EU werkt richtlijnen uit om bepaalde Israëlische producten te bannen van de Europese markt

made-in-israel4

De Europese Unie werkt momenteel wettelijke richtlijnen uit voor om het even welke van zijn lidstaten die ervoor zouden kiezen om producten duidelijk te etiketteren die worden geproduceerd in de nederzettingen op de West Bank, berichten diplomatieke bronnen. “Wij doen inspanningen om een een correcte etikettering van goederen afkomstig uit de nederzettingen te verzekeren zoals ons werd opgedragen door de [Europese] Raad,” zei een woordvoerder van de EU tegenover The Jerusalem Post afgelopen maandag.

kauft02Het werk dat thans in Brussel wordt verricht om richtlijnen uit te werken voor de verkoop van producten afkomstig uit de nederzettingen op de West Bank, volgt op een besluit van december 2012, waarin tijdens een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie mbt Israël “moet ondubbelzinnig en expliciet duidelijk worden toegepast op de gebieden die door Israël in 1967 werden bezet, met name de Golanhoogten; de West Bank, met inbegrip van Oost-Jeruzalem; en de Gazastrook.”

Postcodes die op deze producten werden aangebracht zullen de ambtenaren van de douane er reeds voor waarschuwen dat de producten werden geproduceerd voorbij de pre-1967 lijn (de staakt-het-vurenlijn van april 1949; ofte de Groene Lijn) en dat zij aldus geen deel uitmaken van het vrije handelsakkoord dat bestaat tussen de EU en Israël. Maar het etiket leest nog steeds “Made in Israel” en de consument zal het verschil niet kunnen onderscheiden aan welke kant van de pre-1967-lijn het product in kwestie werd geproduceerd.

Vorige week zonden 13 Europese ministers van Buitenlandse Zaken een brief naar Catherine Ashton, hoofd buitenlandse zaken van de EU, waarin zij dit werk toejuichten. “Wij verwelkomen hartelijk uw belofte om samen met collega commissieleden de EU richtlijnen voor te bereiden tot het etiketteren van producten afkomstig uit de nederzettingen,” las de brief.

“Dit is een belangrijke stap om een correcte en coherente tenuitvoerlegging te verzekeren van de consumentenbescherming van de EU en de etiketteringswetgeving te verzekeren die de vervulling is van eerder toegezegde verplichtingen en die volledig verenigbaar zijn met het al lang bestaande beleid van de EU met betrekking tot Israëlische nederzettingen in de Bezette Gebieden is,” vervolgt de brief.

“Onze consumenten hebben het recht op een geïnformeerde keuze. Dit initiatief zal helpen onze detailhandelaars te helpen om dit te voorzien. De correcte etikettering van producten is noodzakelijk om onze consumenten te verzekeren dat ze niet misleid worden door valse informatie.” De buitenland ministers vervolgden: “Als de Europese consumenten er vertrouwen in hebben dat de oorsprong van de goederen die zij verwerven, zullen zowel de Israëlische producenten voorbij de Groen Lijn als de Palestijnse producenten er baat bij hebben.”

De brief werd voor het eerst gepubliceerd door het AFP en werd later verkregen door The Jerusalem Post. Onder de landen die ondertekenden waren: het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Malta, Nederland, Portugal en Slovenië.

Israël heeft hard gevochten tegen om het even welke Europese inspanningen die producten etiketteren die worden gemaakt in de nederzettingen op de West Bank. Woordvoerder van het Israëlisch ministerie voor Buitenlandse Zaken Yigal Palmor zei hierover: “wij zijn verwikkeld in een langdurige diplomatieke veldslag met de Europese Unie met het doel hen uit te leggen waarom dergelijke maatregel discriminerend is en daarom niet zou moeten worden goedgekeurd.”

De EU past dit soort etikettering enkel en alleen toe op de Israëlische nederzettingen op de West Bank en niet op een andere gebieden waarin er een grensgeschil is. “Vermits het Israël uitsluit en alléén Israël voor etikettering, ligt het voor de hand dat het argument om de consument te beschermen totaal geen steek houdt,” zei Palmor.

Israël gelooft dat zijn onderdanen het recht hebben om te leven en te werken voorbije de pre-1967-lijn en dat de pogingen om die rechten te beknotten deel uitmaken van een initiatief om het vastleggen van de grenzen in het kader van de tweestatenoplossing, te plaatsen buiten het kader van directe onderhandelingen.

door Tovah Lazaroff

jewish-coupleOude wijn in nieuwe zakken. Boedapest, Hongarije april 1944. Joden moeten voortaan een etiket dragen in de vorm van een gele Davidster. Hoe Joodse “producten” het best worden geëtiketteerd, daar hebben de Joden doorheen de geschiedenis een overschot aan ervaring mee. En tot wat het etiketteren van Joden heeft geleid kan u beter vragen aan de miljoenen doden, aan de bij naam gekende en in het bijzonder de ontelbare anonieme slachtoffers van 2000 jaar Jodenvervolging. Etiketteren? Het begint bij producten en het eindigt bij mensen in een niet meer te stuiten golf van bloed en geweld en massamoord… 😦


Bronnen:

 1. The Jerusalem Post:
  – EU working on guidelines to label West Bank products door Tovah Lazaroff [lezen]
  – Former EU leaders slammed for ‘anti-Israel’ letter door Benjamin Weinthal [lezen]

Gerelateerd:

 • 22 diplomaten eisen van EU dat het Israël met boycot dwingt tot bouwstop in Jeruzalem [lezen]
 • Nederlandse regering: sinaasappels verbouwen is erger dan moord door Likoed.nl [lezen]
 • Nederland gaat voortaan Joodse producten boycotten afkomstig uit Jeruzalem en de Westbank [lezen]
 • Timon Dias: ‘Minister Timmermans, de Westbank is geen bezet gebied’ [lezen]
 • Israël verliest met Nederland’s minister Uri Rosenthal één van zijn trouwste bondgenoten door Peter Martino [lezen]
 • Nederlandse boycot van Israël in 2012 door pro-Palestijnse partijen en organisaties volledig mislukt [lezen]
 • Ook België gaat voortaan Joodse producten boycotten afkomstig uit ‘betwiste’ gebieden [lezen]
 • In navolging van Z-Afrika overweegt Europese Unie eveneens boycot van Israëlische producten [lezen]
 • Zwitserse warenhuisketen gaat producten uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem apart etiketteren [lezen]
 • Eerste slachtoffers van Zuid-Afrikaanse Israëlboycot zijn de Palestijnse arbeiders op de West Bank [lezen]
 • Het échte doel van ‘boycot Israël’: de Jodenstaat moet weg van de wereldkaart door Joël Rubinfeld [lezen]

2 gedachtes over “EU werkt richtlijnen uit om bepaalde Israëlische producten te bannen van de Europese markt

 1. ’t Moest er ooit van komen dat Europa met dergelijke stupiditeiten zou afkomen.
  Overigens heb ik het vermoeden dat de anti-Jood Karel De Gucht ( ik gebruik het begrip antisemiet niet omdat ik eventueel een klacht aan m’n broek zou kunnen hebben wegens smaad alsook zijn rancuneuze trekken) een hand in heeft gezien zijn uitspraak over de Joden…
  Dat China nog steeds duizenden mensen ter dood veroordeeld of moslimmeisjes worden besneden en in Saoudi-Arabie mensen onthoofd is hem blijkbaar ontgaan, het kan hem geen moer schelen of hij houdt zijn blauwe bek omwille van eigenbelang.
  Nu ja, ook vrijdenkers zijn niet vrij van dwaze streken.
  Zielig ventje die Karel.
  Ben

  Like

 2. Europa wil hiermee bewijzendat ze nog niets van haar oude Anti Semitisch Racisme verleerd is.

  Had zij dezelfde politiek t.o. andere betwiste gebieden gebruikt dan was er niets aan de hand geweest, maar deze eenzijdige handelingen t.o. een ‘toevallig Joodse Staat is anti Semitisme pur sang…..ze kunnen kletsen tot ze een ons wegen maar zichzelf hier uit lu…. is onmogelijk!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.