Nieuws uit Absurdistan: Iran zal in Genève de ontwapeningsconferentie van Verenigde Naties leiden

Ahma-banPresident van Iran Mahmoud Ahamadinejad en zijn muilezel, alias secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties, hand in hand op gezamenlijke missie: “Israël vernietigen”. Iran mag de ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties leiden, die normaal op 3 juni 2013 van start gaat. “De vos in het kippenhok zetten,” heet zoiets in de volksmond.

Iran verdedigde op dinsdag (14 mei) zijn verkiezing als roterende voorzitterstoel van het enige multilaterale ontwapeningsforum van de wereld, nadat de Verenigde Staten aankondigden dat zijn afgevaardigde aan de Conferentie over Ontwapening van de Verenigde Naties (UNODA), om het even welke bijeenkomst zal boycotten die wordt voorgezeten door Iran. De VN Conferentie omtrent Ontwapening zit reeds 15 jaar in het slop. Alhoewel het voorzitterschap van de in Genève gebaseerde organisatie grotendeels ceremonieel is, is dit toch een positie met veel aanzien.

ahma6“De Islamitische Republiek van Iran is een stichtend lid van de Verenigde Naties,” zei Alireza Miryousefi, woordvoerder van de Iraanse missie aan de V.N. “Zijn verkiezing tot het voorzitterschap van de Conferentie voor Ontwapening, als de belangrijkste onderhandelende organisatie van de V.N. over ontwapening, volkomen gebeurde rechtens de vastgelegde praktijk en de regels van de procedure van deze organisatie,” zei hij.

Erin Pelton, woordvoerster van de Amerikaanse missie aan de Verenigde Naties, zei op maandag dat de selectie van Iran “ongelukkig en hoogst ongepast” was. Zij zei dat landen die werden gesanctioneerd door de Verenigde Naties omwille van schending van het proliferatie verdrag omtrent wapens of van de rechten van de mens, de toegang zouden moeten ontzegd worden tot dergelijke formele of ceremoniële posities binnen de Verenigde Naties.

Iran wordt gesanctioneerd door de Verenigde Naties, de Verenigde Staten, de Europese Unie en andere internationale instellingen voor het weigeren om het kernverrijkingsprogramma te stoppen, waarvan Teheran zegt at het voor vreedzame doeleinden is bestemd, maar de westerse naties en hun bondgenoten verdenken Iran ervan dat het streeft naar de mogelijkheid om atoomwapens te produceren.

De Verenigde Staten en Europa hebben Iran tevens beschuldigd van het overtreden van een embargo van de V.N. op de Iraanse wapenuitvoer om wapens aan te leveren aan het regime in Syrië van president Bashar al-Assad. Zij zeggen dat Teheran de inspanningen steunt van Assad om de rebellen te verslaan die zijn regime hem in de meer dan twee jaar durende burgeroorlog trachten omver te werpen. Pelton zei dat de Amerikaanse afgevaardigde aan de Ontwapenings Conferentie elke vergadering die wordt geleid door Iran zal boycotten.

Miryousefi ontkende dat Iran om het even welk van zijn verplichtingen aan verdragen zou schenden en beloofde zijn plichten als leider van de conferentie na te komen. “Tijdens zijn voorzitterschap zal de Islamitische Republiek Iran zich inzetten tot het bevorderen van de doelstellingen van de Conferentie voor Ontwapening, door de hoogste prioriteit te geven aan kernbomontwapening en de totale verwijdering van kernbomarsenalen van de atoomnaties op een onomkeerbare, transparante en internationaal verifieerbare wijze,” zei Miryousefi.

Iran zal de conferentie vier weken voorzitten die op 27 mei aanvangt. De 65 naties tellende Conferentie voor Ontwapening, die in 1978 werd opgericht, onderhandelt over biologische en chemische wapenakkoorden, maar zit sinds 1998 volkomen in het slop omdat de leden er niet inslagen het eens te worden over de prioriteiten. Een zeer belangrijke taak die het paneel werd voorgeschoteld is te trachten een halt toe te roepen aan de aan productie splijtbaar materiaal voor de productie van atoomwapens. Maar die stap werd geblokkeerd door Pakistan, dat zegt dat het hierdoor permanent benadeeld zou worden ten aanzien van het rivaliserend Indië.

V.N. secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft herhaaldelijk de ontwapeningsconferentie aangespoord om zijn impasse te overwinnen.

Hillel Neuer, het hoofd van UN Watch, een in Genève gebaseerde ngo die de activiteiten van de Verenigde Naties controleert, zei in een verklaring op maandag jl. dat de selectie van Iran om de conferentie voor te zitten “is zoals het aanstellen van Jack the Ripper om een vluchthuis voor vrouwen te bewaken.

“Om het even welke lidstaat die het voorwerp is van sancties van de VN-Veiligheidsraad van de V.N. omtrent proliferatie – en schuldig werd bevonden voor massieve schendingen van de mensenrechten – zou uitgesloten moeten worden van om het even welke leidende positie binnen de organisatie van de Verenigde Naties,” zei Hillel Neuer. “Wij sporen de wereldleiders aan om te verklaren dat het voorzitterschap verlenen aan Iran om de ontwapeningsconferentie van de Verenigde Naties voor te zitten, simpelweg onaanvaardbaar is, gezien de illustere activiteiten van het fundamentalistische regime in precies de tegenovergestelde richting,” voegde Neuer eraan toe.

atoomwapen


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “Kan het nog belachelijker?”

Bronnen:

 1. Ynet News: Iran to lead UN Disarmament Conference in Geneva [lezen]
 2. UN Watch:
  – US & Canada to boycott UN disarmament talks during Iran presidency; France, Germany, UK should follow [lezen]
  – Iran to chair U.N. disarmament conference [lezen]
 3. The Jerusalem Post:
  – Iran to chair UN nuke disarmament conference [lezen]
  – Iran defends post as chair of UN disarmament conference [lezen]
  – US objects to Iran chairing UN disarmament conference [lezen]

6 gedachtes over “Nieuws uit Absurdistan: Iran zal in Genève de ontwapeningsconferentie van Verenigde Naties leiden

 1. Ik ben er nu helemaal achter. Buiten de VS en Israel om is de VN een organisatie waar het hakenkruis weer gaat wapperen. Een grote bende muilezels.

  Like

 2. en voor de gelegenheid gekleed in een spiksplinternieuwe burka ? burka met bloemmotief en daar teenslettsen onder met een roze margriet?

  Like

 3. Kan het nog belachelijker? Ja hoor.

  Saoedi Arabie gaat de volgende UN conferentie voor vrouwen emancipatie leiden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.