Nieuwe expositie in ‘Newseum’ te Washington brengt hulde aan twee ‘journalisten’ van Hamas

newseum2Het “Newseum” in Washington D.C. is een museum dat in 1997 werd opgericht omtrent de geschiedenis van de journalistiek in de voorbije decennia en brengt tevens hulde aan de duizenden journalisten die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun plicht. [bron]

“Newseum,” het museum over journalistiek en nieuws in Washington, D.C., is van plan om twee “journalisten” van Hamas te eren, met name Mahmoud Al-Kumi en Hussam Salama, die tijdens het Israëlische verdedigingsoffensief Operation Pillar of Defense in november 2012 werden gedood door het IDF.

Volgens The Commentator heeft het Palestijnse Centrum voor Informatie (PIC) bevestigd dat beide journalisten in werkelijkheid operatieven van Hamas waren. Zij waren beide ook cameramensen voor Al-Aqsa TV, het televisienetwerk van Hamas, die regelmatig programma’s uitzend die aanslagen aanmoedigen op Israëlische burgers.

Zij werden op 20 november 2012 door het Israëlische leger (IDF) onder vuur genomen. Zij waren op reportage in centraal Gaza toen een raket op hun auto insloeg, die volgens het netwerk van al-Aqsa TV, duidelijk gemerkt was met de letters “TV”. In wezen gebruikt Hamas de journalistiek als dekmantel voor zijn terreurorganisatie en als propagandamiddel voor terreur en geweld jegens de Joodse staat.

hamasjournalisten2Mahmoud Al-Kumi (l.) en Hussam Salama (r.), “journalisten” van Hamas [bron]

In antwoord gaf het IDF een verklaring vrij waarin het netwerk van al-Aqsa TV ervan beschuldigd werd de stem van de terreur te zijn, onder meer door programma’s uit te zenden waarin aanslagen worden geprezen en tevens aangezet wordt tot terreur tegen willekeurige Israëlische burgers. Bovendien verklaarde het IDF dat zij een legitiem doelwit waren omwille van hun banden met de terreur.

Terwijl de aanhangers van al-Kumi en Salama hen beschouwen als zijde journalisten, vertelt een rapport uit 2010 van het Amerikaanse departement US Treasury dat de televisiezender wordt “gefinancierd en gecontroleerd door Hamas,” en “programma’s en muziekvideo’s uitzendt ontworpen om kinderen te rekruteren om van hen gewapende strijders en zelfmoord bomaanslagers voor Hamas te worden tegen de tijd dat ze volwassen zijn.”

Stuart Levey, de toenmalige secretaris van de Inlichtingendienst Terrorisme en Financiering, een agentschap dat door US Treasury wordt beheerd, zei dat “de Treasury geen onderscheid maakt tussen enerzijds een onderneming die gefinancierd en gecontroleerd wordt door een terreurgroep, zoals Al-Aqsa TV, en de terreurgroep zelf.” Hamas staat eveneens geboekt als terreurorganisatie in de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie, Jordanië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en in een aantal andere landen.

Mohamed Abu Aisha
Mohamed Abu Aisha, ‘journalist’ van de Islamitische Jihad

Steve Stalinsky van het Middle East Media and Research Institute (MEMRI) zei dat al-Aqsa TV niet alleen aanslagen op Israëliërs aanmoedigt maar “de microfoon van Hamas is” en een “vehikel voor het verspreiden van hun propaganda.” Bovendien “roepen zijn voortdurend op tot de vernietiging van Amerika. Zij zijn erg actief op de sociale media en een behoorlijke hoeveelheid anti-Amerikaanse en anti-westerse inhoud,” zei Stalinsky.

Volgens Jonathan Thompson, de woordvoerder van het Newseum, bekijkt het selectiecomité van Journalists Memorial, geval per geval alvorens om het even welk besluit te nemen. Newseum opende zijn deuren in 1997 en heeft sindsdien meer dan 2.000 journalisten wereldwijd geëerd die tijdens hun werk het leven hebben verloren. Eén van de beroemdste gehuldigden is journalist Daniel Pearl van The Wall Street Journal, die in Pakistan werd ontvoerd en in 2002 door een al-Qaeda terrorist werd onthoofd.

De Republikeinse Senator Mark Kirk zei dat de Amerikanen verontwaardigd zouden moeten zijn om de erkenning van al-Kumi en Salama als journalisten. “Het is een donkere dag wanneer leden van een terreurorganisatie hun agenda helpen uitvoeren via moorddadig geweld, onderdeel worden van een eerbetoon voor journalisten die werden gedood tijdens het uitvoeren van hun plicht,” zei Abe Foxman, de directeur van de Anti-Defamation League,” eraan toevoegend “dat het een belediging is voor de andere journalisten. Een spreekbuis van de maffia blijft nog altijd een lid van de maffia.”

Promofilm: ‘A Day in the Life of the Newseum’


Bronnen:

 1. The Clarion Project: Washington, D.C.’s Newseum to Honor Hamas ‘Journalists’ [lezen]
 2. IDF: How Hamas and Islamic Jihad Use Journalism as a Cover for Terrorism [lezen]
 3. Elder of Ziyon:
  – NYT journalist has a laughable defense of his anti-Israel libel [meer]
  – Using war as a cover to target journalists, or journalists as a cover for waging war? [meer]
 4. Israellycool:
  – Suffer The Palestinian Journalists door Dickie Sliverstein [meer]
  – TV Station Was A Legitimate Target door Brian of London [meer]
 5. Honest Reporting: New York Times Redefines the Word Journalist door Alex Margolin [meer]
 6. The Jerusalem Post: Group demands UN probe IDF strikes on journalists door Ilene Prusher [meer]

Gerelateerd:

 • Telkens wanneer journalisten over Israël berichten veranderen zij bij toverslag in pro-Palestijnse propagandisten [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.