Premier Netanjahoe geland in Shangai voor vijfdaags bezoek aan China

netan-chinaMaandag 6 mei 2013: Premier Benjamin Netanjahoe bezoekt een technologiebeurs in Shangai aan het begin van zijn officiële bezoek aan de Volksrepubliek China (foto: Avi Ohayon/GPO/FLASH90)

Premier Benjamin Netanjahoe is deze maandagochtend, 6 mei 2013, geland in de luchthaven van Shangai en markeert het begin van zijn 5-daagse reis aan de Volksrepubliek China. De eerste dag van het bezoek van de premier zal gewijd worden aan economische kwesties. Op het vliegtuig zei de premier dat China een motor zou kunnen zijn voor Israël ’s economische groei.

china-israel2Het feit dat het (reeds lang) geplande 5-daags bezoek van premier Netanjahoe aan China toch doorgaat, ondanks de oplopende spanningen met Syrië en de Libanese terreurgroep Hezbollah, onderstreept het belang dat Israël hecht aan deze trip.

Terwijl diplomatieke hete hangijzers zoals Iran en Syrië ongetwijfeld hoog op de agenda zullen staan, zal de nadruk – volgens diplomatieke ambtenaren – gelegd worden op bilaterale en economische kwesties. Israël en China, die nog maar sinds 1992 diplomatieke banden zijn aangegaan, vertegenwoordigen onderling jaarlijks een handelswaarde van ca. 10 miljard dollars, een bedrag waarvan sommige regeringsleden geloven dat dit beduidend kan verhoogd worden.

Netanjahoe heeft constant een nadruk gelegd op het versterken van de relaties met Peking en tijdens een kabinetsvergadering vorig jaar heeft hij zijn ministers aangepord om te besnoeien in hun buitenlandse reizen omwille van de economische situatie, maar zei toen dat er slechts één uitzondering was met name China, waar hij zijn ministers aanmaande om het land zo dikwijls als mogelijk is het land te bezoeken om de relaties te cementeren.

china-visit2De Chinese ambassadeur tot Israël, Gao Yanping: “Het bezoek van Netanjahoe [aan China] zal beslissend zijn welke richting de betrekkingen de komende jaren zullen uitgaan en het zal de banden [tussen China en Israël] op een hoger niveau tillen.”

shanghai-skyline2Skyline van Shangai


Bronnen:

  1. The Jerusalem Post: Netanyahu arrives in Shanghai for start of China visit door Herb Keinon [lezen]
  2. The Times of Israel: Beijing slams Syria strikes as Netanyahu starts China visit [lezen]
  3. Israel Hayom: China-Israel relations: A historic milestone [lezen]

Gerelateerd:

  • Premier Netanjahoe brengt 5-daags bezoek aan China om economische banden aan te trekken [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.