Syrië haalt in de VN-Veiligheidraad uit naar Israël omdat het Syrische oorlogsgewonden helpt

veldhospitaal4Golanhoogtes nabij de grens met Syrië, 17 maart 2013. Op het plaatje: Commandopost 105 van het Israëlische leger. Israël heeft nabij de grens met Syrië een veldhospitaal opgezet om zowel gewonde rebellen als Syrische soldaten te verzorgen die af en toe hulp zoeken voorbij de grens. Afgelopen maand werden hier reeds 11 Syrische strijders behandeld, één van hen is intussen overleden. [bron AFP en Al Arrabiya]

“Wij mogen ook niet het Israëlische bondgenootschap vergeten met de Salafisten, de Takfiri en terreurgroepen, dat toelaat dat deze groepen de scheidingslijn in de bezette Syrische Golan oversteken en hun gewonden laten behandelen in Israëlische ziekenhuizen.”
[Syrische afgevaardigde Bashar Ja’afari in de VN-Veiligheidsraad op 18 april 2013]

De afgevaardigde van Syrië aan de Verenigde Naties heeft donderdag 18 april Israël ervan beschuldigt dat het Salafisten en andere islamistische terreurgroepen helpt om de regering in Damascus omver te werpen. Op een speciale openbare hoorzitting van de Veiligheidsraad, die de humanitaire uitdagingen behandelde in het door de oorlog verscheurde land, zei Bashar al-Ja’afari dat Israël medische hulp had geboden aan Salafistische en Islamistische rebellen en hen nadien liet terugkeren naar het slagveld.

Bashar Ja’afari “Israël [heeft een] bondgenootschap met Salafisten, Takfiri en terreurgroepen, deze gewapende groepen toe te laten om de afscheidingslijn te overschrijden in de bezette Syrische Golan, hun gewonden te behandelen in Israëlische hospitalen en hen nadien opnieuw via de afscheidingslijn te laten terugkeren naar Syrië ,” zei Ja’afari.

Hij beschuldigde tevens westerse inlichtingendiensten voor het helpen van Syrische rebellen die “vernieling en sabotage pleegden en eveneens onschuldig bloed vergieten.” Ja’afari’s commentaren waren een echo van wat de Syrische president Bashar Assad eerder op woensdag had gezegd op een Syrisch TV-zender, met name dat het Westen steun geeft aan Al Qaeda tegen zijn belaagde regime.

De commentaren van Ja’afari verwezen blijkbaar naar twee aparte incidenten in de voorbije weken waarin gewonde Syriërs werden toegelaten om de grens met Israël over te steken om hun verwondingen te laten verzorgen. De Syriërs werden na hun verzorging weer terug aan de grens gebracht, naast andere berichten dat het IDF een veldhospitaal had neergepoot nabij de grens voor het geval nog meer gewonde Syriërs daar nood aan zouden hebben. Israëlische ambtenaren hebben steeds geweigerd om te vermelden of het hier ging om Syrische rebellen of om soldaten van de Syrische leger van Assad.

Terwijl honderdduizenden vluchtelingen Syrië hebben verlaten naar Libanon, Turkije, Jordanië en Irak, heeft Israël daarentegen zijn grenzen steeds gesloten gehouden. Regeringsafgevaardigden hebben steeds verklaard dat, ondanks de enkele gevallen waarin gewonde Syriërs uit louter humanitaire redenen medische verzorging kregen, dit van geen invloed is geweest omtrent hun beleid ten aanzien van het conflict in Syrië


Bronnen:

 1. The Times of Israel: Syria’s UN ambassador accuses Israel of aiding rebels [lezen]
 2. UN Watch: Syria accuses Israel of treating its wounded victims, in UN Security Council debate [lezen]

Gerelateerd:

 • Apartheid? Veldhospitaal in de Golan wordt geleid door een Arabische dokter uit Israël [lezen]
 • Israël posteert veldhospitaal op de Golanhoogtes om Syrische gewonden te behandelen [lezen]
 • Het antwoord van Israël op de burgeroorlog: 7 gewonde Syriërs opgenomen in Israëlisch hospitaal [lezen]
 • Spanning aan Israëlisch-Syrische grens groeit: opnieuw vuurgevechten op de Golan Hoogtes [lezen]
 • Opmerkelijk: Israël in Jordanië om gewonde Syrische vluchtelingen en kinderen te helpen [lezen]
 • Abbas: Liever Palestijnse vluchtelingen in Syrië laten wegrotten dan verzaken aan recht op terugkeer naar Israël [lezen]
 • Hamas en Palestijnse Autoriteit weigeren Palestijnse vluchtelingen uit Syrië op te nemen door Aviel Schneider [lezen]
 • Syrisch leger bombardeert Palestijns vluchtelingenkamp in Jarmoek [lezen]
 • Ca. 885 Palestijnen werden gedood in Syrische burgeroorlog en tienduizenden op de vlucht [lezen
 • Jordanië sluit zijn grenzen voor Palestijnse vluchtelingen uit Syrië door Elhanan Miller [lezen]
 • Tienduizenden Palestijnse vluchtelingen uit Syrië ongewenst volk in buurland Jordanië [lezen]
 • Door wie worden de Palestijnen opnieuw slecht behandeld? door Jonathan S. Tobin [lezen]
 • Gevluchte Hamasleiders vrezen thans voor deportatie van Palestijnse vluchtelingen uit Syrië [lezen]