Het ongelooflijke levensverhaal van Felix Zandman: van de Holocaust naar de overwinning +video

The Final Victory: The Story of Felix Zandman (2004)
(De finale overwinning: Het levensverhaal van Felix Zandman)

Een documentaire die iedereen moet gezien hebben!

Felix Zandman (1928-2011) was de oprichter en president van Vishay Intertechnology, één van de grootste fabrikanten van elektronische componenten. In deze documentaire van Chaim Hecht, wordt het ongelooflijke levensverhaal verteld van Felix Zandman, hoe een kleine Joodse jongen de Holocaust overleefde door 17 maanden lang onder te duiken in een uitgegraven put onder de vloer van de woning van een Poolse familie in Grodno, Polen.

vishay2Na de bevrijding van de stad door de Russen trekt hij naar Parijs en studeert af als ingenieur aan de Sorbonne universiteit. Vanaf daar begint een leven van roem en succes in zaken en wetenschappelijke verwezenlijkingen.

Vandaag anno 2013 is er geen enkel vliegtuig in de wereld, geen enkele draagbare computer en geen enkele mobilofoon die niet een of andere Vishay component bevat die het product is van de geniale uitvinder en ingenieur Felix Zandman. Zijn wetenschappelijke bijdragen aan de Israeli Defense Forces (IDF) is een ander feit van zijn persoonlijke overwinning over de Tweede Wereldoorlog en zijn nazi collaborateurs.

De miljoenen Israëlbashers en BDS boycotters van de Joodse staat over de hele wereld, hebben weer wat over te denken. Israël pesten door de mensen aan te moedigen geen dadels en citrusvruchten uit Jaffa te kopen, maken zich onsterfelijk belachelijk in het aanschijn van een groots man zoals Felix Zandman. Een lesje in ontzag, nederigheid en bescheidenheid is aan hen wel besteed.

Deze documentaire zou in elk lessenpakket – op eender welke school of universiteit waar ook in de wereld! – opgenomen moeten zijn en verplichte leerstof voor ieder van ons. Want zeg nu zelf, waar houden die Israëlboycotters zich verdorie toch mee bezig? Ze moesten zich schamen!

Lees hier op Yad Vashem het “In Memoriam – Dr. Felix Zandman”.

vishay8


Met dank aan Zeev K. uit Israël voor de hint.

3 gedachtes over “Het ongelooflijke levensverhaal van Felix Zandman: van de Holocaust naar de overwinning +video

  1. Ja, zo zijn er nog wel meer.

    De originele uitvinder v.d. Volkswagen/Kever was de Hongaarse jood Josef Ganz.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.