Premier Netanjahoe brengt 5-daags bezoek aan China om economische banden aan te trekken

barak-china2Toenmalig Israël ’s minister van Defensie, Ehud Barak, in juni 2011 op bezoek in China [bron]

Het Westen blijft Israël gestaag onder druk zetten zodat het zou toegeven aan de eisen van de Palestijnen en de Arabische Liga. Met dat doel werken de EU-landen aan een economische boycot in de hoop Israël op die manier op de knieën te krijgen. Echter het lijkt er steeds meer op dat die Europese economische boycot reeds bij voorbaat gedoemd is om te mislukken. Het mes dat de EU-landen Israël in de rug planten, noopt de Israëlische regering om meer creativiteit aan de dag te leggen door uit te kijken naar andere economische handelspartners elders in de wereld. Dat is trouwens geen nieuws, want dat proces is al meerdere jaren aan de gang, maar wordt om de haverklap gedwarsboomd door de Verenigde Staten, die traditioneel de trouwste bondgenoot van Israël zijn om militair-strategische redenen.

Het feit dat een Israëlische delegatie, aangevoerd door premier Benjamin Netanjahoe himselves [!], op 5 mei aanstaande naar de Volksrepubliek China trekt – en dat maar liefst voor een vijfdaags bezoek – om er de bilaterale en economische banden aan te zwengelen, zou de 27 lidstaten van de Europese Unie dringend moeten doen nadenken of het wel zo verstandig is om Israël zijn normen en condities op te leggen door te trachten de Israëlische handel en economie te beschadigen, in wezen de achilleshiel van de Joodse staat.

Bij mijn weten ligt Israël geografisch al duizenden jaren in het Oosten [dus niét in het Westen] en niets dat er op wijst dat die bijzondere geografische positie de komende eeuwen zal veranderen [sic]. Dus redeneert Israël: als het Westen ons niet lust, misschien wil het Oosten ons wel? En dan liggen de reusachtige economische markten in India en China in het verschiet. De Joodse staat zal hoe dan ook overleven en bloeien, bij voorkeur mét maar als het moet zònder Europa. Tenslotte heeft het Joodse volk niet zo’n te beste herinneringen aan Europa dat 70 jaar geleden het Volk van Israël passief heeft laten afslachten en in verschillende EU-landen ook actief aan de Judeocide heeft meegewerkt.

Een bericht uit The Jerusalem Post van heden:

Premier Benjamin Netanjahoe heeft zondag aangekondigd dat hij volgende week zondag naar China zal reizen, de eerste reis van een Israëlisch premier naar daar sinds premier Olmert in 2007 hem voorafging. Netanjahoe is van plan om er de hoogste Chinese leiders te ontmoeten tijdens een vijfdaags bezoek waar hij onder meer Shangai zal aandoen, de commerciële hoofdstad van het land, alsmede de hoofdstad Peking.

china-israel2Terwijl diplomatieke hete hangijzers zoals Iran en Syrië ongetwijfeld hoog op de agenda zullen staan, zal de nadruk – volgens diplomatieke ambtenaren – gelegd worden op bilaterale en economische kwesties. Israël en China, die nog maar sinds 1992 diplomatieke banden zijn aangegaan, vertegenwoordigen onderling jaarlijks een handelswaarde van ca. 10 miljard dollars, een bedrag waarvan sommige regeringsleden geloven dat dit beduidend kan verhoogd worden.

Netanjahoe heeft constant een nadruk gelegd op het versterken van de relaties met Peking en tijdens een kabinetsvergadering vorige jaar heeft hij zijn ministers aangeport om te besnoeien in hun buitenlandse reizen omwille van de economische situatie, maar zei toen dat er slechts één uitzondering was met name China, waar hij zijn ministers aanmaande om het land zo dikwijls als mogelijk is het land te bezoeken om de relaties te cementeren.

Volgens premier Netanjahoe, zei een ambtenaar, zijn Israël ’s hoogtechnologische capaciteiten en innovaties en de enorme productiecapaciteit van China een “winnende combinatie”. Vorig jaar, in een toespraak ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van diplomatieke banden, zei Netanjahoe dat de twee landen “amper wat krassen aan de oppervlakte maakten” aan wat het de Israëlisch-Chinese relaties potentieel te bieden hebben. Tijdens die toespraak sprak de premier over een “verdubbelen van de handel.”

Eén van de economische kwesties die op de agenda staan zullen de plannen zijn om een spoorlijn aan te leggen tussen de haven van Ashdod en Eilat, die in beide richtingen kan werken zowel voor de Chinezen om hun goederen naar Europa te verschepen zonder via het Suez Kanaal te moeten en anderzijds als een mogelijkheid om het Israëlische aardgas naar China te geleiden.

Betreffende Iran, weigerde een regeringsambtenaar te antwoorden op de vraag of de premier de Chinezen zou voorzien van nieuwe informatie van zijn inlichtingendiensten. “Hij zal praten over de gevaren van de huidige koers van Iran,” zei de ambtenaar, en hoe een nucleair Iran zou leiden tot een verhoging van de regionale instabiliteit, dat landen schade zou berokkenen – zoals China – die voor hun olie afhankelijk zijn van het gebied.

bomen09De toenmalige president van China Jiang Zemin plant een boom in het Hanassi woud tijdens zijn bezoek aan Israël in 2000 in Eshtaol nabij Beit Shemesh, op zowat 30 kilometers ten Westen van de hoofdstad Jeruzalem.


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post: Netanyahu to visit China, 1st PM visit in 6 years door Herb Keinon [lezen]

2 gedachtes over “Premier Netanjahoe brengt 5-daags bezoek aan China om economische banden aan te trekken

 1. De Europeanen kunnen binnenkort door hun politiek correct gekrakeel hun geavanceerde technologie, innovatieve medicijnen & de nieuwste soorten (gezondere) agrarische producten, etc. etc. uit hun geliefde “”Gaza & Palestina”” betrekken. Ze hebben dan zelfs de keus tussen 2 “Palestina’s”, omdat de 2 elkaars bloed wel kunnen drinken en dus absoluut niet samenwerken.

  Wat een weelde!

  De drukkerijen in de EU moeten dan ook weer volop aan het werk.
  Labels voor Gaza/Palestina & Palestina/Palestina.
  Tenslotte wil de EU burger precies weten waar de producten vandaan komen, nietwaar?

  En Israel? Die gaat er met de hoofdprijs vandoor!
  Een véél grotere markt met een véél groter potentieel dan de verzadigde EU.

  Like

 2. Israel weet altijd de weg te vinden.Hun leiders laten zich door niemand chanteren. Ook niet door de EU en de VS. Dan verleggen ze gewoon hun grenzen richting Rusland en China. Gewoon goed vooruitzien en goed leiderschap heet dat.

  Like

Reacties zijn gesloten.