Jeruzalem Dag 2013 herdenkt de herovering en hereniging van Jeruzalem in juni 1967 +video


Video: Jeruzalem Dag 2013

Jeruzalem Dag (Yom Yerushalayim) is een Israëlische nationale feestdag waarop de hereniging van Jeruzalem wordt herdacht en de installering van de Israëlische controle over de Oude Stad in juni 1967. Religieuze Joden herdenken ook de vervulling van het 2000 jaar oude gebed “Tot volgend jaar in Jeruzalem.” Tot aan 1967 erkende geen enkel land in de wereld “West-Jeruzalem” als de hoofdstad van Israël en sinds de hereniging van de stad in 1967 ook niet het herenigde Jeruzalem.

Hieronder: Een reuzenrad op de Tempelberg?!
Jerusalem-St-Louis

Dit plaatje van Jeruzalem ’s Oude Stad circuleert al enkele dagen op het Internet, en velen stellen zich de vraag wat dat reuzenrad doet op de Tempelberg in Jeruzalem vlak naast de islamitische Rotskoepel. Het antwoord is eenvoudig. Omdat dit plaatje niet gemaakt werd in Jeruzalem maar in de Verenigde Staten, meer bepaald op de Wereldtentoonstelling van Saint Louis in 1904. Het ging dus om een reusachtige maquette van de Oude Stad.

De Israëlische geleerde Rechav Rubin schreef er destijds dit over: “Het meest verbazingwekkende aan dit project is dat verscheidene honderden moslims, Joden en christenen van Jeruzalem werden overgebracht naar Saint Louis. Aldaar leefden en werkten zij in het schaalmodel, gekleed in hun kleurige kostuums… en amuseerden en gidsten de bezoekers doorheen de straatjes en plaatsen [van de stad.]” [bron]