Israël en China ondertekenen handelsakkoord ter waarde van 400 miljoen dollars

netan-china4Peking, China, 8 mei 2013. Terwijl in Israël Jeruzalem Dag wordt gevierd, ondertekent zijn premier een stevig handelsakkoord met China. De dag kan niet meer stuk voor Bibi. Op het plaatje ontvangt de Chinese premier Li Keqiang voorzien van alle protocollen annex erewacht,  premier Benjamin Netanjahoe.

Israël en China ondertekenden op woensdag 8 mei een handelsakkoord ter waarde van 400 miljoen dollars, die het reeds bestaande financiële protocol tussen de twee landen doet toenemen tot meer dan 2 miljard dollars. Het akkoord werd ondertekend door de Accountant-Generaal van het Ministerie van Financiën, Michal Abadi-Boiangiu en ambtenaren van het Ministerie van Financiën van China, in aanwezigheid van de Chinese premier Li Keqiang en premier Benjamin Netanjahoe, die momenteel op 5-daagse rondreis is in China die zondag jl. begon.

“Dit is een zeer belangrijk akkoord voor de uitbreiding van de tweezijdige samenwerking. China is een enorme markt en als wij zelfs maar lichtjes ons marktaandeel hier kunnen verhogen zal het de Israëlische economie beduidend helpen,” zei Netanjahoe, eraan toevoegend dat de Israëlisch-Chinese handel is toegenomen tot ca. 8 miljard dollars jaarlijks en de twee landen constant werken om dat bedrag te verhogen. “Het potentieel voor tweezijdige handel is enorm,” zei hij.

Volgens het kantoor van de premier, “is het protocol een bilateraal financieel akkoord dat toelaat de Israëlische uitvoer naar China te laten toenemen door middel van staatswaarborgen die de uitvoerovereenkomsten op lange termijn ondersteunen.” Sinds het ondertekenen van de aanvankelijke financiële protocollen, heeft Israël voor een totale waarde van 771 miljoen dollar aan goederen en diensten naar China geëxporteerd, aldus het kantoor van de premier.

Reeds eerder op de dag, had de premier een ontmoeting met zijn Chinese tegenhanger tijdens een formele ceremonie, volledig met erewacht, in Peking. Tijdens de vergadering, kwamen de twee leiders overeen om een gezamenlijk team op te richten dat zal werken aan het uitbreiden van de technologische samenwerking. In de namiddag nam Netanjahoe deel aan een rechtstreekse videobabbel met miljoenen Chinese Internetgebruikers, dat werd verzorgd door het door de overheid gesponsorde Persagentschap Xinhua.

De meeste vragen draaiden rond Israëlisch-Chinese relaties. Netanjahoe, die China 15 jaar geleden bezocht tijdens zijn eerste termijn als premier in 1998, zei dat hij onder de indruk was van de “ontwikkelingen, vooruitgang en enorme groei” die hij in China zag.

door Gavriel Fiske


Bronnen:

  1. The Times of Israel:
    – China offers subtle signals of encouragement for Netanyahu door Alex Pevzner [lezen]
    – Israel and China ink $400 million trade agreement door Gavriel Fiske [lezen]

Gerelateerd:

  • Premier Netanjahoe geland in Shangai voor vijfdaags bezoek aan China [lezen]
  • Premier Netanjahoe brengt 5-daags bezoek aan China om economische banden aan te trekken [lezen]

Een gedachte over “Israël en China ondertekenen handelsakkoord ter waarde van 400 miljoen dollars

  1. Heel goed nieuws dus. Een oproep tot een boycot van Israelische producten in Nederland zet daar in Israel gelukkig geen zoden aan de dijk.

    Like

Reacties zijn gesloten.