Maak kennis met het enige Joodse parlementslid in de gehele moslimwereld +video

azeri2Yehuda “Yevda” Abramov, die de Azerbeidjaanse minister van Buitenlandse Zaken Elmar Mamadiarov vergezeld op zijn reis naar Israël, is blijkbaar het enige Joodse parlementslid in de gehele moslimwereld. Yevda Abramov, die tevens de voorzitter is van het Israël-Azerbeidjan Inter-Parlementair Comité, vertelde tegenover Arutz Sheva dat hij niks buitengewoons ziet aan zijn status.

“Ik zie helemaal niets bijzonders aan het feit dat een Jood dient als lid van een parlement in een moslimland,” legt hij uit. “In ons land geldt een volledige gelijkheid in rechten voor de burgers en iedereen kan verkozen worden. Ik ben een lid van de regerende partij, die wordt voorgezeten door de president, van wie de vader één van de stichters van de staat was.”

Abramov, 65, is er fier op dat hij woont in wat is wellicht de laatste Joodse stad van de wereld buiten Israël, Gyrmyzy Gasaba (Russisch: Krasnya Sloboda), nabij de stad Kuba. Hij was hier geschiedenisleraar en werd gekozen tot gemeenteraadslid vooraleer hij parlementslid werd.

“Ik werd niet gekozen door de Joodse burgers,” benadrukt hij. “Ik voel me ook niet als een vertegenwoordiger van de staat Israël, maar als een brug tussen Azerbeidjan en Israël. De Azeri-Israëlische betrekkingen zijn goed, zowel op het vlak van de diplomatie als politiek. Er bestaan goede vriendschapsbanden tussen de landen. Ik twijfel er niet aan dat de delegatie die momenteel Israël bezoekt een fundamentele wijziging in de relaties tussen de twee landen teweeg zal brengen.”

Abramov zegt dat hij altijd erg opgewonden is telkens hij Israël bezoekt. “Mijn kinderen leven in Israël en ik tracht naar het Land van Israël te komen elke keer wanneer ik daar de kans voor krijg.”

De delegatie werd ook vergezeld door het hoofd van de Ashkenazische gemeenschap van Azerbeidjan, Kandi Zalmanovich, en het hoofd van de Wereld Federatie van Kaukasische Joden, Medvi Ylazarov, die aan Arutz-7 vertelde aan boord van het vliegtuig, “De droom van alle Azeri Joden in Israël is dat een ambassade zal geopend worden in Israël. Deze kwestie zal op onze agenda staan tijdens ons bezoek en ik verwacht dat het spoedig zal gebeuren.”

door Hezki Ezra en Gil Ronen

synagoge4Impressionante Heilige Hoogdagen Synagoge van de stad Gyrmyzy Gasaba (Russisch: Krasnya Sloboda) in Azerbeidjan, aan de rivier Gudialcay nabij de moslimstad Kuba. Gasaba is wellicht de enige volledig Joodse stad buiten Israël waar ca 3.600 Bergjoden wonen.

Documentaire: De Bergjoden van de Kaukasus


Bronnen:

  1. Arutz-7: Meet the Only Jewish MP in the Muslim World door Hezki Ezra en Gil Ronen [lezen]
  2. Jewish Virtual Library: Azerbaijan: Virtual Jewish History Tour [lezen]
  3. Jewish Humor Central: Jewish Traces in Unexpected Places: The Mountain Jews of Azerbaijan [lezen]
  4. The Jewish Chronicle: It’s an all-Jewish town, but no, it’s not in Israel [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.