Spanning in het M-O neemt toe: Rusland legt 12 oorlogsbodems voor anker voor de kust van Syrië

Admiral-PanteleyevRussische fregatschip Admiral Panteleyev stoomt op naar Syrië

Rusland heeft het dreigement aan het adres van Israël, de VS en de NAVO militair ingrijpen in Syrië niet te zullen tolereren kracht bijgezet door voor het eerst in tientallen jaren oorlogsschepen van zijn Stille Oceaanvloot door het Suezkanaal naar de Middellandse Zee te sturen.

Ook worden er naast de al aangekondigde S-300 luchtafweerraketten verbeterde Yakhont anti-schip kruisraketten naar Syrië gestuurd. Ondertussen doen Europese politici en media nog steeds alsof er geen enkel gevaar bestaat op een escalatie naar een oorlog waar ook Rusland bij betrokken zal zijn.

De Russen hebben nu minstens 12 oorlogsbodems, waaronder de fregaten Admiral Panteleyev en Yarsolav Mudry en de amfibische aanvalsschepen Peresvet en Admiral Nevelskoi, in de wateren tussen Cyprus en Syrië gestationeerd. Volgens marinecommandant admiraal Viktor Chirkov zullen daar mogelijk ook kernonderzeeërs bijkomen.

Volgens een woordvoerder van de Russische marine zijn de schepen bedoeld om de ‘Russische belangen in de regio te beschermen’. Het sturen van enkele oorlogsschepen naar de omgeving van Cyprus kan als een duidelijke boodschap aan het adres van de Europese Unie worden opgevat dat het Kremlin bepaald niet blij is met de inbeslagname van een groot deel van de bankrekeningen van de Russische oligarchen op het eiland.

Anti-schip kruisraketten
De New York Times berichtte dat Rusland ook verbeterde Yakhont anti-schip kruisraketten naar Syrië stuurt. Het regime van president Assad kreeg al in 2011 de beschikking over oudere Yakhont kruisraketten, die bedoeld waren als tegenwicht voor de regelmatige aanwezigheid van marineschepen van de NAVO voor de kust van Syrië (3).

Tegelijkertijd worden er op diplomatiek vlak veel acties ondernomen om een escalatie te voorkomen. Zowel VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon als de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zeiden te hopen dat er zo snel mogelijk een internationale conferentie over Syrië kan worden gehouden. Lavrov verklaarde gisteren overigens dat Rusland niet van plan is om de wapenleveranties aan Syrië te stoppen.

‘Boodschap aan Amerika’
Gezien het bewapenen van de islamistische rebellen in Syrië door Amerika en Turkije is dat niet zo vreemd. Ook het afmeren deze week van het Amerikaanse amfibische aanvalsschip USS Kearsarge in de Israëlische havenstad Eilat werkte als een rode lap op een stier. Het hoofd van het Russische parlementaire comité Buitenlandse Zaken verklaarde dan ook dat de levering van de eerder toegezegde S-300 afweerraketten aan Syrië ‘een boodschap aan Amerika’ zijn zich buiten de burgeroorlog in Syrië te houden.

Gisteren berichtten we dat de Russische president Vladimir Putin de Israëlische premier Benjamin Netanjahoe heeft gewaarschuwd geen nieuwe acties tegen doelen in Syrië te ondernemen, omdat de Joodse staat anders in een oorlog met Rusland betrokken kan raken.

door Xander
————–

Opgelet, harde beelden!
Ook de rebellen doen hun best om zich vooraan in het nieuws te werken. Een nieuwe video (waarschuwing!!!) die woensdag op YouTube werd geplaatst toont hoe aan de Syrische president getrouwe soldaten geknield en geblinddoekt één na één worden afgemaakt met een schot door het hoofd. Het gruwelijk tafereel speelde zich af in Deir al-Zor. Deze rebellen zouden volgens Reuters leden zijn van het al-Nusra Front (Jabhat al-Nusra), een Syrische rebellengroep die banden heeft met Al Qaeda.

rebel-kill2


Bronnen:

  1. Xandernieuws: Russische admiraal: Mogelijk ook kernonderzeeërs naar Syrië en Cyprus [lezen]