Het mirakel van Israël: Export op 65 jaar gestegen van 6 miljoen naar 91 miljard dollars

export2Blauw-en-witte export [foto: Avishag Shaar Yashuv – Ynet]

Telkens weer wordt ik door de Staat en het Volk van Israël verbaasd wanneer ik tot mijn grootste genoegen moet vaststellen hoe Israël weigert te plooien voor de miljoenen Israëlbashers en honderden boycot-Israël organisaties en telkens uitpakt met verbluffende resultaatcijfers.

hugo3In het besef dat in die 65 voorbije jaren Israël maar liefst zeven oorlogen heeft uitgevochten tegen zijn Arabische belagers, permanent conflicten uitvecht met Palestijnse terreurorganisaties, honderden terreuraanslagen heeft doorstaan, continu wordt bedreigd door Hezbollah in Libanon en door het Iraanse moellahregime en tot op vandaag wordt beschoten met raketten en mortiergranaten vanuit wisselende directies, sta ik volkomen perplex dat Israël zich uberhaupt nog tot een goedwerkende democratie heeft kunnen ontwikkelen.

Alleen al de flexibiliteit en inventiviteit van het Joodse volk van Israël om telkens weer nieuwe wegen te vinden en bijwijlen geniale oplossingen te bedenken om de criminele activiteiten van zijn aartsvijanden jegens zijn land en volk te counteren en er een tegelijk een productief en positief antwoord op te formuleren in de vorm van een rijk palet aan realisaties, hightechproducten, medische uitvindingen en toepassingen, waterirrigatiesystemen enz. die de hele wereld ten goede komen, is reeds een mirakel op zich.  Mazzel Tov Israël!

In zijn 65-jarig bestaan heeft het volume van de uitvoer (van goederen en diensten) door de Staat Israël zich maar liefst 15.000 keer vermenigvuldigd, van zowat 6 miljoen dollars in 1948 tot zowat 91 miljard dollars in 2012, aldus berichtte de Israel Export and International Cooperation Institute (IEICI) afgelopen dinsdag 16 april naar aanleiding van de Dag van de Onafhankelijkheid.

Volgens de berekeningen van IEICI, is dit het zesde hoogste groeipercentage in de wereld over die periode, waarmee de Israëlische economie de 38ste plaats inneemt uitgedrukt in termen van exportvolumes en op de 29ste plaats in termen van de uitvoer per inwoner, nà Zuid-Korea en Groot-Brittannië en vóór Frankrijk, Spanje, Italië, Japan en de Verenigde Staten.

Een analyse die door economisten van de IEICI werd uitgevoerd, waarbij de exportgroeipercentages werden onderzocht vanaf 1948 tot 2012, rangschikt Israël op de zesde plaats in de wereld na de Verenigde Arabische Emiraten (waarvan de export 150.000 keer tijdens diezelfde periode is gegroeid,) Zuid-Korea (29.000 keer), Oman (24.000 keer), Qatar (24.000 keer) en Taiwan (17.000 keer).

Israël wordt gevolgd door China, van wie de export zich sinds 1948 3.900 keer heeft verveelvoudigd, en Japan ( 3.000 keer.)

De meeste landen die Israël in termen van de exportgroeipercentages voorafgaan zijn de Golfstaten, dankzij de stijging van de olieproductie en van zijn globale prijs. Israël staat tweede gerangschikt onder de landen van de OESO (nà Zuid-Korea) en eerste onder de Europese landen.

Ramzi Gabbay“In zijn 65 jaar bestaan, heeft Israël significante exportrealisaties bereikt en genoten van de snelle groei die onder andere gebaseerd is op de snelle en significante verhoging van de export,” zei voorzitter van de IEICI, Ramzi Gabbay.

De cijfers zijn bemoedigend maar houden ook een waarschuwing in. Zij dienen als herinnering van de afhankelijkheid van de Israëlische economie van de export als bron van de groei. Deze afhankelijkheid betekent dat de Israëlische economie negatief wordt beïnvloed door een vertraging in het volume van de wereldhandel, volgend op een financiële crisis, zelfs wanneer de economische tendensen die tot de crisis leidden niet in Israël plaatsvonden.

Dit was het geval toen de luchtbel van onroerend goed in de Verenigde Staten openbarstte, die in 2008 leidde tot een crisis van de bankaandelen op Wall Street en dit is vandaag het geval wanneer de Europese schuldencrisis tot significante besnoeiingen in overheidsbegrotingen en tot een economische vertraging in Europese landen leidt, die dienen als belangrijkste exportbestemming van de Israëlische industrie

door Avital Lahav

export4


Met dank aan Tiki S. voor de hint: “En daarom wordt dat Joodse Israël, het grootste succes verhaal uit de moderne geschiedenis gehaat.”

Bronnen:

 1. Ynet News: Israeli exports: From $6M to $91B door Avital Lahav [lezen]

4 gedachtes over “Het mirakel van Israël: Export op 65 jaar gestegen van 6 miljoen naar 91 miljard dollars

 1. niks mirakel…deskundige mensen die weten waar ze mee bezig zijn en vooral weten dat ze op geen hulp moeten rekenen(paar uitzonderingen niet na gesproken)

  het bekende middelvingergebaar lijkt me hier echt wel op zijn plaats…

  *bij deze…f***…

  Like

 2. Op een inwonertal van 8 miljoen is het werkelijk een mirakel dat Israel zich zo goed staande weet te houden. Dat heeft te maken met de centrale ligging van Israel, de handelsgeest, de prijzen en de Westerse belangstelling in Joodse know how.

  Like

 3. Niet alleen Israëls economie is een wonder.
  Het IDF ervaart die wonderen ook regelmatig.

  Like

 4. Naast een conflict met de zuiderburen speelt er binnen Noord-Korea ook het nodige. Om politieke tegenstanders de mond te snoeren beschikt het dictatoriale Noord-Koreaanse regime over concentratiekampen. Geschat wordt dat ongeveer 200.000 Noord-Koreanen opgesloten zitten in deze kampen. Deze politieke tegenstanders zijn onder meer mensen die geprobeerd hebben te vluchten uit Noord-Korea, slecht functionerende ambtenaren, religieuzen en mensen met kritiek op het regime of de presidentiële familie. De meesten van hen krijgen geen proces en worden direct opgesloten. Volgens het Committeefor Human Rights in North Korea vindenin deze kampen gedwongen arbeid, marteling, uithongering, verkrachting, moord en medische experimenten plaats. Door de grote sociale controle door het strenge regime lijkt het dat er geen verzetsgroepen actief zijn in Noord-Korea. Echter, door de geslotenheid van het land is dit met weinig zekerheid vast te stellen.

  Like

Reacties zijn gesloten.