Ron Prosor hekelt de tot Jodenhaat opzwepende Saeb Erekat, de zgn. Palestijnse ‘man voor vrede’


Video: Is Israël een Apartheid staat?

De afgevaardigde voor Israël aan de Verenigde Naties, Ron Prosor, heeft maandag jongstleden Saeb Erekat, de toponderhandelaar voor vrede met Israël van de Palestijnse Autoriteit, beschuldigd van leugens en ophitsing, nadat Erekat eerder had verklaard dat de beleidslijnen van Israël erger zijn dan het Apartheidsregime dat destijds in Zuid-Afrika heerste.

“Saeb Erekat zal nooit een kans laten liggen om op de internationale tribune uit te halen naar Israël,” zei Prosor. “Men zou toch mogen verwachten dat een man die belast is om te onderhandelen over vrede, de vredeswil zou aanmoedigen en niet ophitsing tot haat,” voegde hij eraan toe.

“Vandaag op de West Bank, met inbegrip van Oost-Jeruzalem… kan ik de situatie in één woord samenvatten: Apartheid. Erger dan zoals die bestond in Zuid-Afrika,” vertelde Erekat op een bijeenkomst afgelopen maandag van het VN Comité voor de Onvervreemdbare Rechten van het Palestijnse Volk. “Vandaag rechtvaardigt Israël zijn apartheidsbeleid met de term veiligheid.”

Erekat benadrukte tevens dat de Palestijnen alle inspanningen om soevereiniteit binnen de VN te installeren, hadden bevroren en in plaats daarvan “elk mogelijke inspanning levert” om ervoor te zorgen dat een nieuwe door de VS geleide inspanning om een snelle start te forceren van de reeds lang geblokkeerde vredesgesprekken, succesvol zal zijn.

Prosor echter antwoordde beschuldigend dat “terwijl Erekat beweert om [de Amerikaanse BuZa minister] John Kerry te steunen in zijn inspanningen in het Midden-Oosten, hangt hij gelijktijdig een vals beeld op van de situatie op de West Bank op een wijze die elk kans oip vrede schade toebrengt.”

Het betwiste land aanhalend als een metafoor, zei de Israëlische ambassadeur dat de Palestijnen ervan beschuldigd zouden moeten worden van het falen van Kerry ’s inspanningen. “Hoe meer het Palestijnse volk blijft doorgaan met het land te vergiftigen met haat jegens Israël, hoe kleiner de kans wordt dat de zaden van vrede in het Midden-Oosten zullen ontspruiten en wortel schieten,” zei Prosor.

Tijdens zijn toespraak zei Erekat dat “Niemand meer baat heeft (van) bij het succes van minister Kerry dan de Palestijnen en niemand meer te verliezen heeft bij een eventuele mislukking dan de Palestijnen.” Maar hij zei dat Israël moet ophouden met het bouwen van huizen in de nederzettingen, zoals verplicht werd volgens een tussentijdse overeenkomst uit 1995 en de wegenkaart voor een Palestijnse staat 2003 [Roadmap for Peace] – en geen voorwaarde is om vredesonderhandelingen te hervatten. “Israël moet de keuze maken: nederzettingen of vrede,” zei Erekat.

De kwestie van de Joodse nederzettingen staat centraal in de huidige 4 1/2 jaar durende impasse in de vredesbesprekingen. Vredesgesprekken werden eind 2008 afgebroken en zijn sindsdien bevroren gebleven. De Palestijnen hebben geweigerd om besprekingen te hervatten terwijl Israël is blijven doorgaan met Joodse nederzettingen te blijven bouwen op de West Bank en in Oost-Jeruzalem, waar de Palestijnen hopen om een onafhankelijke staat te vestigen. Israël heroverde beide gebieden in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Premier Benjamin Netanjahoe zegt dat de besprekingen zonder enige precondities zouden hervat moeten worden en een halt aan de nederzettingenbouw is een preconditie. Als Kerry slaagt, zei Erekat, zullen de Palestijnen hun onafhankelijkheid en vrijheid vreedzaam kunnen bereiken, maar als hij mislukt “zinken wij dieper weg in de boosaardige apartheid die bestaat op de West Bank en in Oost- Jeruzalem.”

Hoezo, Apartheid in Israël?


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Israel’s UN envoy: Palestinian ‘hatred’ threatens talks [lezen]
 2. Arutz-7: Erekat Backs Kerry’s Efforts but Blasts Israeli ‘Apartheid’ door Elad Benari [lezen]

2 gedachtes over “Ron Prosor hekelt de tot Jodenhaat opzwepende Saeb Erekat, de zgn. Palestijnse ‘man voor vrede’

 1. @avics. Hij heeft al jaren geleden gezegd dat hij geen officiele vredes onderhandelaar meer was, maar daar hij nooit een vredes onderhandelaar was, maakt dat ook verder niet veel verschil. De man is een hysterische, pathologische leugenaar.

  Dat iemand een leugenaar wil zijn/is is zijn probleem. Het wordt problematisch wanneer anderen zijn leugens keer op keer geloven, ondanks het bewijs van tegendeel……dan wordt het ons probleem!

  Erakat is een soort van ‘duiveltje uit een doosje! Hij springt er onverwacht eruit, maakt rare geluiden & lawaai zonder iets zinnigs te zeggen en moet door anderen weer op zijn plaats geduwd worden.

  Like

 2. Die Saeb Etterbak, sorry Ekerat is volgens mij al jaren niet de ‘officiele’ onderhandelaar meer.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.