Hezbollahleider Nasrallah bezweert rebellenleger in Syrië te verslaan en Israël van de kaart te vegen

Vrienden voor het leven: Nasrallah en Ahmedinijad Vrienden voor het leven: Hezbollahchef Hassan Nasrallah (l.) en president van Iran Mahmoud Ahmadinejad (r.), samen – koste wat het kosten moet – de Syrische president Bashar Al-Assad in het zadel houden, het rebellenleger vernietigen en tussen de soep en de patatten door ook nog eens Israël van de kaart te vegen. Dat laatste zal wellicht iets moeilijker verlopen dan de rebellen te verslaan, maar niét volgens Nasrallah en zijn belangrijkste sponsor en wapenleverancier Ahmadinejad van Iran.
Overigens zijn zowel Nasrallah en zijn Hezbollah als Ahmadinejad en zijn Iraanse Revolutionaire Garde (en nagenoeg heel Iran) van dezelfde sjiitische islamitische religie, net zoals ook de Syrische president Bashar al-Assad een (Alawitische) sjiiet is. Een dodelijke alliantie geïnspireerd op dezelfde religieuze basis, in tegenstelling tot bv. de Palestijnen die soennitisch zijn. Echter, met Israël in het vizier worden als vanouds alle religieuze en ideologische geschillen tijdelijk in de ijskast gezet….

Terwijl de lidstaten van Europese Unie nog steeds onder elkaar palaveren of Hezbollah nu al dan niet een terroristenorganisatie is en intussen stiekem – samen met de Amerikanen – het rebellenleger van het Vrije Syrische Leger met mondjesmaat steunen om president Bashar Al-Assad onder druk te zetten in een ijdele poging om hem te dwingen tot onderhandelen, neemt de chef van de sjiitische Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah, hoogst persoonlijk de laatste twijfels weg of zijn terroristenorganisatie nu al dan niet in Syrië aan de gevechten deelneemt.

Bekende logo van de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah in Libanon
Vlag en logo van Hezbollah

In een toespraak die op een groot scherm werd geprojecteerd voor de verzamelde vergadering van de terreurorganisatie afgelopen zaterdag 25 mei’13 (Nasrallah verschijnt maar zelden in het openbaar omwille van zijn veiligheid), zei hij dat Syrië de ruggengraat is van “het verzet” en dat de sjiitische groep niet werkloos zal toezien hoe zijn bondgenoot wordt bestookt.

Hij benadrukte dat zijn groep in de Syrische burgeroorlog zal blijven vechten “tot aan het einde van de weg” en zijn bondgenoot president Bashar Al-Assad naar de overwinning zal voeren. “Wij zullen diegenen zijn die de overwinning zullen brengen, als Allah dat wil,” zei Nasrallah.

“Wij zullen doorgaan tot aan het einde van de weg, wij aanvaarden deze verantwoordelijkheid en zullen alle offers accepteren en de gevolgen van deze houding dragen,” zei hij, sprekend van een verborgen locatie. “Wij zullen diegenen zijn die de overwinning zullen brengen, als Allah dat wil,” voegde Nasrallah er nogmaals aan toe.

De verklaringen van de leider van Hezbollah leveren meteen de duidelijkste openbare bevestiging dat de door Iran gesteunde terreurgroep rechtstreeks betrokken is in de Syrische burgeroorlog. Het waren tevens de eerste opmerkingen van Nasrallah sinds zijn Hezbollah strijders zich aan de frontlijn bevinden van de slag om Qusayr, een strategisch gelegen Syrische stad nabij de grens met Libanon.

Nasrallah had het ook over de kwestie van de wapentransporten aan Syrië, zeggende dat “terwijl Israël de inwoners van de Golan bewapent, eisen de collaborateurs in Libanon dat de inwoners hun wapens afgeven.” Hij benadrukte dat de regering in Beiroet zijn inwoners moet ondersteunen “in hun gebieden en in het bijzonder in de dorpen nabij de grens” met Israël..

Nasrallah beklemtoonde dat “het wapen dat Israël kan verslaan in de handen ligt van het volk en dat dit niet kan afgenomen worden,” waarmee hij de regering in Libanon aanmaande om in overweging te nemen omtrent “het bestaande gevaar met Israël dat zich voorbereid op de komende ontwikkelingen en we niet weten wat zijn volgende manoeuver zal zijn.”

De Hezbollahleider voegde eraan toe: “Wij zullen doorgaan met de verantwoordelijkheid voor het verzet tegen Israël op ons te dragen. Geen druk of lasterpraat zal ons daar vanaf brengen.” Hij sprak ook over de recente schermutselingen aan de Syrisch-Israëlische grens in de Golan zeggende dat Israël “zijn troepensterkte aan de grens opdrijft en Syrië aanvalt en bombardeert.”

Daarnaast voegde hij eraan dat “Sinds het einde van de Tweede Libanon Oorlog Israël zich blijft oefenen, zich voorbereid, plannen maakt, zichzelf onderzoekt en zijn Thuisfront oefent oefent voor de verdediging. Elk jaar houdt Israël dergelijke militaire oefeningen, waar zowel de premier in worden betrokken, de politie, het leger, de burgerdienst en verschillende aspecten” (Nasarallah verwees hiermee expliciet naar de grote nationale oefening die vandaag zondag in Israël van start loopt en een week zal duren.)

Israël “bedreigt elke dag Libanon met oorlog,” benadrukte Nasrallah. Volgens hem luidt het dat “indien Syrië in de handen valt van de Verenigde Staten, Israël of om even van welke van hun bondgenoten, zal de oppositie verliezen en zal Israël Libanon binnentrekken en zijn voorwaarden opleggen. Als Syrië in hun handen valt zal Palestina verloren zijn,” voorspelde een oorlogszuchtige Nasrallah.

door Roi Kais

nas-assad2Nasarallah en Assad: “Huh? Waar kwam dat opeens vandaan zeg!?!”
(Israël bombardeerde onlangs in Syrië een Iraans wapentransport bestemd voor Hezbollah)


Bronnen:

  1. Ynet News: Nasrallah: We will bring victory to Assad door Roi Kais [lezen]

5 gedachtes over “Hezbollahleider Nasrallah bezweert rebellenleger in Syrië te verslaan en Israël van de kaart te vegen

  1. Ik had het ook gelezen deze ochtend maar ik geloof het (nog) niet, daarom heb ik het ook niet overgenomen. Even wachten of er nog officiële bevestiging volgt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.