Egyptische en Palestijnse media schrijven dat Joden met Pasen bloed drinken van niet-Joden en moslims

bloedsprookje2
In Egypte verschijnen nog steeds in toenemende mate antisemitische artikelen, praatprogramma’s op televisiezenders en satellieten in een sfeer die doet terugdenken aan de jaren 1920-1930 van de vorige eeuw. De illustratie hierboven diende als inleiding van een eerste deel van een uitvoerige 2-delige tekst die werd geschreven door de Palestijnse Arabier Mennat al-Sayed, zoals dat op 30 april 2013 verscheen in de Egyptische krant Misrelgdida (“Nieuw Egypte”).

In het midden van dit plaatje wordt de boekomslag afgebeeld van “De Matses van Zion” (plaatje hiernaast), dat werd geschreven door Mustafa Tlas, destijds minister van Defensie in Syrië. Het antisemitische boekje werd in 1983 uitgebracht en tot op vandaag ontelbare malen herdrukt en in de hele Arabische en moslimwereld tegen spotprijzen te koop aangeboden op markten en in de bazaars.

matsesIn het bewuste boek wordt het bloedsprookje verhaald dat de Joden tijdens het Paasfeest christen en moslimbloed aftappen om er het paasbrood (matses) van te maken. Mustafa Tlas benadrukt in het boek het hedendaagse belang van deze antisemitische bloedsprookjes.

Hij schrijft dat de Joodse religie “één van de boosaardigste afwijkingen is en duistere haat verspreidt tegen de hele mensheid en alle religies,” en dat “geen enkel Arabisch land ooit een vredesverdrag met Israël mag ondertekenen. Dit was de fatale vergissing van de Egyptische [president] Anwar Sadat, die zijn land verkocht aan de duivel.” Zoals bekend sloten Israël en Egypte in 1979 een vredesverdrag en erkende Egypte het bestaansrecht van Israël.

Jodenhaat en Israëlhaat in één adem uitgesproken en lopen zoals bekend in het Midden-Oosten naadloos in elkaar over. Alléén in het Westen probeert men soms de twee van elkaar gescheiden te houden, maar die typisch westerse houding wordt overal in het Midden-Oosten algemeen op hoongelach onthaalt.

In het tweede deel van het bewust artikel dat door een andere auteur werd geschreven, met name door de hoofdredacteur van de Egyptische krant, Amr Abdel Rahman, en is getiteld “Wanneer de Joden het bloed drinken van Egyptenaren tijdens het Paasfeest.” Dit gekende bloedsprookje dat dateert uit de Middeleeuwen, werd in eigentijdse versie herwerkt door de ‘christen slachtoffers’ van de Joden te vervangen door Arabieren en moslims. Echter, de rest van het verhaal is hetzelfde gebleven. Het bloedsprookje, de kwakkel waarin de Joden valselijk beschuldigd worden van het vermoorden van kinderen, is een favoriet thema in de Arabische media, gebruikt als verhaallijn in komisch bedoelde sketches en in de programmatie van toneelstukken en drama’s.

Het verhaal loopt dan vervolgens verder dat de legende van de vampier Graaf Dracula werkelijk heeft plaatsgevonden want dat de Joden graag bloed drinken en de auteur beweert dat zelfs Joodse historici de rituele slachting van christen baby ’s hebben bevestigd. En blijkbaar drinken de Joden niet alleen het bloed van niet-Joden met Poerim of het Paasfeest maar ook tijdens huwelijken en besnijdenissen van pasgeboren Joodse mannelijke baby ‘s.

Het artikel dwaalt dan verder doorheen de geschiedenis van bloedsprookjes in de Arabische wereld, waarbij het ironisch genoeg bewijst hoe diep het antisemitisme wel ingeworteld is onder Arabieren en moslims. De auteur haalt voorbeelden aan van het bloedsprookje in Egypte in 1881; Syrië in 1810, 1840 en 1890; en in Libanon in 1824, 1826, 1829 en 1834. Het bloedsprookje van Rhodes wordt eveneens aangehaald evenals de lange geschiedenis van het bloedsprookje in het Europa tijdens de Middeleeuwen.

Overigens verscheen niet toevallig een gelijkaardig artikel afgelopen donderdag 16 mei in de krant “Palestijnse Diaspora”, met een hele reeks valse beschuldigingen van Joden die christenen vermoorden. In het artikel merkt sarcastisch op dat de Franse actrice Brigitte Bardot zich keerde tegen rituele slacht van dieren door moslims, maar “nooit een woord heeft gezegd omtrent Joodse rituele moorden.”

Uiteraard heeft geen enkele Arabier de krant veroordeeld voor zijn lasterlijke bloedsprookjes tegen de Joden. Net zomin om het even welke mensenrechtenorganisatie, noch in het Oosten en noch in het Westen, noord of zuid, die zoals altijd zwijgen en de andere kant opkijken telkens wanneer islamitisch antisemitische uitspattingen weer aan het licht komen.

Antisemitische karikatuur waarin de Joden worden afgebeeld als schorpioenen; Palestinian TV (Fatah), 2 oktober 2010


Bronnen:

 1. Elder of Ziyon:
  – More blood libels in Egyptian and Palestinian Arab media [lezen]
  – Egyptian newspaper publishes TWO articles saying Jews drink gentile blood on Passover [lezen]

Gerelateerd:

 • De wedergeboorte van het bloedsprookje op manifestatie te Brussel van 12 mei 2010 [lezen]
 • Rauwe antisemitische cartoon in The Sunday Times op Holocaust Dag schokt de wereld [lezen]

4 gedachtes over “Egyptische en Palestijnse media schrijven dat Joden met Pasen bloed drinken van niet-Joden en moslims

 1. In het midden van dit plaatje wordt de boekomslag afgebeeld van “De Matses van Zion” (plaatje hiernaast), dat werd geschreven door Mustafa Tlas, destijds minister van Defensie in Syrië. Het antisemitische boekje werd in 1983 uitgebracht en tot op vandaag ontelbare malen herdrukt en in de hele Arabische en moslimwereld tegen spotprijzen te koop aangeboden op markten en in de bazaars.

  matsesIn het bewuste boek wordt het bloedsprookje verhaald dat de Joden tijdens het Paasfeest christen en moslimbloed aftappen om er het paasbrood (matses) van te maken. Mustafa Tlas benadrukt in het boek het hedendaagse belang van deze antisemitische bloedsprookjes.

  Hij schrijft dat de Joodse religie “één van de boosaardigste afwijkingen is en duistere haat verspreidt tegen de hele mensheid en alle religies,” en dat “geen enkel Arabisch land ooit een vredesverdrag met Israël mag ondertekenen. Dit was de fatale vergissing van de Egyptische [president] Anwar Sadat, die zijn land verkocht aan de duivel.”

  Like

 2. Als je zo graag en zoveel schrijft, slechts één advies: begin zelf een blog. Dan blijft alles staan zoals je het graag wilt. Bij WordPress.com kun je mooie dingetjes krijgen, allemaal gratis. 😉

  Lees ook eens hier bovenaan: “Over deze blog”, daar staat alles in wat je vraagt: https://brabosh.com/over-deze-blog/

  Like

 3. Opnieuw heb ik gemerkt, dat mijn reactie (ik geef toe van aanzienlijke grootte) weer niet geplaatst is. Ook mij kost een gedegen reactie veel tijd.
  Waar staat, dat een reactie maar uit een beperkt aantal woorden mag bestaan?
  Graag advies

  Like

 4. Wat zijn de meeste mensen toch laf.
  Van hoog tot laag zoekt men voor (vaak zelf veroorzaakte) problemen altijd een zwakkere zondebok. Dat zijn over de laatste tweeduizend jaar die paar Joden geworden.


  Mod: ingekort, zou je niet beter een eigen blog beginnen frank?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.