Het bloedbad op het medisch konvooi van Hadassah exact 65 jaar geleden

hadassah01

Deze week precies 65 jaar geleden, op 13 april 1948 overvielen Arabieren een Joods medisch konvooi, waarbij veel onschuldige artsen en verpleegsters levend werden verbrand.

Als men het heeft over de gebeurtenissen in 1948, hoort men vaak een Arabisch gekleurd verhaal. Het is daarom goed om te memoreren wat er toen echt gebeurde.

Het VN Verdelingsvoorstel van 29 november 1947 om Brits Palestina te verdelen in een Joodse- en een Arabische staat, werd in 1947 direct door de Arabieren verworpen. Om de stichting van een Joodse staat verder te verhinderen, vielen Arabische moordbendes vervolgens Joodse burgers en leefgemeenschappen aan om die etnisch te zuiveren. Iets wat ook daadwerkelijk zou gebeuren, bij het gebied dat de Arabieren in handen zouden krijgen: Gaza, de Westbank en Oost-Jeruzalem werden nadat deze gebieden illegaal werden bezet door respectievelijk Egypte en Jordanië, volledig van Joden gezuiverd. En dat nog geen drie jaar na de Tweede Wereldoorlog.

hadassah04Een van de dieptepunten daarbij was de afslachting van het Hadassah medisch konvooi, waarmee de Arabieren duidelijk wilden maken dat Joodse zelfstandigheid niet geaccepteerd zou worden.

Op 13 april 1948 vertrok een medisch konvooi vanuit de kustvlakte met bussen en ambulances naar het Joodse Hadassah ziekenhuis in Jeruzalem, dat al omsingeld was door Arabische bendes. Het konvooi bevatte vooral artsen, verpleegkundigen en patiënten. Het werd begeleid door twee gepantserde wagens en een aantal gewapende beschermers. De Britse politie had verzekerd dat op dat moment de route veilig was.

Toch liep het konvooi in een Arabische hinderlaag. Een aantal auto’s wist nog te ontkomen, maar de twee bussen van het konvooi werden in brand gestoken. Inzittenden die er uit probeerden te komen, werden doodgeschoten.

Tamar Fuchs die in de buurt woonde, herinnert het zich: “Een Arabische buurman barstte in juichen uit: ze vallen een konvooi aan”. Vanaf het dak zagen we zwarte rook en langsrijdende Britse auto’s die geen hulp boden. De afschuwelijke geur van verbrand vlees dreef met de oostelijke wind in onze richting. Urenlang zagen we rook en hoorden knallen. Mijn vriendin, verpleegster Ziva Barzani, zat in het konvooi. Haar stoffelijk overschot is nooit gevonden.”

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het personeel van het Joodse Hadassah Ziekenhuis een belangrijke rol gespeeld in het helpen van geallieerde strijdkrachten in het Midden-Oosten. Ze droegen kennis over aan het Britse medisch personeel over regionale medische problemen, zoals geelzucht, dysenterie, giftige slangen, malaria enzovoort.

Ondanks dat en ondanks de persoonlijke verzekering van de Britse Hoge Commissaris en de Britse minister van Buitenlandse Zaken dat deze konvooien zouden worden beschermd door de Britse troepen en politie, werden 78 onschuldige Joden vermoord.

Joodse oproepen voor hulp werden zeven uur genegeerd. Toen waren de Joden ofwel levend verbrand of doodgeschoten. Er waren slechts 28 overlevenden, waarvan er maar acht niet gewond waren. Een van de doden was een arts die op het punt stond te trouwen, maar nog afscheid wilde nemen van zijn patiënten in het ziekenhuis. Een andere arts stond bekend om zijn medische behandelingen van Arabische armen.

De barbaarsheid van de aanval werd door sommige Arabieren gevierd door het verkopen van foto’s van de doden – in sommige gevallen onthoofd – als ansichtkaarten, als extra herinnering van een heel andere morele standaard. Anno 2013 bestaat het Hadassah Ziekenhuis nog. En net als 65 jaar terug worden zieke Joden en Arabieren nog steeds gelijkwaardig behandeld door het Israëlische medische personeel.

door Daniel Greenfield

(vertaling Likoed Nederland)

hadassah03
blue02

De Arabieren van Sheikh Jarrah begonnen hun Joodse buren aan te vallen onmiddellijk nadat Resolutie 181 – het Verdeelplan voor de verdeling van Palestina in een Joodse en een Arabische staat – werd goedgekeurd in de Verenigde Naties. Zoals algemeen bekend werd Resolutie 181 door de Arabische en moslimwereld verworpen waarop 5 Arabische landen de aanval openden op Israël. In februari 1948 gingen de aanvallen nog steeds door, inbegrepen aanvallen en aanslagen op konvooien die doorheen de wijk reden op weg naar het Hadassah hospitaal.

In maart nam het aantal aanslagen op onschuldigen snel toe. Onderstaand artikel dateert van 28 maart 1948. De dood van een Jood wordt amper vermeld. Het artikel vermeld ook hoe het Hadassah Hospitaal andermaal door de Arabieren werd beschoten. Als Israël zoiets zou doen, is dat wereldnieuws en schreeuwt de hele wereld moord en brand. Wanneer moslims of Arabieren dat doen, is dat de gewoonste zaak van de wereld. Meestal haalt zoiets niet eens het avondnieuws:

Intussen beloofden de Britten om de hospitaalkonvooien te beschermen, maar ze sloofden zich daarbij niet te erg uit, vermits ze toch van plan waren om zich in mei 1948 terug te trekken uit hun voormalig Brits Mandaat Palestina. Half april volgde een nieuw dramatisch hoogtepunt in de Arabische aanvallen op de Joden, een die iedereen had kunnen zien aankomen de vorige aanvallen in aanmerking genomen:

Bijna 80 dokters en verplegend personeel werden tijdens die aanslag afgeslacht. En de wijk waar zoveel bloed vloeide was ook bij iedereen bekend:

Het is interessant dat de geschiedenis van deze wijk nooit vermeld wordt in de media van vandaag. De reden daarvan ligt voor de hand. De tegenwoordige media wil de Joden als de agressor voorstellen – zogenaamd door het brutale toe eigenen van huizen met Zionistisch baar geld, en met geweld het legaal systeem misbruiken om de mensen uit te drijven die zoveel jaren dat ze er al wonen, nog nooit hun huishuur hebben betaald. Blijkbaar menen ze, wellicht omdat ze Arabische moslims zijn, ze geen huishuur moeten betalen en zeker niet als de huisbaas een Israëlische Jood is. Dit verhaal van echt geweld en agressie van Arabieren van de wijk Sheikh Jarrah past natuurlijk niet in het tegenwoordige verhaal waarin de Palestijn wordt afgeschilderd als slachtoffer en de Joden als daders.


Met dank aan Tiki S. voor de hint: Misschien ook een onderwerp voor de een of andere ‘professor’ om commentaar bij te leveren?

Bronnen:

 1. Likoed Nederland: Herinnering aan de afslachting van Joodse artsen en verpleegsters [lezen]
 2. Frontpage Magazine: Remembering the 65th Anniversary of the Hadassah Medical Convoy Massacre door Daniel Greenfield [lezen]
 3. Elder of Ziyon: Sheikh Jarrah in 1948 [lezen]
 4. Wikipedia: Hadassah medical convoy massacre [lezen]
 5. Zionisme Israel: The Hadassah Convoy Massacre [lezen]

3 gedachtes over “Het bloedbad op het medisch konvooi van Hadassah exact 65 jaar geleden

 1. Israel is de enige echte democratie ter wereld die iedere Israelische staatsburger gelijkwaardig behandeld zonder aanziens des persoons.

  Like

 2. Ook aan de 1.2 miljoen Arabieren, die temidden van Israël wonen, en daar absolute vrijheid genieten, moeten de verhalen van deze slachtingen verteld worden.
  Misschien schamen ze zich dan voor hun familieleden, die deze gruweldaden verricht hebben.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.