Nigeria verijdelt aanslag van Hezbollah terreurcel tegen Israëliërs; zware wapens in Kano ontdekt

nigeria-sjiiet2Een sjiitische demonstratie in het noorden van Nigeria. Sjiitische moslims dragen portretten mee van sjiitische Iraanse leiders Ayatollah Ali Khamenei en van zijn voorganger wijlen Ayatollah Khomeini.

Nigeriaanse autoriteiten hebben op donderdag 30 mei ’13 gemeld dat zij in het noorden van Nigeria drie Libanezen hebben opgepakt op verdenking van lidmaatschap van Hezbollah en een overval op één van hun woningen onthulde een grote opslagplaats van zware wapens. De drie verdachten werden gearresteerd tussen 16 mei en 28 mei in Kano, de grootste noordelijk gelegen stad, vertelde de woordvoerder van het Nigeriaanse leger kapitein Ikedichi Iweha in een officiële persmededeling. Al de verdachten bekenden tijdens hun ondervraging dat ze leden van Hezbollah zijn.

Een overval in de woning van één van de verdachten leverde een aanzienlijke hoeveelheid zware wapens op: elf stuks 60 mm anti-tank wapens; vier anti-tank landmijnen; twee kisten munitie voor een 122 mm artillerie kanon: zeventien Kalashnikov geweren AK-47s met meer dan 11.000 kogels en een hoeveelheid dynamiet, zei kapitein Ikedichi Iweha. “De wapens en munitie waren bedoeld om gebruikt te worden tegen faciliteiten van Israëlische en westerse interesse in Nigeria,” zei Iweha maar ging niet verder in detail.

weapons-hezbollah2Wapenopslagplaats van Hezbollah ontdekt in Kano, Nigeria

Daarnaast werden ook vijf strijders uit de buurlanden Tsjaad en twee uit Niger gearresteerd onder een aantal rebellen die op de vlucht waren voor een twee weken oud offensief tegen de islamistische sekte Boko Haram in het noordoosten van Nigeria, op het ogenblik dat zij de grens met Tsjaad wilden oversteken, vertelde brigadegeneraal Chris Olukolade, een woordvoerder van defensie in een persmededeling. De autoriteiten geloven dat er een toenemende betrokkenheid is van met Al-Qaeda verbonden buitenlandse jihadisten in de opstand in Nigeria.

De Nigeriaanse geheime dienst arresteerden de eerste verdachte, Mustapha Fawaz, op 16 mei in een supermarkt in Kano. Zijn ondervraging leidde tot andere verdachten, waaronder Abdullah Tahini, die later op de luchthaven van werd gearresteerd Kano met 60.000 dollar contant geld op zak dat hij niet had aangegeven. De derde verdachte, Talal Roda, van dubbele nationaliteit – Nigeriaans en Libanees staatsburger – werd op zondag 26 mei in zijn woning gearresteerd waar enkele dagen later de hierboven geciteerde wapenopslagplaats werd ontdekt.

“Het onderzoeksteam ontdekte een ondergrondse bunker onder de vloer van de hoofdslaapkamer en bracht een grote hoeveelheid geassorteerde wapens aan het licht van verschillende types en kaliber,” zei kapitein Iweha. “De gearresteerden hebben allemaal bekend dat ze van Hezbollah een opleiding in terrorisme hebben gekregen,” voegde hij eraan toe.

De mogelijkheid van banden met de Nigeriaanse Islamistische sekte Boko Haram, die tegen de Nigeriaanse strijdkrachten een belangrijk offensief in het noordoosten uitvechten, werd onderzocht, zei Iweha tijdens de persconferentie. Echter, een alliantie tussen de salafistisch soennitisch moslimgroep Boko Haram en het sjiitische Hezbollah zou ongebruikelijk zijn en er is nooit eerder bewijsmateriaal aangevoerd die het bestaan van dergelijke band kon aantonen.

Ibrahim ZakzakyHoewel de meeste Nigeriaanse moslims soennieten zijn, zijn er verscheidene duizenden sjiitische Nigerianen, een erfenis van de preken van de islamitische radicale Ibrahim Zakzaky sinds de jaren ’80. Zakzaky leidt nog steeds de de sjiitische beweging in Nigeria en voert campagne voor een moslimregering en een striktere toepassing van de sharia wetgeving.

Iweha logenstrafte dat banden met de islamistische beweging van Zakzaky werden onderzocht en zijn beweging wordt momenteel gezien als grotendeels vreedzaam. Een Nigeriaanse rechtbank veroordeelde deze maand een vermeend lid van de Iraanse Revolutionaire Wacht en een Nigeriaanse medeplichtige tot vijf jaar gevangenisstraf, voor het illegaal verschepen van mortiergranaten en raketten in de belangrijkste haven van Lagos in 2010.

nigeria-hez2Pro-Hezbollah parade in Nigeria. Manifestanten dragen de typische geel-groene vlaggen van Hezbollah mee alsmede portretten van verscheidene sjiitische en Hezbollahleiders.


Bronnen:

  1. The Washington Post: Nigeria military, secret police say they discovered a ‘Hezbollah’ arms cache in northern city [lezen]
  2. Al Arabiya: Nigeria arrests 3 Lebanese with suspected links to Hezbollah [lezen]
  3. The Jerusalem Post:
    – Nigeria foils latest Hezbollah plot to attack Israelis [lezen]
    – Nigeria nabs terrorists planning attacks on Israelis [lezen]
  4. BBC News Africa: Nigeria: Hezbollah armoury discovered in Kano city [lezen]
  5. Elder of Ziyon: Nigeria catches Hizballah terrorists [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.