Egyptische militairen houden grens met Gaza gesloten tot zeven ontvoerde collega’s vrijkomen

rafah-border2Rafah, Gaza, dinsdag 21 mei 2013. Hamas heeft strijdkrachten geposteerd aan de grens met Egypte in een poging om te verhinderen dat 6 gegijzelde Egyptische ontvoerde soldaten en een politieagent de Gazastrook zouden binnen gesmokkeld kunnen worden via één van de smokkeltunnels onder de grens.

Bijgewerkt, 22 mei ’13 om 07u55: De Egyptische staatstelevisie bericht dat de zeven ontvoerde Egyptische militairen een half uur geleden vrijgelaten werden in de Sinaïwoestijn. De woordvoerder van het Egyptische leger, kolonel Ahmed Mohammed Ali, heeft hun vrijlating inmiddels bevestigd.

Een bron binnen de grenspolitie van Hamas vertelde aan het Palestijnse dagblad al-Quds dat dozijnen soldaten van de Nationale Veiligheid langsheen de grens werden opgesteld, die de uitbating van de smokkeltunnels verhinderen die naar de Gazastrook leiden, met uitzondering dan van die tunnels die gebruikt worden voor de aanvoer vanuit Egypte van brandstof en bouwmaterialen.

Zoals bekend werden op 16 mei jongstleden in El-Arish in de Sinaïwoestijn zes Egyptische soldaten en één agent van de grenspolitie ontvoerd door militanten, waarvan op dit ogenblik nog niet duidelijk is wie ze zijn of van welke groep. Egypte vermoedt dat het om Palestijnse militanten uit de Gazastrook gaat en heeft de druk op Hamas verhoogt. De Egyptische regering heeft zijn troepensterkte in de noordelijke Sinai verhoogt in een poging te ontvoerde soldaten op te sporen en te bevrijden. Zes van de ontvoerden werkten in de grensterminal van Rafah en een andere bij de grenswacht.

Samir Zaqout, een veldwerkcoördinator bij de mensenrechtenorganisatie al-Mizan van Gaza, vertelde tegenover The Times of Israel dat het sluiten van de smokkeltunnels door Hamas routinematig gebeurt telkens er zich veiligheidsproblemen voordoen langsheen de grens met Gaza aan de kant van Egypte. “De regering van Hamas neemt telkens zulke maatregelen om Egypte ervan te overtuigen dat het niet betrokken is,” zei Zaqout.

Het Egyptische leger tracht inmiddels de ontvoerden op te sporen. Eén Egyptische militant werd dinsdagavond gedood en drie anderen gewond toen Egyptische aanvalshelikopters de grensdorpen van al-Barath, Salah a-Din en al-Gora bombardeerden, berichtte het Palestijnse persagentschap Ma’an. De Egyptische veiligheidsdienst nam ook acht auto’s in beslag die tot militanten behoren.

Ondertussen bleef dinsdag voor de vijfde opeenvolgende dag de grensovergang van Rafah tussen Gaza en Egypte gesloten en weigeren soldaten en ordediensten om Palestijnse reizigers toe te staan om van en naar Gaza te reizen als protest tegen de ontvoering van de zeven Egyptisch militairen.

Zaqout zei dat vijf van de zeven ontvoerde militairen aan de grenspost van Rafah werkten en merkte op dat de maatregelen door hun Egyptische collega’s werden genomen om aldus president Morsi te dwingen in actie te komen. “In het verleden werden nog Egyptische militairen ontvoerd in Sinai en tot op heden werd niets gedaan om hen vrij te krijgen,” zei Zaqout. “Het is een manier om druk te zetten op de Egyptische regering.”

De veldwerker van al-Mizan schat dat sinds vorige week de grens werd gesloten, ca. 2.500 Palestijnse Gazanen geblokkeerd zitten aan de Egyptische kant van de grens, niet in staat om terug te keren naar hun huizen in de Gazastrook en dat zowat 5.000 passagiers in Gaza zitten te wachten om in de tegenovergestelde richting de Gaza te verlaten, maar dat dit door Egyptische militairen wordt verhinderd net zolang tot hun zeven collega’s worden vrijgelaten.

Maar Abdul Mun’im Abdul Maqsoud, een advocaat die werkt voor de Egyptische Moslim Broederschap vertelde aan de krant al-Resalah van Hamas dat Morsi waarschijnlijk het bevel zal geven om de grenspost weldra te heropenen. Maqsoud noemde de sluiting “volledig ongerechtvaardigd,” ervan overtuigd zijnde dat de Palestijnen niet betrokken zijn in de ontvoering van de zeven.

door Elhanan Miller


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Hamas shuts tunnels to keep kidnappers from sneaking in door Elhanan Miller [lezen]
  2. Press TV: Militants kidnap six Egyptian security personnel in Sinai [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.