Gaza exporteerde afgelopen maand andermaal 74 truckladingen eigen producten via Israël

trucklading2

Terwijl vanuit Gaza de haatretoriek jegens Israël en zijn burgers onverminderd door dreunt en er sporadisch raketten worden afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in de zuidelijke gebieden van Israël, blijft Israël standvastig en op regelmatige basis goederen leveren bestemd voor de burgerbevolking van Gaza en tegelijkertijd in omgekeerde richting Gaza toestaan eigen producten uit te voeren via Israël.

Bij mijn weten is er geen enkele andere natie ter wereld dan Israël dat zijn belagers bevoorraad met duizenden tonnen goederen en voedseltransporten terwijl het land tezelfdertijd door diezelfde belagers permanent wordt bedreigd en onder vuur genomen. Maar goed, ook dat is Israël.

Het IDF en COGAT (Coordination of Government Activities in the Territories) berichten dat over de hele maand maart van 2013 in het totaal 4.147 truckladingen ca. 124.940 ton goederen de Gazastrook over land werden ingevoerd vanuit Israël via de grensovergang van Kerem Shalom. Dat is iets minder dan de maand ervoor toen in februari 140.348 ton goederen de Gaza werden binnengereden. Onder dit totaal van maart bevonden zich 1.358 truckladingen met bouwmaterialen.

Eveneens vorige maand werden 74 truckladingen de Gazastrook uitgevoerd bestemd voor de verkoop op buitenlandse markten. De goederen, die onder meer verse producten omvatten, meubilair, bloemen en kruiden, werden via Kerem Shalom eerst naar Israël getransporteerd en vervolgens naar het buitenland verscheept.

Ook is er nog steeds personenverkeer, zij het in beperkte mate omwille van het conflict met Hamas en de voortdurende terreurdreiging. Zo werden over de hele maand 4.395 Gazaanse Palestijnen toegelaten op het grondgebied van Israël via de terminal van Erez die enkel voorbehouden is voor voetgangers. In februari waren er 5.089 Palestijnen die hiervan gebruik maakten.

In één opmerkelijk incident werd een Gazaanse baby die geboren was met een congenitaal hart defect rechtstreeks naar Israël gebracht voor een dringende behandeling in het het hospitaal van Beersjeba, het Sheba Medical Center.

Sinds 2010 heeft COGAT ruim 235 internationale projecten gesponsord voor het welzijn van de burgerbevolking van Gaza (en niét bestemd voor Hamas en zijn zuster terreurorganisaties), waarvan tot op heden reeds 90 projecten werden voltooid en 81 anderen de voltooiing naderen.

cogat-maart


Bronnen:

 1. Israel Defense Forces:
  – 124,940 tons of goods entered Gaza in March [lezen]
  – 140,348 tons of goods entered Gaza in February [lezen]
  – IDF provides emergency medical care to Gaza infant [lezen]

Gerelateerd:

 • Cogat rapport: honderden projecten worden jaarlijks uitgevoerd in Gaza ondanks blokkade [lezen]
 • Opmerkelijk: Turkije zond drie vrachtwagens voedsel naar Gaza via… Israël! [lezen]
 • Blokkade? Hamasregering legt invoer van auto’s in Gaza stil wegens overaanbod [lezen]
 • Hamas blokkeert 70 vrachtwagens met hulpgoederen voor Gaza aan grenspost Kerem Shalom [lezen]
 • Hamas legt nieuwe beperkingen op om de Gazanen binnen de Strook te houden [lezen]
 • Palestijnse vrouwen in Gaza worden gegijzeld door Hamas [rapportage op Brabosh.com] [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.