Palestijnse gevangenen vrijgelaten in ruil voor Gilad Shalit keren terug naar het terrorisme

Ramallah in Judea & Samaria, 18 oktober 2011. Aankomst van een eerste contingent van de in totaal 1.027 Palestijnse gevangenen die werden omgeruild voor één enkele Israëlische soldaat, korporaal Gilad Shalit. Ze worden op gejuich onthaald door Hamas en een massa PA-Palestijnen op de Westbank. Bijna de helft van hen zal zich vroeg of laat terug engageren in de terreur jegens de Joodse staat Israël [bron]

De interne veiligheidsdienst van Israël heeft ervoor gewaarschuwd dat de Palestijnse gevangenen die betrokken waren bij de gevangenenruil, met het doel soldaat Gilad Shalit na 5 1/2 jaar door Hamas gegijzeld te zijn in de Gazastrook weer vrij te krijgen, steeds meer en meer terugkeren naar het terrorisme, aldus bericht Israël Hayom.

Na de arrestatie van een Palestijnse man die geld accepteerde van een voormalige Palestijnse gevangen om een terreuraanslag te plegen tegen militaire of burgerlijke doelwitten, waarschuwde Shin Bet “Er is onlangs een opmerkelijke verhoging vastgesteld van militaire acties door die [gevangenen] zijn vrijgelaten als resultaat van het “Shalit akkoord” en naar de Gazastrook trokken.”

freegazahamas3De Israëlische Strijdkrachten hebben Shin Bet op het spoor gebracht van de 25-jarige Amir Barakat, die trachtte een wapen te verkrijgen voor de aanslag toen hij werd opgepakt door agenten van de inlichtingendienst. Barakat had zich laten overreden door Amir Dokan, een voormalige Palestijnse gevangene die door Israël werd vrijgelaten volgens het akkoord met Hamas omtrent de ontvoerde IDF soldaat Gilad Shalit, om de aanslag uit te voeren.

Dokan werd verbannen aan de Gazastrook, maar leerde Barakat kennen toen ze beiden op bedevaart waren naar Mekka in Saoedi-Arabië. Volgens Shin Bet, heeft Dokan zijn kompaan Barakat 60.000 dollar aangeboden om verschillende salvo’s af te vuren op een dienstweg of om een granaat te gooien naar het controlepunt van Hawara, die beiden nabij Nabloes zijn gelegen.

In januari en februari van dit jaar arresteerde agenten van de Shin Bet, met de hulp van het IDF en de Israëlische politie, een koerier van Hamas, de 41-jarige Muhammad Sawalma en zijn operator en broer Ahmed Sawalma nadat de twee werden betrapt op het smokkelen van geld voor Hamas naar de West Bank. Sinds het bestand in Gaza tracht Hamas zijn terreuractiviteiten te verleggen naar de West Bank, tot groot chagrijn van de zijn grote rivaal, Mahmoud Abbas van Al Fatah die de Palestijnse Autoriteit bestuurt, maar sinds 2007 de Gazastrook niet meer binnen mag..

Zoals bekend maakte Israël in oktober 2011 met Hamas een akkoord om 1.027 Palestijnse gevangenen vrij te laten in ruil voor Shalit te bevrijden, die werd ontvoerd en in de Gazastrook bijna vijfenhalf jaar incommunicado door Hamas werd gegijzeld ergens in een gat in de grond in de Gazastrook.

door Zach Pontz


Bronnen:

  1. The Algemeiner: Israel’s Security Service: Prisoners from Gilad Shalit Swap Returning to Terrorism [lezen]
  2. Israel Hayom: Shin Bet: Prisoners freed in Schalit deal returning to terrorism [lezen]

Gerelateerd:

  • Helft vrijgelaten geruilde Palestijnse terroristen hervalt in terreur tegen Israël door Ronen Bergman [lezen]
  • Voor Gilad Shalit geruilde Palestijnse terrorist, terug in Israëlische cel opgesloten [lezen]
  • Sinds Gilad Shalit ingeruild voor 1027 Palestijnse gevangenen werden 15 terroristen heropgepakt [lezen]
  • PA minister: gevangenen ruilen voor Israëliërs is een strategische dwaasheid +video [lezen]
  • 2de luik Shalit akkoord: 550 terroristen overgedragen, Hamas belooft nieuwe ontvoeringen [lezen]
  • Shalit deal lijst bekend: beruchte massamoordenaars en terroristen komen weer vrij [lezen]