Boycotactie van Israëlische producten door Europese Unie gebaseerd op verkeerde informatie

BarkanMall2Op het plaatje: de supermarkt van Barkan voorbij de ‘pre-1967-lijn’ op de West Bank. Het Barkan Industriepark ligt op ca 25 kilometers ten oosten van Tel Aviv voorbij de Groene Lijn in Samaria [op de West Bank]. Het industriepark grenst aan de Israëlische ‘nederzettingen’ Barkan en Ariel. In het industriepark, dat in 1982 werd aangelegd, zijn thans een 120-tal bedrijven gevestigd alsmede fabrieken waar plastics worden geproduceerd, metaalwerken, voeding, textiel en zoveel meer.

hugo3In het Barkan Industriepark zijn ca. 6.000 mensen tewerkgesteld waarvan meer dan de helft Palestijnse Arabieren zijn van de West Bank, die voor hun dagelijks inkomen afhankelijk zijn van de werkverschaffing door Israëlische ondernemers in de zogenaamde ‘bezette gebieden’. Het is de import van producten van bedrijven zoals deze afkomstig uit het Industriepark van Barkan, die de Europese Unie thans wil boycotten.

Blijkbaar is het bij de EU-landen nog niet doorgedrongen dat zij met hun selectieve boycot, duizenden banen van Palestijnse werknemers op de tocht zetten, die door deze louter politiek geïnspireerde economische boycot andermaal dreigen voor lange tijd tot de bedelstaf te worden gedoemd met inbegrip van hun Arabische gezinnen, hun vrouwen en kinderen.

Leden van het Europese Parlement die voorstander zijn van het etiketteren van producten die worden geproduceerd in de Israëlische ‘nederzettingen’, zijn verkeerd geïnformeerd omtrent de coëxistentie tussen Joden en Arabieren op de West Bank, zei Fiorello Provera (plaatje rechts), vice-voorzitter van het Comité van Buitenlandse zaken van het Europees Parlement, gisteren woensdag 1 mei in de Knesset.

Fiorello ProveraProvera bezocht de Knesset op uitnodiging van het Shomron Liaison Office, die de afgelopen tijd meer dan 60 leden van het Europese Parlement naar de West Bank bracht in een poging om de delegitimatie en de boycots van Israël aan te vechten.

Het Europese Parlementslid ontmoette in de Knesset de voorzitter Yuli Edelstein, de vice-minister van Buitenlandse Zaken Ze’ev Elkin, minister voor Handel en Economie Naftali Bennett, fractievoorzitter van Bayit Yehudipartij Ayelet Shaked en de vice-voorzitter van de Shaspartij Eli Yishai.

Provera, een prominent lid van de Italiaanse conservatieve nationalistische partij Lega Nord, sprak zich uit tegen het etiketteren van producten afkomstig uit de ‘nederzettingen’, volgend op een bezoek aan de Universiteit van Ariel en het Industriepark van Barkan, beiden gelegen in Samaria [op de West Bank], en waar 3.000 Joden en 3.000 Arabieren samenwerken.

“Ik steun de beperkingen op dit gebied niet, omdat zij fabrieken schade kunnen berokkenen waar Israëlische en Palestijnse werknemers samen aan het werk zijn, gelijke lonen krijgen, dezelfde offers brengen en dezelfde mogelijkheden hebben om een goede levensstandaard in waardigheid te bereiken,” zei hij. “De mogelijkheden van deze fabrieken beschadigen om te kunnen functioneren, zou de coëxistentie beschadigen.”

Provera zei hij van plan is om zich tegen de moties te verzetten om nederzettingenproducten te etiketteren en tevens het EU-akkoord te blijven steunen, het Agreement on Conformity Assessment and Acceptance van industriële producten (ACAA), het welke het mogelijk maakt dat Israëlische producten, met inbegrip van de farmaceutische, vlotter de Europese markt bereiken.

“Coëxistentie ter plaatse tussen Israëliërs en Palestijnen is een goed voorbeeld van praktisch beleid. Ik ben voorstander van deze coëxistentie op het terrein,” zei hij. “De beste manier voor Israël om de etikettering van nederzettingenproducten te bestrijden,” verklaarde hij, “is ervoor te zorgen dat de leden van het Europese Parlement goed geïnformeerd zijn.”

“Informatie is van cruciaal belang voor ons om ons een mening te kunnen vormen en een besluit te nemen. Zonder echte informatie, kunnen wij niet oordelen wat juist en wat verkeerd is.” Hij voegde eraan toe dat hij ervan overtuigd is dat de meeste leden van het Europese Parlement verkeerd geïnformeerd zijn over het leven in Israël, met inbegrip van Judea en Samaria.

Het Italiaanse lid van het Europese Parlement aarzelde even om te zeggen of de nieuwe regering in zijn land beter of slechter voor Irsaël zou zijn, zeggende dat hij deze de tijd zou geven en zien wat ze zal doen. Hij toonde zich echter enthousiast over de voorbije verklaringen van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Emma Bonino, dat Israël lid van de Europese Unie zou moeten worden.

“Dit is een goed idee en zou zeker voordelig voor de EU zijn,” zei Provera. “Ik weet niet hoe de algemene opinie in Israël denkt over deze mogelijkheid, maar Israël is een land van cultuur en democratie, van mensenrechten en een rechtsstaat, en het is het land van een diepe en oude beschaving. Volgens mij maakt Israël deel uit van het [Europese] Continent,” voegde hij eraan toe.

Gershon MesikaProvera kwam naar de Knesset als deel van een project dat werd opgezet door de Samaria Regional Council die wordt voorgezeten door Gershon Mesika (plaatje rechts), om het Shomron Liaison Office te veranderen in een soort buitenland ministerie voor het gebied.

“Het grootste gevaar voor Israël in de wereld is delegitimatie. Onze grootste vijand is onverschilligheid,” zei Yossi Dagan, de assistent van Mesika en legde uit “Wij willen de mensen laten zien dat het leven in Samaria niet meer teruggedraaid kan worden; het kan niet geëvacueerd worden.”

Dagan voegde eraan toe dat het Shomron Liaison Office eraan werkt om een anti-boycot coalitie binnen de EU te bewerkstelligen. “Wij praten openlijk over ons recht op het land – dat maakt het zo overtuigend,” zei hij.

door Lahav Harkov


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: ‘Settlement label policy comes from misinformation’ door Lahav Harkov [lezen]

Gerelateerd:

 • EU werkt richtlijnen uit om bepaalde Israëlische producten te bannen van de Europese markt [lezen]
 • 22 diplomaten eisen van EU dat het Israël met boycot dwingt tot bouwstop in Jeruzalem [lezen]
 • Nederlandse regering: sinaasappels verbouwen is erger dan moord door Likoed.nl [lezen]
 • Nederland gaat voortaan Joodse producten boycotten afkomstig uit Jeruzalem en de Westbank [lezen]
 • Nederlandse boycot van Israël in 2012 door pro-Palestijnse partijen en organisaties volledig mislukt [lezen]
 • Ook België gaat voortaan Joodse producten boycotten afkomstig uit ‘betwiste’ gebieden [lezen]
 • In navolging van Z-Afrika overweegt Europese Unie eveneens boycot van Israëlische producten [lezen]
 • Eerste slachtoffers van Zuid-Afrikaanse Israëlboycot zijn de Palestijnse arbeiders op de West Bank [lezen]
 • Het échte doel van ‘boycot Israël’: de Jodenstaat moet weg van de wereldkaart door Joël Rubinfeld [lezen]

2 gedachtes over “Boycotactie van Israëlische producten door Europese Unie gebaseerd op verkeerde informatie

 1. “De goeie (arme palestijnen) moeten onder de ‘slechte leiden (die rot joden, uh Israeli’s), dus niet zeuren…..allles wat wij doen is om voor jullie een Palestijnse Staat uit te vinden i.p.v. die duizenden jaren oude Joodse staat en als hierdoor dan meer dan de helft van jullie mensen zonder werk komt te zitten is dat geen enkel probleem, want wij de EU houden jullie graag nog jaren aan het geld infuus”…….getekend: De gezamelijke Europese unie van Jodenhaters, uh…tegenstanders van de politiek van de huidige Israelische regering.

  Like

 2. Europesche Unie moet eerst zijn eigen zaken op orde brengen de economische crises bestrijden. Het Europesche Unie moet zich niet met interne aangelegen van Israel bemoeien.

  Like

Reacties zijn gesloten.