Vrijdag 31 mei startschot voor jaarlijkse evenementen nav de Gay Pride Maand in Israël

gay-pride-tel-aviv2

In Israël hebben holebi’s al sinds 1988 gelijke rechten. Sinds 1994 kunnen holebi’s legaal samenwonen en een samenlevingscontract afsluiten, sinds 1998 worden holebi-optochten [Gay Pride Parades] gehouden zowel in Tel Aviv als in Jeruzalem en sinds 2005 mogen holebikoppels kinderen adopteren. Homo’s vervullen ook hun legerdienst en kunnen zelfs zetelen als rechter. Echter, in de andere landen van het Midden-Oosten worden holebi ‘s zwaar vervolgd en zelfs vermoord.

hugo3Volgens boosaardige Israëlbashers meet Israël zich een holebi-vriendelijk imago aan om alzo de Joodse staat salonfähig te maken in ogen van de internationale opinie. Pure kwaadaardige onzin natuurlijk. Die Israëlbashers zouden beter een wereldkaart openvouwen en kijken in welk werelddeel Israël zich precies bevindt en bij mijn weten ligt Israël nog steeds in het Midden-Oosten en niet in Europa waar aanmerkelijk een vriendelijker holebiklimaat heerst dan in het M-O.

Niemand die eraan twijfelt dat met het gelijke rechten verlenen aan homoseksuelen en lesbiennes Israël NOOIT de harten zal kunnen winnen van de omringende islamistische Arabische landen van het Midden-Oosten. Integendeel. Het hitst de moslim- en de Arabische wereld nog enkel meer aan om de Joodse staat te verguizen. Israël is nu eenmaal een democratie en de facto de enige in het Midden-Oosten.

De jaarlijks weerkerende evenementen Gay Pride Month in Israël, vangen morgen vrijdag 31 mei 2013 aan in Tel Aviv, algemeen beschouwd als één van de belangrijkste steden in de wereld voor toeristen van de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschappen (LGBT of ‘holebi gemeenschap’ voor de Vlamingen.)

De volgende maand juni zal gevuld worden worden met vele evenementen die gelanceerd zullen worden tijdens de officiële opening die plaatsvindt op het Hilton Beach van Tel Aviv, het eerste “trotse” strand van Israël voor de LGBT gemeenschap. Volgens schattingen zakten verleden jaar zowat 20.000 toeristen af naar Tel Aviv tijdens de Gay Pride Parade periode en dit jaar verwachten de organisatoren nog meer bezoekers uit het buitenland.

De meeste toeristen zullen naar verluidt in Israël toekomen vanuit Duitsland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Spanje, Nederland en Engeland, maar slechts weinig bezoekers zouden toekomen vanuit Saoedi-Arabië, Jordanië en Libanon, waar het leven als lesbienne, homoseksueel, biseksueel of transseksueel meestal verborgenheid wordt doorgebracht. De belangrijkste gebeurtenis van de Gay Pride Maand van Tel Aviv is de Gay Pride Parade, die in de stad voor het 15de jaar op rij zal gehouden worden op vrijdag 7 juni 2013.

Naar verwacht zullen ca. 100.000 mensen aan de parade deelnemen, die zal vertrekken aan het Gay Community Center aan het Meir Park en zal worden afgefloten worden door burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv-Jaffa. Het evenement zal geleid worden door de actrice en comedienne Orna Banai en journalist en filmmaker Gal Uchovsky.

Volgens de organisatoren, zal de Pride Parade dit jaar worden bijgewoond door de minister van Financiën Yair Lapid, minister van Justitie Tzipi Livni, minister van Sport & Cultuur Limor Livnat, oppositieleidster Shelly Yachimovich, voorzitster van de Meretz partij Zahava Gal-On en parlementslid voor de Hadashpartij Dov Khenin.

proud2

De evenementen in Tel Aviv zullen onder meer bestaan uit culturele shows, lezingen, tentoonstellingen, festivallen, parties en speciale activiteiten. Zij worden reeds aangekondigd op het Rabin Square van de stad met de gekende reusachtige regenboogvlag met inbegrip van foto’s van Facebookgebruikers van de officiële pagina van de gemeente, aan wie gevraagd werd te poseren onder het spandoek “Proud in Tel Aviv” (plaatje hierboven.)

Dozijnen extra regenboogvlaggen zullen over de hele stad worden opgehangen en de fontein op het Rabin Square zal elke avond worden aangezet in de kleuren van de regenboog (plaatje onderaan.) Het Gay Center van de gemeente van Tel Aviv zal een reeks activiteiten en culturele gebeurtenissen houden over de hele maand en zal het achtste Internationale LGBT Filmfestival hosten samen met Cinematheque. Het stadhuis zal op donderdag 6 juni een feestelijke cocktail aanbieden in de aanloop voor de Gay Pride Parade de dag nadien.

Het budget van de gemeente dat naar de Gay Pride evenementen wordt besteed, werd dit jaar begroot op een half miljoen sjekels (ca. 105.000 euro) en nog eens 1 miljoen sjekels (ca. 210.000 euro) werd geïnvesteerd in een campagne die zich grotendeels richtte tot buitenlandse toeristen, die eveneens werd gesponsord door het Israëlisch ministerie voor Toerisme.

gay-vibeDe campagne, die reeds zes maanden aan de gang is, omvat de introductie van een Engelstalige website die tot dusver door zowat 200.000 mensen werd bezocht.

Volgens Yaniv Waizman, gemeenteraadslid van Tel Aviv, die tevens ook adviseur is van de burgemeester inzake de homogemeenschap van de stad, “Heeft er een doorbraak plaatsgevonden in termen van publieke zichtbaarheid. Ik geloof dat de publieke atmosfeer jaar na jaar verbetert, vanuit cultureel, media en politiek opzicht, en dit jaar hebben topministers hun deelname bevestigd. Wij zijn een liberaal land en het gebeurt niet alleen in de bubbel van Tel Aviv.”

Ondanks zijn optimisme, zegt Waizman dat er nog ruimte is voor verbetering. “Er is nog een lange weg te gaan in termen van draagmoederschap, gezinseenheid en de economische sterkte van de gemeenschap,” verklaarde hij.

Commentaar gevend op de beweringen dat er geen behoefte meer zou bestaan aan een Gay Pride Parade omdat de LGBT gemeenschap reeds een deel van de consensus is, zegt hij: “De parade is een gelegenheid om de zichtbaarheid van de gemeenschap te verhogen en over voorlichting te waken. Zolang als het woord “homo” nog steeds een gemeenschappelijk scheldwoord is in scholen en in populaire televisieprogramma ’s in Israël, zal de parade nog steeds gehouden moeten worden.”

Volgens burgemeester Huldai “Is de Gay Pride Parade is één van de symbolen van de stad geworden en ik geloof dat Tel Aviv-Jaffa, een stad van tolerantie, kan dienen als vuurtoren en kompas voor andere steden in het land met betrekking tot deze kwestie.”

door Gilad Morag
proud4De fontein op het Rabin Square in Tel Aviv zal elke avond van de Gay Pride maand worden aangezet in de kleuren van de regenboog.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: Liberté, égalité, fraternité! In Frankrijk een spreuk, in Israël de realiteit!”

Bronnen:

 1. Ynet News: Pride Month to bring over 20,000 tourists door Gilad Morag [lezen]
 2. The Jerusalem Post: Tel Aviv readies for colorful Gay Pride Month door Yoni Cohen [lezen]

4 gedachtes over “Vrijdag 31 mei startschot voor jaarlijkse evenementen nav de Gay Pride Maand in Israël

 1. Wel m’n beste Dorith, we kunnen nu al voorspellen dat antisemieten zullen proclameren dat “homo zijn” de schuld is van de Joden tout court of van Israeli en de ganse bekrompen regio daarmee infecteert.
  De vele Islamitische terroristische groeperingen en hun staten voeren een echte hetze tegen holebi’s. Off the record zijn verkrachtingen van kinderen en jonge mannen schering en inslag. De Nederlandse antisemiete Anja Meulenbelt en notoir bisexueel zou in Iran direct worden opgehangen wat op zich geen slechte zaak zou zijn, daarentegen zou ze in Israel bijzonder in haar nopjes voelen en regelmatig aan haar trekken komen.
  Misschien moeten we die domme Leugenbelt maar eens richting Iran of Saoudi-Arabie zetten, zijn we zo af van dat slecht gebroed.
  Ben

  Like

 2. “Volgens boosaardige Israëlbashers meet Israël zich een holebi-vriendelijk imago aan om alzo de Joodse staat salonfähig te maken in ogen van de internationale opinie”

  de”evil clowns” die dit soort onzin verkopen weten niet waar ze het over hebben,heel dapper om allerlei onzin te verkopen zonder daadwerkelijk met mensen te praten die uit eigen ervaring kunnen praten..
  maar dat zijn we ondertussen wel gewend van die clowns !
  daarom zou ik die clowns graag is een suggestie doen..bezoek Tel Aviv (zonder vooroordelen) en als ze daar dan een paar dagen hebben doorgebracht kunnen ze misschien is gaan kijken hoe de ‘gay scene’ in Gaza eruit ziet? ojaa das waar ook die moeten naar Israel komen om zichzelf te mogen zijn…
  uiteraard gaan onze ‘vriendelijke openminded clowns’ dit nooit willen onder ogen zien.
  liefde verblindt maar haat maakt je blijkbaar selectief blind.

  want als hun ‘zicht in orde zou zijn ‘ dan zouden ze meelopen in de ‘pride van Tel Aviv’ niet omdat ze zo graag tussen de holebi,s vertoeven maar om te erkennen dat je in Israel wel degelijk mag zijn wie je bent zonder dat je en plein public aan een kraan wordt opgehangen !
  de pride is meer dan een feest van de holebi,s het is ook een feest van de vrijheid..

  Like

 3. Algemeen leeft het begrip dat met Joden NIKS in orde is, dus neem dat holebi-gedoe er maar bij, ‘erger’ voor de Joden kan het toch nooit meer worden. 😉

  Like

 4. Persoonlijk vind ik het een beetje overdreven, al dat getoeter. Als hetero krijg ik nogal een gevoel dat er met mij iets niet in orde is 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.