Opmerkelijk: Israël vervoegt defensieve alliantie van Turkije en 3 Arabische landen tegen Iran

OspreyDe Israëlische luchtmacht verkrijgt het recht een aantal Amerikaanse V-22 Osprey vliegtuigen aan te kopen, die zowel verticaal als horizontaal kunnen landen en vliegen. Kenmerken van het toestel zijn de dubbele staart en de korte brede vleugels met de motoren aan de tips gemonteerd en 2 enorme 3-bladige rotors die tevens als propellers dienst doen, een efficiënte kruising tussen een helikopter en een vliegtuig. De V-22 Osprey kan een topsnelheid halen van ca. 550 km/uur.

Onder oorlogsdreiging vormen zich soms de meest vreemde allianties. Israël heeft gewerkt aan een samenwerkingsverband met Turkije en drie Arabische staten om een gezamenlijk systeem te ontwikkelen van detectie technologieën om zich te beschermen tegen Iraanse ballistische projectielen, berichtte de Britse krant The Sunday Times.

Het initiatief, “4+1” genoemd, bericht naar verluidt over gezamenlijke inspanningen die door Israël worden genomen om samen met Turkije, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië om gezamenlijke toegang te krijgen en te delen tot radar en antirakettechnologieën, volgens The Times.

Volgens het initiatief, zouden de Israëlische technici toegang krijgen tot gegevens van radartechnologieën in Saoedi-Arabië en de Emiraten en in ruil daarvoor deskundigen van zijn Arabische partners toestaan om in te loggen in het antiraketsysteem van Jeruzalem en het geavanceerde radar defensiesysteem, volgens het bericht.

Het plan, dat bemiddeld werd door de Verenigde Staten, poogt een “gematigde halve maan” in het gebied tot stand te brengen in contrast met de “fundamentalistische halve maan” die bestaat uit Iran, Irak, Syrië en Hezbollah. Israël bekijkt “4+1” als een ambitieus plan dat door Washington wordt voorgelegd, sinds “de Amerikanen werken aan een regionale alliantie om Teheran af te schrikken en in te dijken,” berichtte The Times dat een Israëlische ambtenaar zou gezegd hebben.

Het Amerikaanse ministerie voor Defensie legt momenteel de laatste hand aan een wapencontract ter waarde van 10 miljard dollars, waarin Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, betrokken zijn. De wapenverkoop houdt rechtstreeks verband met het ondersteunen van de verdediging tegen mogelijke toekomstige Iraanse bedreigingen.

Volgens The Times zal Israël toegestaan worden om van Amerikaanse contractanten de KC-135 brandstof bevoorradingsvliegtuigen te verwerven, evenals “anti-radiaton” missiles die luchtdefensie radars kunnen uitschakelen, nieuwe geavanceerde radars voor straalvliegtuigen en het V-22 Osprey vliegtuig (plaatje bovenaan). Het wapenakkoord omvat eveneens 3 miljard dollars militaire hulp voor Israël voor dit fiscale jaar. De verkoop van de V-22 Osprey zal voor het eerste aan een buitenlands leger gebeuren, volgens het bericht.

Het wapenakkoord werd opgesteld “niet enkel om Israël ’s capaciteiten op te vijzelen maar tevens die van de Perzische Golf partners zodat zij in staat zouden zijn om de Iraanse dreiging van repliek te dienen en tevens ook een groter netwerk te creëren van gecoördineerd gebruik van middelen over het hele gebied om een heel rist van onvoorziene gebeurtenissen aan te pakken.”

De Verenigde Arabische Emiraten zouden volgens het akkoord een 26 Amerikaanse F-16 oorlogsvliegtuigen  verwerven en zowel de VAE als Saoedi-Arabië zouden precisie missiles verkocht worden die vanuit deze vliegtuigen kunnen gelanceerd worden. The Times berichtte dat Israël ervan op aankan dat de Amerikanen het gebruik van de geavanceerde missiles door Saoedi-Arabië en de VAE  zouden monitoren.


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post:
    – ‘Israel to join Turkey, Arab states to stop Iran’ [lezen]
    – Report: Israel, UAE, Saudis in huge US arms deal [lezen]
  2. Israel Today Nederland: Wordt Israël lid van defentie­pact met Saudi-Arabië? [lezen]
  3. Xander Nieuws: Alliantie Israël met Arabische Golfstaten, Jordanië en Turkije in de maak [lezen]

Een gedachte over “Opmerkelijk: Israël vervoegt defensieve alliantie van Turkije en 3 Arabische landen tegen Iran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.