Catherine Ashton haalt uit naar Israël voor bouw 300 huizen in Beit El en onrust op de Tempelberg

Catherine-Ashton3

Barones Catherine Ashton, de gevolmachtigde van de Europese Unie inzake Buitenlandse Zaken, vervoegde vrijdag jongtsleden de kritiek van de Verenigde Staten op Israël inzake het plan van Israël om 300 Joodse woningen te bouwen in Beit El en tevens omtrent de spanningen die deze week de Tempelberg beroerden.

“De Hoge Vertegenwoordiger [van de EU] maakt zich zorgen omtrent de ontwikkelingen van de afgelopen week in Oost-Jeruzalem en op de West Bank, die de spanningen ter plaatse hebben doen toenemen en die riskeren de huidige inspanningen te ondermijnen om vredesbesprekingen te hervatten,” luidde aldus een mededeling van het kantoor van Ashton in Brussel. “Het is belangrijk dat de betrokken partijen maximale terughoudendheid handhaven en zich weg houden van om het even welke acties die beide kanten aan het conflict verder van elkaar drijven,” las de verklaring.

Het communiqué zei dat Ashton “verstoord werd door de recente gebeurtenissen in Oost-Jeruzalem zoals deze die plaatsvonden tijdens het Orthodoxe Paasfeest, de onrust in het gebied van de Haram al Sharif/Tempelberg en de tijdelijke aanhouding van de Moefti van Jeruzalem en Palestina afgelopen woensdag.”

moefti2Plaatje hiernaast: Palestijnen schoppen keet op de Tempelberg, woensdag 8 mei nav Jeruzalem Dag 2013

De Israëlische politie had toen de hoogste islamitische geestelijke, Moefti Mohammed Hossein, voor korte tijd opgepakt voor ondervraging omwille van zijn betrokkenheid in het werpen van stoelen naar een groep Joden die de Tempelberg bezochten

Naar verluidt haalde Ashton tevens uit naar de Israëlische goedkeuring van een bouwplan om 300 nieuwe huizen te bouwen in de stad Beit El in het gebied van Binjamin, Judea (op de West Bank.) “De EU heeft herhaaldelijk de nederzettingen onwettig verklaard in het kader van de internationale wet en die een obstakel voor de vrede vormen,” las de verklaring van Ashton.

Zoals bekend gaf het burgerlijk bestuur op de West Bank op donderdag 9 mei zijn fiat voor de bouw van 296 nieuwe Joodse woningen in de Joodse gemeente  Beit El, op de West Bank. De bouwplannen waren eerder goedgekeurd door de regering, als deel van het bereikte akkoord met de “kolonisten” over de ontmanteling van de illegale buitenpost Ulpana op de West Bank. Blijkbaar is Ashton niet goed geïnformeerd want het gaat in feite niet om een nieuw bouwproject of ‘uitbreiding van de nederzettingen’, maar om de vervanging van woningen die worden afgebroken en weer opgebouwd zullen worden op een andere locatie.

Saeb Erekat, de chef van het onderhandelingsteam van de PLO, heeft eveneens het Israëlische besluit reeds scherp veroordeeld en zond een duidelijke boodschap naar Washington bewerende dat Israël niet geïnteresseerd is in het hervatten van de geblokkeerde rechtstreekse onderhandelingen. “Wij veroordelen deze nieuwe beslissing die het bewijs levert dat de Israëlische regering de pogingen van de Amerikaanse regering om het vredesproces nieuw leven in te blazen, maar deze tracht te saboteren en te ruïneren,” zei Erekat.

Hij ging voorbij aan het feit dat de Palestijnse Autoriteit reeds meer dan vier jaar weigert aan te zitten aan de onderhandelingstafel en intussen dermate voorafgaandelijke eisen heeft gesteld als voorwaarde tot hernieuwde deelname van de PA aan het vredesproces, wat er overduidelijk op wijst dat het de PA zélf is die blijft dwarsliggen. Bovendien weigerde de PA op te dagen aan de onderhandelingstafel zelfs toen Israël als gebaar van goodwill vrijwillig tien maanden lang een bouwstop handhaafde in de West Bank.

door Elad Benari


Bronnen:

 1. Arutz-7:
  – Ashton Criticizes Israel Over Beit El and Temple Mount door Elad Benari [lezen]
  – Muslim Cleric Probed Over ‘Throwing Chairs at Jews’ in Jerusalem [lezen]
 2. Ynet News: EU’s Ashton ‘disturbed’ by new Israeli settlement moves [lezen]
 3. The Times of Israel:
  – EU’s Ashton slams Israel, again, over East Jerusalem expansion plans [lezen]
  – EU foreign policy chief wants settlement goods labeled [lezen]
  – Catherine Ashton’s biased condemnations door Yochanan Visser [lezen]

Gerelateerd:

 • Israël keurt bouwplannen goed van 296 Joodse woningen in Beit El op de West Bank [lezen]
 • Netanjahoe bevriest andermaal de bouw van nieuwe Joodse woningen op de West Bank [lezen]

2 gedachtes over “Catherine Ashton haalt uit naar Israël voor bouw 300 huizen in Beit El en onrust op de Tempelberg

 1. De Israelische Regering & haar bevolking kunnen prima leven met de ‘zorgen van mevrouw Ashton.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.