Rusland zal S-300 anti-raketsysteem leveren aan Syrië, ondanks interventie van Netanjahoe

S-300raket2Rusland gaat verder met het Syrisch regime van president Bashar al-Assad te bewapenen, door onder meer dit raketafweersysteem – de S-300 – te leveren, ondanks aandringen van Israël om het niet te doen.

De afgelopen week heeft Israël uitgebreide diplomatieke inspanningen gedaan om de Russische president Poetin te doen afzien van zijn levering van de S-300, momenteel één van de meest gesofisticeerde anti-raketsystemen van de wereld, dat volgens de meeste waarnemers het machtsevenwicht in het Midden-Oosten ernstig kan verstoren en zelfs een nieuwe oorlog kan ontketenen. Israël verdenkt Rusland ervan dat het aan Damascus zes S-400 raketbatterijen wil leveren alsmede 144 raketten.

Bashar al Assad
Assad, de Slager van Damascus

Premier Netanjahoe was met dat doel afgelopen dinsdag 14 mei naar de Russische stad Sochi aan de Zwarte Zee gevlogen om hierover rechtstreeks te onderhandelen met de Russische president. Hij waarschuwde Poetin ervoor dat indien Bashar al-Assad het geavanceerde S-300 systeem kan verwerven, dat in staat is om jachtvliegtuigen en kruisraketten te onderscheppen, “dit ons waarschijnlijk zal dwingen om een antwoord te geven en de regio aldus dreigt in een nieuwe oorlog te storten.”

Ondanks de vraag van Israël zal Rusland toch doorgaan met het wapencontract uit te voeren dat met Syrië reeds in 2010 werd afgesloten. Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken zei “dat een deel van dat contract reeds werd uitgevoerd en dat Rusland zijn verplichtingen verder zal nakomen omdat het anders zijn geloofwaardigheid op de wereldmarkt zou verliezen.”

Intussen heeft Israël een ernstige waarschuwing gezonden naar Damascus dat wanneer Syrië eventueel zou terugslaan in antwoord op Israëlische luchtaanvallen op wapenleveringen aan Hezbollah, het ermee dreigt het regime van Assad ten val te brengen. Die waarschuwing volgende enkele uren nadat enkele mortiergranaten werden afgevuurd op het gebied van de Hermonberg. Volgens enkele Arabische kranten zou Hezbollah een nieuw front wil openen in de Golanhoogtes tegen Israël.

Intussen heeft Vuk Jeremic, de president van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, gezegd dat de dodentol tijdens de twee jaar durende burgeroorlog in Syrië minstens op 80.000 staat, een toename met 20.000 slachtoffers sinds het begin van dit jaar. Echter, het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vertelde dinsdag jl. dat zeker 94.000 mensen werden gedood en dat de dodentol wellicht zal oplopen tot ca. 120.000.

netan-poetin2Sochi, Rusland, 14 mei 2013. President Poetin en premier Benjamin Netanjahoe in een bijzondere samenkomst in Bocharov Ruchei residentie aan de Zwarte Zee om de crisis in Syrië te bespreken (foto: AP/ Maxim Shipenkov)


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    – Netanyahu to Putin: ‘Your missile sales to Assad could trigger war’ [lezen]
    – Syria buying advanced Russian missile system, Israel says [lezen]
    – Unmoved by Israel, Russia will send top air-defense system to Assad [lezen]
  2. The New York Times: Russia Sends More Advanced Missiles to Aid Assad in Syria [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.