Israëlisch leger houdt nationale oefening voor burgerbevolking nav toenemende oorlogsretoriek

erdan2Minister Gilad Erdan (2de van links) naast Stafchef van het IDF Benny Gantz (foto: IDF)

Thuisfront minister zegt dat de oorlog geen kwestie is van “als” maar wel van “wanneer”, aan het begin van een oefening om de burgerbevolking voor te bereiden op de komende gebeurtenissen.

“Het is niet langer een kwestie of er wel raketten zullen gelanceerd worden op de belangrijkste bevolkingscentra van Israël, maar enkel wannéér dit staat te gebeuren,” zei Gilad Erdan, minister van Defensie van het Thuisfront aan het begin van een nationale oefening. De burgeroorlog die in Syrië woedt en de veelbetekenende beloftes van Israël om te voorkomen dat geavanceerde wapens in de handen van terreurorganisaties zouden belanden, vormen slechts een deel van de achtergrond voor de jaarlijkse nationale noodoefening die volgende week zal plaatsvinden.

De oefening, die samen worden gehouden met het Thuisfront Commando van het IDF en de hulp- en nooddiensten, heeft tot doel om de Israëlische bevolking voor te bereiden op het gevreesde moment dat duizenden missiles en raketten zouden inslagen op bevolkingscentra en strategische installaties over hele het land, met inbegrip van onconventionele wapens uit Syrië, Libanon en de Gazastrook. De simulatie zal volgende zondagochtend 26 mei 2013 beginnen met premier Banjamin Netanjahoe die dan voor de duur van een week de nationale noodtoestand zal uitroepen over Israël.

Van maandag tot woensdag zal de oefening zich voornamelijk toespitsen op de burgerbevolking, in het bijzonder met het oefenen van een snel terugtrekken achter beschermde plaatsen. Dit zal een hoog-technologische oefening worden, waarvan de deelname online opgevolgd zal worden met de assistentie van het ministerie voor Opvoeding, die in een bepaalde vorm worden voorgesteld waarin studenten zullen gevraagd worden of zij en hun ouders inderdaad de beschermde zones zijn binnengetrokken.

Daarnaast zal het de eerste keer zijn dat het volledige waarschuwingssysteem zal uitgetest worden dat burgers, naast de reguliere sirenes, ook zal waarschuwen via de verschillende media waaronder ook onderdelen van mobilofoons, sociale netwerken en televisie uitzendingen.

Erdan zei ook dat “gesproken over gaten in de bescherming, wij verkiezen om te investeren in het beschermen van onze burgers ten aanzien van conventionele bedreigingen vooraleer we investeren in een het afschermen van de bevolking tegenover onconventioneel wapentuig. Het Iron Dome (raketafweersysteem) zal niet klaar zijn om met ons mee te doen – zoals we recent konden constateren tijdens Operation Pillar of Defense – met het scala en de afmetingen van zulke missiles.

Hoofd van het Thuisfront Commando, majoor-generaal Eyal Eisenberg, sprak ook  over oorlog als een nabije zekerheid zeggende “We moeten er vanuit gaan dat we te maken krijgen met een groot volume aan rakettengeschut. Onze tegenstanders hebben lange-afstandsmissiles met zware oorlogskoppen die honderden kilo’s explosieven kunnen bevatten.”

“Er bestaat geen twijfel over dat Israël ’s Thuisfront nog nooit te maken heeft gehad met zulk scenario en we zullen onze uiterste slagkracht moeten bovenhalen. Het zijn geen gemakkelijke tijden, maar Israël bezit een veel grotere vernietigende capaciteit vergeleken met onze vijanden, dus zou ik onze buren willen voorstellen om drie keer na te denken vooraleer ze hun motoren beginnen warm te laten draaien,” zei de commandant.

israeli-arabDeze Palestijnse vrouw staat alvast klaar om eigenhandig met ontblote tanden die “Zionistische klerelijers” te verscheuren. De haat die zij uitstraalt is echt niet gespeeld. Als dat maar goed afloopt… 😦


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Wat zegt de altijd commentaar hebbende EU hierop?”

Bronnen:

  1. Ynet News: IDF to launch nationwide drill as officials ramp up war rhetoric door Yoav Zitun [lezen]
  2. The Times of Israel: Israel to hold massive chemical warfare drill door Michal Shmulovich [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.