Ultra-orthodoxe Joden verzetten zich tegen wetsvoorstel militaire dienstplicht in Israël voor allen

Ultra-orthodoxe Joden in Israël bekogelen andere Joden met keien en stenen wegens niet-Joods genoeg. Wat mij betreft: als ze met stenen kunnen gooien kunnen ze ook handgranaten werpen naar hun islamistische vijanden die hen en hun land willen vernietigen…

Op 16 mei 2013 demonstreerden duizenden ultra-orthodoxe Joden tegen de militaire dienstplicht voor religieuze Joden, die normaal 3 jaar dienstplicht voor mannen bedraagt en 2 jaar voor vrouwen. Het ontduiken van de militaire dienstplicht van ultra-religieuzen is bij veel andere Israëlische Joden al jaren een doorn in het oog en hun argumenten wordt veelal misprijzend en als lachwekkend afgedaan. Zo bijvoorbeeld argumenteren vele ultra-religieuzen dat bidden voor Israël een betere bescherming biedt tegen ratelende kalashnikovs, veel efficiënter is tegen duizenden bommen, raketten en mortiergranaten, eerder dan de wapens op te nemen om de Joodse staat te beschermen tegen zijn vijanden.

hugo3Anderen, veelal leden van Satmar, Neturei Karta en randorganisaties, erkennen niet eens het bestaansrecht van Israël en zeggen dat het ‘illegale’ Israël gedoemd is om van de kaart te verdwijnen en pas kan gesticht worden vanaf het ogenblik dat de Messias in het Heilig Land is verschenen. Weer anderen voelen zich ‘heiliger dan de Paus in Rome‘, meer verheven en dichter bij G’d staan vergeleken met andere Joden, omdat ze meer zouden bidden en de Torah studeren, wat hen automatisch het recht zou geven op vrijstelling van de dienstplicht en/of beschouwen het als een morele en religieuze plicht van de staat Israël om hen die gunst te verlenen.

Echter, duizenden andere religieuze Joden nemen wèl dienst in het leger in eenheden die speciaal aangepast zijn aan hun religieuze behoeften, geboden en verboden. Zo te zien is het debat daaromtrent nog lang niet uit gestreden, zoveel is wel zeker. Vandaag wordt de wet in de Knesset voorgelegd ter stemming… wordt vervolgd.

Twee ultra-orthodoxe studenten aan een yeshiva school, die acht jaar lang illegaal een oproepbevel negeerden om dienst te nemen in het Israëlische leger, werden veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf, de ene voor twee maanden en de andere drie maanden.

“Dit is een straf die veel te mild is voor de verweerder en op onredelijk wijze de straffen verminderen die normaal onder soortgelijke omstandigheden worden opgelegd,” zei de militaire aanklager op de rechtbank.

“Dit is de langste periode van ontduiking de dienstplicht. Een periode waarin de staat te maken had met complexe bedreigingen voor de veiligheid. De verweerder weigerde zich aan te melden voor de militaire dienst hoewel hij zich terdege bewust was van de plicht om dat te doen, of toch minstens om een regeling voor zijn status te betrachten,” zei de aanklager omtrent één van de yeshiva studenten en zijn onbekwaamheid om een inspanning te doen om een uitzondering te bekomen.

De advocaat van de verdediging argumenteerde dat zijn cliënt, 27 jr., de hulp had gevraagd van het schoolhoofd van de yeshiva en daaruit meende dat de kwestie reeds geregeld was. “Hij ging er van uit dat mensen, met meer autoriteit dan hijzelf, beter geschikt waren om te doen wat nodig was zodat hij kon doorgaan met zijn studies,” zei de advocaat.

Wat betreft de yeshiva student die werd veroordeeld tot twee maanden in de gevangenis, heeft de rechter inmiddels een overeenkomst met de verweerder ondertekend tot een mildere militaire strafvervolging.

Nieuwe wet om ultra-orthodoxe Joden te rekruteren
Vandaag zondag wordt de dienstplicht voor chassidische Joden voor het Peri Comité, waarvan de ministeriële leden naar verwacht de wet zouden goedkeuren. Minister Yaakov Peri, voorzitter van het bijzondere comité en lid van Yair Lapid’s Yesh Atid partij, zei dat de wet een “echte revolutie” zal ontketenen.

Het wetsvoorstel stuitte de voorbije dagen op hevige tegenstand, met de partij Yisrael Beiteinu (Avigdor Lieberman) die donderdag aankondigde dat zij het wetsvoorstel voor rekrutering van chassidim niet zullen steunen net zolang het Equal Share of the Burden Committee (Comité voor Gelijke Verdeling van de Lasten)  blijven weigeren om te eisen dat de Arabische Israëliërs eveneens dienstplichtig worden.

Parlementslid Yakov Litzman (Verenigde Torah Judaïsme partij) drukte eveneens zijn verzet uit tegen het wetsontwerp, zeggende dat “de hervormingswet voor chassidim ver weg staat van de werkelijkheid en niet zal worden toegepast.”

Zij collega partijlid Meir Porush noemde het voorstel een “miserabele wet ontworpen om de wereld van de Torah te verbrijzelen,” en voegde eraan toe dat “De toekomst van ons bestaan in gevaar verkeert. Er zouden comités in de Knesset moeten bestaan om de seculiere opvoeding te hervormen, die criminelen en moordenaars creëert, eerder dan yeshiva studenten te rekruteren voor militaire dienst.”

Het comité stelde voor om ca. 65 procent van de chassidim op te roepen in de leeftijd van 21 jaar als overgangsperiode. Het wetsvoorstel stel voor om, naast andere dingen, economische straffen op te leggen aan yeshiva studenten die zich onttrekken aan dienst bij het IDF.

NYT2008122222595954CTorah studeren in een yeshiva school


Bronnen:

  1. Ynet News: Draft dodging yeshiva student incarcerated door Yoav Zitun [lezen]

Gerelateerd:

  • Gelijke rechten impliceert gelijke plichten, ook voor religieus-orthodoxe Joden in het IDF door Aviel Schneider [lezen]
  • Verplichte militaire dienst voor ultra-orthodoxe Joden zorgt voor controverse in Israël door Tommy Müller [lezen]
  • Israëlische charedische Joden weigeren militaire dienstplicht te volbrengen [lezen]
  • Ultra-orthodoxe rellen onthullen barsten in de Israëlische samenleving door Melanie Phillips [lezen]

Een gedachte over “Ultra-orthodoxe Joden verzetten zich tegen wetsvoorstel militaire dienstplicht in Israël voor allen

  1. Dienstweigeraars gewoon keihard aanpakken en stenengooiers met rubberkogels in het gareel brengen. De militaire dienstplicht is voor Israel noodzakelijk voor het voortbestaan voor het land. Wie de vruchten van het land wil plukken, moet er ook voor werken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.