletekst Nieuws (pag. 172): Palestijnse doden uit 1948 ontdekt [lezen]

2 gedachtes over “Dozijnen lichamen ontdekt in massagraf in Tel Aviv-Jaffa vermoedelijk slachtoffers van oorlog van 1948

 1. “Gelukkig” weet onze openbare omroep precies hoe de vork in de steel zit, want zo te merken hebben zij trouw en volledig kritiekloos de Palestijnse verslaggeving van de Al Aqsa Foundation over de ontdekking van dit massagraf overgenomen en aangepast voor haar niets vermoedende Vlaamse publiek, anti-Israëlbusiness as usual. 😦

  zou je daar een GAS-boete voor kunnen krijgen?

  Like

Reacties zijn gesloten.