Internationaal Strafhof in Den Haag opent vooronderzoek tegen Israël omtrent Marmara incident

un

De openbare aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, het permanente gerechtshof voor oorlogsmisdaden van de Verenigde Naties dat zich in Nederland bevindt, zei dinsdag 14 mei 2013 dat zij een klacht heeft ontvangen omtrent de entering van Israël in 2010 van het schip de Mavi Marmara dat op weg was naar de Gazastrook, en dat het een vooronderzoek zal opstarten naar de incidenten waarbij 9 Turkse opvarenden op het schip omkwamen.

De klacht werd neergelegd door een kleine Afrikaanse staat de Comoren Eilanden, die lid is van het ICC, maar Israël is dat niet. Aanklager Fatou Bensouda, een juriste uit Gambia die op 15 juni 2012 Luis Moreno-Ocampo opvolgde, zei in een verklaring dat zij een ontmoeting heeft gehad met de advocaten die de Comoren vertegenwoordigen. Het luxe passagiersschip de Mavi Marmara, waar de incidenten zich hadden afgespeeld in 2010, stond geregistreerd in de Comoren.  “Mijn kantoor zal een vooronderzoek instellen om na te gaan of aan de criteria van een onderzoek wordt tegemoet gekomen,” zei Bensouda.

Volgens het persagentschap Reuters gebeurde het neerleggen van de petitie door de Comoren bij het ICC op instignatie van het Turkse advocatenkantoor Elmadag, die de familieleden vertegenwoordigt van de negen IHH militanten die tijdens de operatie door het IDF werden gedood op de Mavi Marmara. Waarmee het wel voor iedereen glashelder is dat in feite de Turkse regering van Erdogan achter dit manoeuver schuilt.

In het neergelegde dossier, argumenteren de advocaten van het in Istanboel gelokaliseerde Elmadag dat de gebeurtenissen die plaatsvonden op de Mavi Marmara zouden beschouwd moeten worden als hebbende plaatsgevonden op het grondgebied van de Comoren. “Als dit tot geen resultaten leidt, weten we wel zeker dat bepaalde landen het gerechtshof beïnvloeden,” zei Ramadan Ariturk, één van de advocaten van de getroffen families, aan het Turkse nieuwsagentschap Anatolia.

Nacht van 30 op 31 mei 2010 op de Mavi Marmara voor de kust van Gaza. Turkse ‘vredesactivisten’, gewapend met ijzeren staven, bijlen en messen, bereiden zich voor op een gewapende confrontatie met de soldaten van het IDF…

Het verhaal van de Marmara is intussen genoegzaam bekend. In de nacht van 30 op 31 mei 2010 bereidden ‘vredeactivisten’ van de Turkse IHH, die banden heeft met Al Qaeda, zich voor de kust van Gaza op de m/s Mavi Marmara voor op een gewelddadige confrontatie met het IDF. Hun doel: onder het mom van een hulpactie de legale Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken en de overzeese aanvoerroute van wapens en munitie voor de terreurgroep Hamas en randorganisaties in Gaza weer vrij maken. Echter, de aanval wordt door het IDF afgeslagen en negen Turkse militanten van de islamistische IHH schoten er het leven bij in tijdens de bewuste Israëlische militaire zelfverdedigingsactie.

De Verenigde Naties stelden een commissie aan om het incident te onderzoeken en publiceerde op 1 september het Palmer Rapport, geleid door de Nieuw-Zeelandse Sir Geoffrey Palmer, dat zijn conclusies bekend maakte die elke ondubbelzinnigheid uitschakelde en de zeeblokkade door Israël van Gaza legaal verklaarde: “Israël wordt geconfronteerd met een feitelijke bedreiging voor haar veiligheid door militante groepen in Gaza. De zeeblokkade werd opgelegd als wettige veiligheidsmaatregel om te verhinderen dat wapens overzee de Gazastrook binnen geraken en wordt toegepast conform de vereisten van de internationale wet.”

Het incident en vooral het VN-rapport nadien, was een regelrechte klap in het gezicht van de Turkse premier Erdogan en leidde meteen tot een ernstige verkilling van de betrekkingen tussen Israël en Turkije. Erdogan heeft de afgelopen jaren tegen Israël een internationale campagne geleid, de Joodse Staat ‘piraten’ en ‘terroristen’ genoemd en excuses en compensaties geëist. In maart 2013, zwichtte Israël uiteindelijk onder de druk die werd uitgeoefend door Obama tijdens diens bezoek aan Israël, en bood premier Netanjahoe alsnog zijn verontschuldigingen aan bij de Turkse premier Recip Erdogan, voor de negen doden op de Mavi Marmara te wijten aan “operationele fouten die zouden gemaakt zijn” tijdens het enteren van het schip door het IDF.

Eerdere pogingen om Israëlische militairen voor het Strafhof te brengen mislukten bij gebrek aan jurisdictie. Al in 2009 probeerde de Palestijnse Autoriteit het Strafhof in Den Haag om Israëlische ‘misdaden’ tijdens de Gazaoorlog te laten onderzoeken. Bensouda’s voorganger Luis Moreno Ocampo besloot in april 2012 na ampel beraad het dossier te sluiten om het niet duidelijk was of Palestina wel een staat was. Echter, op 29 november 2012 slaagde Mahmoud Abbas erin om de status van de PA in de Algemene Vergadering van de VN te verhogen tot waarnemend niet-lidstaat, een impliciete erkenning van Palestina als staat.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft jurisdictie over zijn leden, over zaken die worden aanhangig worden gemaakt door de VN Veiligheidsraad en omtrent gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden  op het gebied van lidstaten.  Het Strafhof steunt zich op de medewerking van lidstaten en andere regeringen om zijn uitspraken af te dwingen. Echter, de Verenigde Staten, Rusland, China en ook Israël zijn geen leden van het Strafhof, maar 122 andere landen zijn dat wel.

Soedan, ondanks dat het lid is van het ICC, heeft geweigerd om zijn president Omar al-Bashir te arresteren, die door het Strafhof wordt opgespoord voor het plegen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het aanhoudingsbevel van het Strafhof tegen al-Bashir werd tegengewerkt door de landen van Afrikaanse Unie en de lidstaten van de Arabische Liga, naast nog een aantal andere staten.


Bronnen:

 1. The Times of Israel: ICC opens initial probe against Israel over Marmara raid [lezen]
 2. The Jerusalem Post: ICC to examine Israeli raid on ‘Mavi Marmara’ [lezen]
 3. Het Laatste Nieuws: Comoren vragen ICC om onderzoek naar Israël [lezen]
 4. Arutz-7: ICC Launches Probe into Marmara Incident door Elad Benari [lezen]

2 gedachtes over “Internationaal Strafhof in Den Haag opent vooronderzoek tegen Israël omtrent Marmara incident

 1. “zou Israel er niet in slagen om het een of het andere klein landje te overtuigen om klacht neer te leggen tegen Turkije”

  Euh, België misschien?

  ik zeg maar wat 🙂

  Like

 2. een staatje waar bijna 50% van de bevolking leeft van minder dan 1.25.US$ per dag gaat een (toevallig)Turkse advocatenkantoor onder de arm nemen? geloofwaardig is het wel..

  nu aanklacht of niet, eigenlijk verandert er niks. in de ogen van de wereld is Israel toch schuldig aan moord op ‘vreedzame of beter onschuldige activisten’
  al wat stonden ze op het dek met een bazooka dan nog waren ze vreedzaam..

  tussen haakjes zou Israel er niet in slagen om het een of het andere klein landje te overtuigen om klacht neer te leggen tegen Turkije ?

  dit lijkt me daar uitermate geschikt voor..

  http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1102712/al-35-doden-bij-luchtaanval-turks-leger-in-koerdisch-gebied.aspx

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.