Premier Netanjahoe: ‘De Joden het recht ontzeggen op een eigen staat is antisemitisme’

global2aVan 28 tot 30 mei 2013 loopt in Jeruzalem de Vierde Internationale Conferentie, een bijzonder Forum voor de Bestrijding van het Antisemitisme in de Wereld.

Netanjahoe maant de Jeruzalem Conferentie aan om te ‘vechten en de veldslag winnen’ voor een eerlijke representatie van de Joodse staat.

Eersteminister Benjamin Netanjahoe heeft zich gisteren, dinsdag 28 mei 2013, uitgesproken tegen wat hij omschreef als een groeiende trend van antisemitisme over de hele wereld en riep op tot een internationale inspanning om het fenomeen te bestrijden.

globalforum2013aZich richtend tot de afgevaardigden in Jeruzalem voor de vierde jaarlijkse conferentie omtrent antisemitisme onder de auspiciën van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, lanceerde Netanjahoe een vernietigende kritiek tegen de critici van Israël die, zo beweerde hij, een antisemitische agenda bevorderen. “Wat niet meer in de mode was, wordt opnieuw modieus,“ zei de premier in een video toespraak.

“Wat vandaag modieus is, is om te zeggen: “Wel ja, ik haat geen Joden – Ik vind alleen dat zij geen eigen staat zouden mogen hebben,” of, meer effectiever, dat hun staat onwettig is en dat die geen recht heeft om te bestaan,” zei Netanjahoe, benadrukkende dat het Joodse volk het recht ontzeggen op een eigen staat antisemitisch is.

Hij vervolgde door een lijst van de belangrijkste argumenten op te noemen die door critici van Israël worden aangevoerd, namelijk dat Israël zich aan oorlogsmisdaden schuldig zou maken, dat het onwillig was om concessies voor vrede te doen en dat het de mensenrechten zou overtreden. Na het uitgeven van een afzonderlijk tegenbewijs van elk van de anti-Israël argumenten, argumenteerde de premier dergelijke beweringen gebaseerd werden op valse informatie en een groeiende antisemitische tendens vertegenwoordigen.

“Deze drie lasterlijke aantijgingen vormen de essentie van de antisemitische campagne die tegen het Joodse volk en hun staat worden ingebracht,” zei hij. Netanjahoe rondde af met een beroep te doen op de afgevaardigden, door hen aan te sporen te “vechten en de strijd te winnen” voor een eerlijke representatie van Israël. “U heeft heel wat werk te verrichten,” zei hij. “Er is slechts één remedie tegen deze laster en dat is door de waarheid te vertellen.”

Meer dan 500 afgevaardigden, uit meer dan 50 landen die de zes grootste religies vertegenwoordigen, verzamelden zich op dinsdag 28 mei in Jeruzalem, met het verklaarde doel “een specifiek en pro-actief plan van repliek” te ontwikkelen om het toenemend antisemitisme te bestrijden, volgens de organisatoren. Het evenement werd georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken (IMFA) en het pas gecreëerde ministerie voor Zaken van Jeruzalem en Diaspora, dat door de Naftali Bennett wordt geleid, de partijvoorzitter van Joods Huis.

Het anti-Joodse gevoel – en het geweld – is globaal in opgang, volgens het International Religious Freedom Report van 2012 dat werd gepubliceerd door de Amerikaanse regering. “Zelfs in de 21ste eeuw, gaan traditionele vormen van antisemitisme door met te floreren, zoals bv. samenzweringstheorieën, het hergebruiken van de in opspraak gebrachte mythe van `bloedlaster’ (het beruchte eeuwenoude bloedsprookje) alsmede beeldverhalen om Joden te demoniseren,” stipuleerde het rapport.

“De tijd van eenvoudig controleren en het bespreken van de groei van het antisemitisme is voorbij,” zei Gideon Behar, de directeur van het Departement van het Buitenland Ministerie voor de herinnering van de Holocaust en het bestrijden van Jodenhaat, die de conferentie van deze week voorzit. “Nu moeten wij samenkomen om te bepalen welke acties moeten worden ondernomen om zich tegen deze alarmerende tendens te verzetten en snel vooruitgang boeken om deze [aanbevelingen] uit te voeren.”

Het antisemitisme in Arabische landen zal in het programma speciale aandacht krijgen, zeiden de organisatoren, eraan toevoegende dat een “aanzienlijke vertegenwoordiging wordt verwacht van de moslimwereld.” Tien werkgroepen zullen proberen “een werkplan te ontwikkelen om het antisemitisme, met inbegrip van het antisemitisme op het Internet en in de Sociale Media, te bestrijden; alsmede in de Moslim en in de Arabische wereld en op universitaire campussen,” zei het Buitenland Ministerie in een verklaring.

door Adiv Sterman

global3a

Op de tweede dag van de Jeruzalem Conferentie (vandaag 29 mei 2013) worden tevens 10 werkgroepen opgericht die zullen discuteren en concrete actieplannen zullen voorstellen om het antisemitisme in de wereld te bestrijden:

1. Antisemitisme in de islamitische en in de Arabische wereld
2. Antisemitisme in Latijns Amerika
3. Antisemitisme in de voormalige Sovjet-Unie en het gebied van Oost Europa
4. Antisemitisme in de Europese Unie en het gebied van West Europa
5. Antisemitisme onder het mom van delegitimisering en anti-Zionisme
6. Antisemitisme op het Internet en in de Media
7. Recht, Wetgeving en Tenuitvoerlegging in de strijd tegen het antisemitisme
8. Interreligieuze dialoog als een instrument om het antisemitisme te verzwakken
9. Behoud tot het voortzetten van de Joodse levenswijze in de Diaspora (kosjer slachten, besnijdenis enz.)
10. Antisemitisme op de universiteitscampussen en Opvoeding tot Verdraagzaamheid en Wederzijds Respect


Bronnen:

 1. The Times of Israel:
  – PM lashes out at ‘anti-Semitic’ Israel critics door Adiv Sterman [lezen]
  – Amid controversy, Foreign Ministry kicks off anti-Semitism conference door Raphael Ahren [lezen]
 2. Arutz-7: Bennett: “Israel Belongs to the Jews, Period” – “The only way to fight anti-Semitism is “to call a spade a spade”, says Minister Naftali Bennett at Global Forum for Combating Anti-Semitism” door Elad Benari [lezen]
 3. Israeli Ministry of Foreign Affairs (IMFA): Global Forum for Combating Antisemitism – 4th International Conference [lezen]

Gerelateerd:

 • Naftali Bennett op Jeruzalem Conferentie: ‘Israël is van de Joden. Punt.’ +video [lezen]

Een gedachte over “Premier Netanjahoe: ‘De Joden het recht ontzeggen op een eigen staat is antisemitisme’

 1. De tijd van observeren & absorberen is voorbij!

  Nu is het tijd voor anticiperen & participeren!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.