Amerikaans minister John Kerry: De kans op een tweestatenoplossing loopt op zijn laatste benen

dry-twoEen simpel plan: De 24-statenoplossing
23 Arabische staten erkennen het bestaansrecht van die éne Joodse staat.. simpel toch?

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft woensdag 17 april ervoor gewaarschuwd dat een tweestatenoplossing tussen de Israëliërs en de Palestijnen binnen de twee komende jaren moet bereikt worden of dat anders het venster naar die kans op vrede misschien gesloten wordt.

Na drie reizen naar het Midden-Oosten sinds hij in februari 2013 zijn functie als buitenland minister opnam, geeft Kerry toe dat het voorstel van de tweestatenoplossing, een oplossing die hij nog steeds blijft zien als een algehele vrede brengende oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten, hem langzaam maar zeker uit de vingers glipt.

Voor het eerst zei hij dat kans op een vredesakkoord en het oprichten van een soeverein Palestina binnen een jaar, maximaal twee jaar, definitief verkeken zal zijn. Kerry vertelde tegenover het AFP dat “de regering van Obama thans uitzoekt wat nog mogelijk is” om uit de impasse te raken, maar dat hij nog geen concrete plannen heeft, die hij kan voorleggen aan het Congres “omdat we in het proces van uitwerking zijn met alle betrokken partijen,” eraan toevoegend “Maar ik kan u garanderen dat ik dit door dik en dun zal blijven verdedigen.”

israelMap05Net terug van zijn vierde overzeese trip waarin hij zowel Israël als de gebieden onder Palestijnse controle heeft bezocht zij hij dat hij had geconstateerd dat aan beide zijden “een ernstige bereidheid bestaat, een engagement om uit te zoeken hoe we eindelijk terug aan de onderhandelingen kunnen beginnen. Wij hebben allemaal wat huiswerk te maken. Wij maken dat huiswerk ook. En ik vraag u eenvoudigweg om wat meer tijd te krijgen,” zij hij tegenover het Congres.

Intussen tracht Kerry de Palestijnse Autoriteit te lijmen met meer geld te geven voor zijn lamentabele economische en financiële situatie. Maar of dat veel zal helpen valt te betwijfelen. De miljoenen euro’s en dollars die maandelijks en dat al decennialang kritiekloos in de bodemloze kassa van de PA worden gestort, hebben tot op heden geen gram opgeleverd.

Bovendien menen naast de Europeanen, blijkbaar ook nog steeds de Amerikanen dat een tweestatenoplossing (een Pal-Arabische staat naast een Israëlische) mogelijk is, dat die bovendien ook vrede zal brengen en last but not least in één klap ook nog eens alle problemen in het Midden-Oosten zal oplossen. Vanuit dat oogpunt wordt er al sinds november 1947 (VN Resolutie 181) door de halve wereldbol wanhopig bij Israël aangedrongen om in te stemmen met die oplossing.

Nochtans is er 65 jaar later nog steeds geen enkele leider in het M-O is opgestaan die deze oplossing ook ècht wenst. Ook in ‘Palestina’ zelf, wordt de tweestatenoplossing slechts gezien als een tussenfase naar de algehele herovering van het Land van Israël. Echter, dat laatste wil blijkbaar maar niet doordringen in het westerse leiderschap in de EU, met de VS op kop.

Daar tegen beter weten in toch op blijven doorhameren – èn met het loochenen van de feiten aan de grond na 65 jaar ontwikkeling van het Land van Israël sinds zijn onafhankelijkheid – lijkt de tijd gekomen om definitief af te zien van de tweestatenoplossing. Die oplossing die reeds in 1947 een eerste keer werd ingediend, werd meteen door de Arabieren verworpen en varianten op datzelfde thema (2000, 2001 en 2008) werden eveneens verworpen en zullen tot in de eeuwigheid ook verworpen blijven. En dat is niét de schuld van Israël.

Tenzij Israël en zijn zes miljoen Joden de hele inboedel verkoopt en opkrast uit het M-O. Maar ook dat staat nooit te gebeuren tenzij met massief geweld. Conclusie: De tweestatenoplossing was reeds in 1947 een doodgeboren kind, laat ons het dan eindelijk ook begraven. 65 jaar lang een lijk in het salon bewaren is niet allen obsceen, maar grenst aan pure waanzin.


Bronnen:

  1. Ynet News: Kerry: Time running out for 2-state solution door Yitzhak Benhorin [lezen]
  2. The Jerusalem Post: Kerry: 2 state solution may be dead within 2 years door Tovah Lazaroff [lezen]
  3. Arutz-7: Kerry: Year, Two Left For Peace, ‘Or It’s Over’ door Gil Ronen [lezen]

Gerelateerd:

  • Twee nieuwe Palestijnse mythes bemoeilijken hervatting vredesproces met Israël door David Singer [lezen]

error404

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.