Opmerkelijk: Amerikaanse senaat voluit achter Israël in het verhinderen dat Iran atoomwapens verwerft

menendezAmerikaanse senator Bob Menendez: “Niets kan het wettige recht ontkennen van het Joodse volk om te leven in vrede en veiligheid in hun geboorteland waarmee zij reeds duizenden jaren een band hebben.” [bron]

In een opmerkelijk manoeuver heeft de Amerikaanse senaat gisteren, woensdag 22 mei 2013, unaniem een resolutie goedgekeurd waarin de Verenigde Staten worden aangemaand om een compromisloos standpunt in te nemen tegenover de Iraanse inspanningen om atoomwapens aan te maken en roept Washington op om Israël te steunen indien de Joodse staat genoodzaakt wordt om Iran’s atoombomplannen te vernietigen.

“Indien de regering van Israël gedwongen wordt om uit wettige zelfverdediging militaire actie te ondernemen tegen het atoomwapenprogramma van Iran, moet de regering van de Verenigde Staten naast Israël staan en, in overeenstemming met de Amerikaanse Wet en de grondwettelijke verantwoordelijkheid van het Congres die het gebruik van militair geweld machtigt, diplomatieke, militaire en economische steun verlenen aan de regering van Israël in de verdediging van zijn grondgebied, zijn volk en zijn bestaan;”

… leest de resolutie. Het roept tevens de Verenigde Staten op om “zulke maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn” om te voorkomen dat Iran de mogelijkheid heeft om kernwapens te verkrijgen.

nucleairiranResolutie 65, werd reeds op 28 februari 2013 in de Amerikaanse senaat ingediend door zowel Democraten als Republikeinen en de facto neergelegd door senator Lindsey Graham (Rep.) en senator Robert Menendez (Dem.), die tevens voorzitter is van het Comité voor Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat.

“Wij hebben geen betere vrienden in dat deel van de wereld dan Israël,” zei senator Graham. “Onze resolutie maakt duidelijk dat wanneer Israël ooit ertoe gedwongen wordt om zichzelf te beschermen, wij Israël daarin volledig zullen steunen. Dit is geen groen licht dat Israël iets anders kan doen behalve dan zichzelf te verdedigen… Wij zullen daar [aanwezig] zijn,” voegde hij eraan toe.

Senator Bob Menendez: “Niets kan het wettige recht ontkennen van het Joodse volk om te leven in vrede en veiligheid in hun geboorteland waarmee zij reeds duizenden jaren een band hebben. [..] Het argument voor de legitimiteit van Israël hangt niet af van wat wij zeggen in eender welke toespraak. Het werd gevormd door geschiedenis; het werd gemaakt door de mannen en de vrouwen die de woestijn weer groen maakten; door verdiende Nobelprijzen; door baanbrekende innovaties en benijdenswaardige instellingen; door geredde mensenlevens; door democratie verdedigd; door vrede gemaakt; door gewonnen veldslagen.” [bron]

Terwijl de Amerikaanse senatoren gewoonlijk erg voorzichtig zijn in hun oproepen tot een Amerikaanse militaire interventie, wordt deze resolutie, die werd aangenomen met 99 tegen 0 stemmen [!], algemeen beschouwd als de meest directe uitdrukking die tot op heden uit Washington werd gehoord en die de Amerikaanse steun verwoordt voor een potentiële Israëlische aanval op de nucleaire installaties van Iran.

Video hieronder: Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoette vandaag in Jeruzalem premier Benjamin Netanjahoe, die hem en passant herinnert aan de opmerkelijke resolutie omtrent Iran die gisteren werd aangenomen in de Amerikaanse senaat. Kerry is voor een 2-daags bezoek in Israël en zal ook de betwiste Palestijnse gebieden bezoeken [bron].

Premier Netanjahoe verwelkomde John Kerry met de woorden:

“John, it’s a pleasure to welcome you in Jerusalem. You’re an old personal friend and a long-standing friend of Israel, and that friendship was demonstrated in President Obama’s historic visit here in March. It was demonstrated yesterday in an extraordinary resolution by the U.S. Senate to stand with Israel against Iran’s nuclear program.

I want to commend the House Foreign Affairs Committee for upgrading the sanctions so we’ll discuss Iran; we’ll discuss the terrible carnage and instability in Syria, but above all, what we want to do is to restart the peace talks with the Palestinians. You’ve been working at it a great deal. We’ve been working at it together. It’s something I want, it’s something you want. It’s something I hope the Palestinians want as well and we ought to be successful for a simple reason. When there’s a will, we’ll find a way. Thank you. So welcome.”


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Senate backs Israel in event of strike on Iranian nuke program door Haviv Rettig Gur [lezen]
 2. Arutz-7:
  – Senate Unanimously Backs Pro-Israel Resolution door Elad Benari [lezen]
  – New Senate Resolution: Back Israel if it Attacks Iran door Elad Benari [lezen]
 3. The Tower Org: Kerry Arrives in Israel, Is Met By Palestinian Declarations of Failure door Oren Kessler [lezen]

Gerelateerd:

 • Senator Bob Menendez’ gepassioneerde toespraak ter verdediging van Israël +video [lezen]
 • Amerikaans generaal James Mattis: Sancties tegen Iran blijken nutteloos door Michael Selutin [lezen]
 • Premier Netanjahoe: Iraans kernwapenprogramma nadert steeds meer de ‘rode lijn’ [lezen]

6 gedachtes over “Opmerkelijk: Amerikaanse senaat voluit achter Israël in het verhinderen dat Iran atoomwapens verwerft

 1. Als het aan Obama lag, was het Joodse volk allang de zee ingedreven, maar gelukkig gebruikt de normale Democraat en Republikein nog altijd het gezonde verstand…..

  Like

 2. Ik wilde gewoon herinneren aan de vooroordelen en de machocultuur die leeft onder deze islamistische radicalen van Hamas, die elke andere relatievorm die afwijkt van hun menshatende dogma’s, keihard de bodem inslaan. In Gaza worden de vrouwen steeds meer geterroriseerd door sharia-achtige wetten, maar ook de mannen ontsnappen daar niet aan. Mannen moeten “mannelijker” worden en dat kan volgens Hamas en Co blijkbaar alleen maar door vrouwen nog wat harder de grond in te stampen door hen verder te strippen van alle rechten en vrijheden. Het ene valt samen met het andere en is in het bijzonder voor Palestijnse vrouwen nefast en vernietigend.

  Like

 3. nu die twee zijn wel een schoon koppel das waar..maar dat je daarbij aan mij moest denken…snik

  Like

 4. In de VS zijn er gelukkig nog veel pro-Israëlactivisten aan het werk en dat tot op het hoogste niveau. Ze heten dus niet allemaal Obama.

  Vanochtend moest ik nog even aan je denken toen ik dit las “Hamasholes Told To Man Up” op de blog van Israellycool. Het is een geïllustreerd artikel waarin Hamas zijn mannelijke bevolking adviseert om wat “mannelijker” te worden. Blijkbaar lopen daar nog teveel pussies rond. Hilarisch 😉

  “Hamasholes Told To Man Up”
  http://www.israellycool.com/2013/05/22/hamasholes-told-to-man-up/

  Like

 5. jaja ze staan achter Israel. ne meter of twintig waarschijnlijk…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.