Israëlische luchtmacht onderschept onbemand vliegtuig (drone) voor de kust van Haïfa

iafwoman2Vrouwelijke piloot van de Israëlische luchtmacht klaar om haar F-16 het luchtruim in te sturen en het land te beschermen tegen indringers. De Israel Defense Forces (IDF) is het meest vrouw-vriendelijke leger van de wereld [bron]

De Israëlische luchtmacht (IAF) heeft donderdag 25 april voor de kust van Haïfa een onbemand vliegtuig (drone of UAV) van Hezbollah uit de lucht gehaald. Kort na de middag omstreeks 13u00 (lokale tijd) had de luchtmacht van het IDF de drone opgemerkt en werden er een F-16 jachtvliegtuig en enkele gevechtshelikopters op afgestuurd om het toestel te onderscheppen.

Tegelijkertijd speelde zich in het luchtruim in het noorden van Israël een klein drama af toen een helicopter van de luchtmacht, die premier Benjamin Netanjahoe vervoerde voor een bezoek aan een Drusisch dorp in de Westelijke Galilea, gedwongen werd te landen nadat de piloten het nieuws vernamen van een vijandelijke drone.

De woordvoerder van het IDF, brigade-generaal Yoav Mordechai berichtte hoe een vijandelijk vliegtuig langsheen de Libanese kustlijn vloog toen het werd opgepikt door de radar van de Israëlische luchmacht (IAF). Toen het nog ongeveer 8 kilometer verwijderd was van de kust van Haïfa, gaf de chef van de IAF, majoor-generaal Amir Eshel het bevel om de drone neer te halen. Een F-16 lanceerde een geleide missile en schoot het vliegtuig op ca. 6000 voet uit de lucht. De brokstukken van de drone vielen in de Middellandse Zee.

Het was niet onmiddellijk duidelijk of de drone gewapend was. Het IDF zoekt thans naar de brokstukken die in de zee zijn terechtgekomen. “Israël is voorbereid om elke dreiging af te wenden die komt vanuit Syrië of Libanon, zowel via de lucht, land of zee,” zei Netanjahoe na afloop van een bezoek aan het Drusische dorp Julis. De premier voegde eraan toe dat hij “met de allergrootste ernst deze poging om onze grenzen te schenden waarnam. Wij zullen alles doen wat noodzakelijk is om onze burgers te beschermen.”

Hezbollah verklaarde later op donderdag dat het geen drone had gezonden naar het Israëlische luchtruim. “Hezbollah ontkent dat het om het even welk verkenningsvliegtuig heeft gezonden naar het bezette Palestijnse grondgebied,” las de verklaring van de door Iran gesteunde sjiitische terreurorganisatie. Gevraagd of Hezbollah achter het incident zat, zei de woordvoerder van het IDF dat het leger de zaak onderzoekt.

De inval markeerde de tweede schending van het Israëlische luchtruim in zes maanden tijd. De IAF schoot in oktober 2012 een drone neer dat door Hezbollah was gelanceerd vanuit Libanon op het ogenblik dat het onbemande vliegtuig boven het gebied van de Negev vloog. De drone had geen wapens noch bommen aan boord en was waarschijnlijk op een verkenningsmissie om inlichtingen te verzamelen en wellicht ook om de alertheid van de Israëlische luchtmacht uit te testen.

door Yaakov Lappin

Video: In oktober 2012 onderschepte een Israëlisch jachtvliegtuig een onbemand vliegtuig (drone) dat vanuit Libanon door Hezbollah werd gelanceerd


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  – Analysis: Hezbollah drone a dangerous publicity stunt door Yaakov Lappin [lezen]
  – IAF shoots down drone from Lebanon off Haifa [lezen]
 2. Arutz-7: Hizbullah Denies Sending Drone into Israel door Gil Ronen [lezen]
 3. Ynet News: Hezbollah denies sending drone over Israel door Roi Kais [lezen]
 4. The Times of Israel: IDF shoots down drone near Haifa; Hezbollah denies involvement door Adiv Sterman [lezen]
 5. Israel Today Nederland: Onbemand vliegtuigje neergeschoten voor Haifa [lezen]

Gerelateerd:

 • Opmerkelijk: ‘Israël haalt drone uit de lucht’ en de disproportionele reactie van Jan Publiek +video [lezen]
 • Hezbollah tijdelijk in het slop door samenwerking met Assad om rebbelenleger in Syrië neer te slaan [lezen]
 • Uit angst voor terreuraanslagen: EU wil Hezbollah geen terreurgroepering noemen [lezen]
 • Wat Europa niet kan noch wil, kan wel in Bahrein: Hezbollah op zwarte lijst terreurorganisaties [lezen]

Een gedachte over “Israëlische luchtmacht onderschept onbemand vliegtuig (drone) voor de kust van Haïfa

 1. Ik ben trots op het I D F, dappere vrouwen en mannen in het leger !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.