Belangrijke commandant van Hezbollah nabij Libanese grens doodgeschoten door Syrische rebellen

hezbollah-syriaIn Haret Hreik in Beiroet, Libanon, werd op 24 juli 2012 een solidariteitsbetoging gehouden door aanhangers van  Hezbollah. Portretten van Hezbollahleider Hassan Nasrallah (links) en de Syrische president Bashar Al Assad (rechts) worden in de betoging meegedragen.

Hoewel de Libanese terreurgroep Hezbollah tegenover het Westen officieel ontkent dat het aan de zijde van het Syrische leger tegen het rebellenleger vecht, blijkt op het terrein het tegendeel. Zoals iedereen zich herinnert, weigert tot op heden de Europese Unie Hezbollah te zien als een terreurgroep maar wel als een “politieke beweging”. Begrijpen wie begrijpen kan. 

syria-teletekstOnze media houdt dit nationaal volksbedrog graag mee in stand, want wat lees ik vandaag op Teletekst van onze openbare omroep de VRT omtrent Hezbollah combattanten in Syrië? “…Zowel het leger als de rebellen hebben bij de strijd Libanese sympathisanten ingezet.

Ah zo, voor onze nationale omroep worden Hezbollah terroristen eufemistisch “Libanese sympathisanten” genoemd. Die had ik nog niet gehoord. Misschien noemen ze de terroristen van Hamas en van de Islamitische Jihad tegenwoordig ook wel “sympathisanten van de Palestijnen“? Dat moet ik eens nagaan… 😦

Syrische troepen gesteund door operatieven van Hezbollah, zijn zondag een offensief begonnen om een belangrijke stad te heroveren op de rebellen nabij de grens met Libanon. Volgens activisten van de oppositie zou het gaan om de hevigste gevechten waarin Hezbollahstrijders zijn betrokken.

Bekende logo van de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah in Libanon
Logo en vlag van Hezbollah

Minstens 32 mensen werden gedood toen de rebellen op 9 verschillende punten in en om de stad Al-Qusayr – op 10 kilometers van de grens met de Bakaa valei in Libanon – een gemechaniseerde eenheid van het Syrische leger en guerrillero’s van Hezbollah aanvielen, vertelden de rebellen.

Bronnen zeiden dat een hoge officier van Hezbollah, Fady al-Jazzar, zich onder de gedoden bevond, aldus de in Londen gebaseerde pan-Arabische nieuwsuitgave Al-Arabya.

Volgens dat bericht, zat al-Jazzar voordien in Israël in een gevangenis opgesloten totdat hij in 2004 werd overgedragen aan Libanon in ruil voor de stoffelijke resten van Israëlische soldaten die werden gedood tijdens de laatste oorlog in Libanon.

Het nieuws van de dood van de Hezbollah commandant kwam er nadat elk contact met de groep was verloren waarover hij het bevel voerde, schrijft Al Arabya.

Hezbollah ontkent dat het deelneemt aan de meer dan twee jaar durende burgeroorlog, waarbij volgens de VN minstens 80.000 mensen zijn omgekomen. Nochtans, heeft de groep – een bondgenoot van het Syrische regime – regelmatige begrafenissen van strijders van Hezbollah gehouden, die waarvan men erbij vermeldde dat ze werden gedood tijdens het nakomen van hun “Jihadplichten” in Syrië.

Hadi Abdullah, een Syrische activist uit Al-Qusayr, voegde eraan toe dat met de steun van de milities van Hezbollah, het Syrische regime Al-Qusayr hevig bestookt met mortiergranaten en complete woonwijken van de stad gelijk met de grond maakt. In Al-Qusayr wonen ca. 20.000 mensen.

Eerder in mei, vertelde een woordvoerder van de rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA), Louay Almokdad, tegenover Al-Arabiya dat Hezbollah artilleriegranaten in het gebied gebruikte die het dodelijke mosterdgas bevatten. Ergens verklaart dit wel de ontkenning door het Syrische leger dat het mosterdgas zou inzetten tegen de rebellen, niét het Syrische leger zou dan de booswicht zijn geweest, maar wel zijn geallieerde partner het ‘sympathiserende’ Hezbollah. 😦

hezbollah-pointing-its-arms-against-the-syrians2Arabisch-Libanese cartoon omtrent de betrokkenheid van Hezbollah in de Syrische burgeroorlog dat aan de zijde van het Syrische regime tegen de rebellen vecht. Het gekende groen-gele logo van Hezbollah neemt de Syrische bevolking onder vuur en maait zonder scrupules vrouwen en kinderen neer. [bron]


Bronnen:

  1. The Times of Israel: Hezbollah commander killed in assault on Syria border town [lezen]
  2. The Jerusalem Post: Syrian army, Hezbollah kill over 30 in border town [lezen]
  3. Al Arabya: Video: 20 Hezbollah fighters killed in Qusayr as Syrian troops fight rebels [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.