‘Gematigde’ topleider van de PA: ‘Israël blijft onze belangrijkste vijand; verzet in al zijn vormen primeert’

jibril3Sabti, 23 februari 2013. Sandro Rosell (l.), president van de befaamde Spaanse voetbalclub FC Barcelona overhandigt Jibril Rajoub (midden) een t-shirt met zijn naam erop van de club. President van de Palestijnse Autoriteit Mahmoud Abbas (r.) kreeg eveneens een exemplaar [bron]

Een hoge Palestijnse topambtenaar, die een centrale rol speelde in de vredesonderhandelingen en schitterde in een reclamecampagne waarbij hij Israël in het Engels ervan verzekerde dat “ik uw partner ben” in de speurtocht naar een tweestatenoplossing, zei in het Arabisch in een recent interview dat het “verzet in al zijn vormen” de strategie blijft van zijn partij (Al Fatah van Mahmoud Abbas) in de strijd tegen Israël en duidde de Joodse staat aan als “de belangrijkste vijand” van Arabieren en moslims.

Jibril Rajoub, de vice secretaris-generaal van het Centrale Comité van Al Fatah, voorzitter van het Palestijns Olympische Comité en voormalig directeur van de Preventive Security Force op de West Bank, vertelde namens Al Fatah in een interview met de Libanese TV-zender Al-Mayadeen op 1 mei 2013 dat “verzet tegen Israël op onze agenda blijft staan.

[Me dunkt dat het tijd wordt dat onze Europese en Amerikaanse vredeonderhandelaars dringend Arabisch leren – of een tolk onder de arm nemen – want wat de Palestijnen in het Engels uitbraken is duidelijk niet hetzelfde wat zij in het Arabisch tegen hun achterban zeggen. Tenzij deze westerlingen wel degelijk weten wat er aan de hand is, maar dat zij zich bewust door die Pal-Arabieren een oor laten aannaaien, omdat zij in wezen net dezelfde rot-antisemieten zijn net zoals alle anderen. Dat zou dus ook een plausibele verklaring kunnen zijn; Brabosh.com]

Mahmoud Abbas
Abbas, de nieuwe spits van voetbalclub Real Madrid?

“Ik bedoel verzet in al zijn vormen,” weidde Rajoub verder uit. “In dit stadium, geloven wij dat het volksverzet – met alles wat dit met zich meebrengt – effectief werkt en de overzijde [Israël] erg veel kost,” vertelde Rajoub in het uur durende interview, dat in de verf werd gezet door de waakhond van de Palestijnse media PMW (Palestinan Media Watch) gisteren dinsdag 7 mei.

Onder “verzet in al zijn vormen” begrijpt Rajoub wellicht ook het geweld en terreur tegen Israël. En met het “volksverzet” bedoelt Rajoub klaarblijkelijk de protesten die de voorbije jaren bij tussenpozen oplaaiden sinds de bloedige terreuraanslagen tijdens de tweede intifada (2000-2005.)

Rajoub, die 17 jaar doorbracht in Israëlische gevangenissen na het werpen van een handgranaat naar een legerbus, zal later de Preventive Security Force van Yasser Arafat leiden en dienst doen als adviseur van Arafat inzake nationale veiligheid. Hij is een ondertekenaar van het Initiatief van Genève, dat Israëliërs en Palestijnen samenbrengt, schijnbaar geëngageerd tot een tweestatenoplossing en hij was één van de prominente figuren in een reclamecampagne door de sponsors van dat initiatief, die een onderhandelde regeling bepleiten van het Israëlisch-Palestijnse conflict.


Jibril Rajoub: “Ik ben uw partner voor de vrede”

“Ik ben uw partner”, zei Rajoub in de Hebreeuwse videoboodschap (hierboven) tijdens een campagne gericht aan het volk van Israël, waarin hij benadrukte dat het Palestijnse leiderschap onder Mahmoud Abbas zich verbonden had aan de equatatie van “twee staten voor twee volkeren” en “dat er een consensus bestaat in de Arabische wereld om het bestaansrecht van Israël te erkennen, als het in ruil daarvoor een einde zal maken aan de bezetting.”

In een interview van vorige week, waarin hij zijn bezorgdheid uitte over de Islamitische implicaties van de Arabische Lente, merkte Rajoub op dat ook Al Fatah een revolutionaire beweging was. “Wanneer u mij dat als Palestijn vraagt, zeg ik: onze strijd gaat tegen de Israëlische bezetting. Onze belangrijkste vijand, niet [enkel] als Palestijnen maar ook als Arabieren en moslims, is Israël en de Israëlische bezetting.”

Rajoub zei niettemin dat het opnemen van de Palestijnse kwestie in de context van de Arabische Lente de Palestijnse zaak schade berokkent, maar nodigde de Arabieren uit om aan de “bevrijding van Jeruzalem deel te nemen.” Hij bekritiseerde de Arabische inactiviteit namens de Palestijnse zaak, insinuerend dat bepaalde rijke Arabische staten constant weigerden om de PA financieel te helpen. “Als [de Arabische] mobilisering voor de bevrijding van Jeruzalem zou beginnen; als geld [zou worden besteed] en zwaarden in het aangezicht van de Zionistische vijand zouden worden getrokken, zou dat fantastisch zijn,” zei Rajoub.


Jibril Rajoub: “If we had a nuke, we’d have used it this very morning”

Video hierboven: Palestinian Media Watch (PMW) citeerde Rajoub zeggende dat indien de Palestijnen atoomwapens hadden “wij ze zouden gebruiken” rechtstreeks tegen Israël, hoewel die verklaring sarcastische bedoeld leek te zijn, als retorisch punt gericht tegen de Arabische critici van de bereidheid van Al Fatah om te onderhandelen met Israël.

“Wij hebben tot nu toe geen atoomwapens. Geloof me, als wij atoomwapens hadden, zouden wij die morgenochtend reeds gebruiken. Geloof me, onze zieken sterven in de ziekenhuizen… en de enige landen van de Arabische Liga die besloten om over de brug komen met geld, zijn Saoedi-Arabië, Koeweit, en Algerije,” zei Rajoub.

door Elhanan Miller


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Top PA official: Israel ‘is our main enemy, resistance is still our agenda’ door Elhanan Miller [lezen]
 2. Palestinian Media Watch (PMW):
  – Jibril Rajoub representing PA Chairman Abbas: We salute those who captured Shalit [lezen]
  – Fatah official Jibril Rajoub: Fatah believes in “all forms of struggle,” including “the rifle” [lezen]
  – Sports official Jibril Rajoub: “Under no circumstances will there be normalization” with Israel in sports [lezen]

Gerelateerd:

 • Jibril Rajoub: ‘Wij zullen nooit samen sporten met Joden, duivels en Zionistische hoerenzonen’ [lezen]
 • Palestijnen weigeren samen met Israël tegen FC Barcelona te voetballen voor de vrede [lezen]
 • Met ‘Koning Abbas’ valt niet te spotten: Palestijn krijgt één jaar cel voor spotprent op Facebook [lezen]
 • Voorzitter Palestijns Olympisch Comité: ‘Israëliërs zijn duivels en Zionistische hoerenzonen’ +video [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.