UNESCO erfgoed in Gaza platgebulldozert voor aanleg oefenterrein voor terroristen van Hamas


Eerder deze maand, te midden van overweldigende kritiek van publieke figuren en niet-gouvermentele organisaties, heeft de militaire vleugel van de islamistische terreurorganisatie Hamas, met name de beruchte Izz ad-Din al-Qassam Brigades (kortweg de Qassam Brigades) een deel van de antieke Anthedon Haven met bulldozers beschadigd om er zijn militair oefenterrein uit te breiden, die op die locatie reeds bestond sinds 2002.

anthedon05De Haven van Anthedon (ook bekend als Blakhiyah), dateert meer dan 3000 jaar terug uit het Myceense tijdvak. De archeologische site is één van de belangrijkste in het Midden-Oosten en is de oudste haven in Gaza.  Anthedon werd bewoond vanaf 800 v. Chr. tot omstreeks 1100 na Chr.

De locatie werd ontdekt in 1997 en beslaat ongeveer 180.000 vierkante meters. Er werden mozaïeken vloeren ontdekt en historische pilaren uit de Romeinse, Byzantijnse en Islamitische periodes.

De site werd op 2 april 2012 door UNESCO opgenomen als cultureel erfgoed van ‘Palestina’, kort nadat deze entiteit op 31 oktober 2011 werd opgenomen als lid van de VN organisatie. Die opname van Palestina werd destijds fel betwist, in het bijzonder door de Verenigde Staten en Israël, en UNESCO verloor door die fatale beslissing een kwart van zijn jaarlijkse begroting.

Zoals bekend liggen Al Fatah en Hamas grondig met elkaar overhoop sinds de gewelddadige machtsovername door Hamas van de Gazastrook in augustus 2007, waardoor in West- en Oost- ‘Palestina’ een verschillend beleid wordt gehandhaafd. Volgens Yusif Ejla van het Gazaanse ministerie voor Toerisme, worden er door het krappe budget door Hamas andere prioriteiten gesteld, in het bijzonder in bv. de landbouw.

Hij klaagde erover dat er in het ministerie een algemeen gebrek aan historisch bewustzijn is en in het ministerie een groot tekort heerst aan mensen met professionele ervaring. “Het Gazaanse ministerie focust zich in de eerste plaats op restaurants en hotels, terwijl monumenten compleet genegeerd en soms beschadigd of vernietigd worden,” zei Ejla.

Echter nagenoeg de helft van het jaarlijkse budget van de Hamasregering gaat naar het in stand houden van zijn militair apparaat, het aanschaffen van wapens en munitie en de opleiding van manschappen in de strijd om de vernietiging van Israël. Een groot deel van het budget, dat voor een deel wordt aangevuld met de opbrengsten van de lucratieve smokkelhandel in Rafah met Egypte, wordt tevens aangewend voor de propaganda, de verering van ‘helden’ en martelaren en de ontwikkeling van televisie programma’s en lesmateriaal bestemd voor groot en klein, alles in functie van de strijd tegen de Joodse staat.

Niemand is dan ook echt verbaasd dat Hamas zijn bulldozers de archeologische site liet platwalsen om zijn oefenterrein voor de Qassam Brigades verder uit te breiden. Vice-minister voor toerisme in Gaza, Muhammad Khela, vertelde tegenover Al-Monitor dat de locatie werd ingenomen voor militair gebruik en niet om demografische redenen. “Wij kunnen niet als een obstakel in de weg zitten van het Palestijnse verzet; wij maken allemaal deel uit van een project van het verzet, toch beloven wij dat de locatie slechts in beperkte mate zal gebruikt worden en helemaal niet beschadigd zal worden,” vertelde Khela.

Grote stilte thans aan de zijde van UNESCO
unesco_logoUN Watch, een NGO die de Verenigde Naties nauw in de gaten houdt voor zijn bevooroordeelde stellingname tegen Israël, heeft een persmededeling vrijgegeven zeggende dat het brieven heeft verzonden naar directeur-generaal van UNESCO Irina Bokova en een kopij aan Catherine Ashton, minister voor buitenlandse kwestie voor de Europese Unie, om hen te bewegen in actie te komen tegen het barbaarse besluit van Hamas om de antieke haven van Anthedon om te toveren in een oefenterrein voor terreurgroepen.

UN Watch merkt op dat de tweejaarlijkse vergadering van UNESCO die begon op 10 april en…

“… alhoewel [deze] loopt tot 26 april [en] het vijf agendapunten bevat die handelen omtrent Palestijnse kwesties – door de Amerikaanse ambassadeur beschreven als ‘ten zeerste gepolitiseerd‘ en bedoeld zijn om ‘Israël uit te sluiten‘ – staat er momenteel geen debat gepland om de maand oude bulldozering door Hamas van het geviseerde betrokken erfgoed te bespreken.

Het besluit van de UNESCO om Palestina in 2011 op te nemen als een lidstaat, waardoor de organisatie bijna een kwart van zijn budget verloor toen de Verenigde Staten hun bijdragen opschortten, werd gerechtvaardigd als een maatregel om het werelderfgoed in de Palestijnse gebieden te beschermen. Sinds Hamas het terrein van een cultureel erfgoed heeft omgeturnd tot een oefenterrein voor terroristen – de antithesis voor cultuur – zet de stilte van UNESCO de werkelijke geloofwaardigheid van de organisatie op het spel.”

unescovote2Een tevreden directeur-generaal van UNESCO Irina Bokova op 31 oktober 2011: “UNESCO is fier op de erkenning van de Palestijnse staat.” – Een eveneens erg tevreden Palestijnse ‘afgevaardigde’ van Hamas in originele kleurige outfit en een typische Robert De Niro grimas (“Are you talking to me?”): “Durf me nog eens opnieuw aanraken en de Jood krijgt er van langs!”


Met dank aan Tiki S., Rachel U.R. en Avi C.S. voor de hints.

Bronnen:

 1. The Times of Israel: Hamas bulldozes UNESCO heritage site for terror base [lezen]
 2. UN Watch: UNESCO silent as Hamas bulldozes world heritage site to make terrorist training camp [lezen]
 3. The Algemeiner: UNESCO Silent as Hamas Bulldozes Heritage Site for Use as Terror Base door Zach Pontz [lezen]
 4. Al Monitor: Hamas Military Wing Damages Gaza Heritage Site [lezen]
 5. The Washington Free Beacon: Hamas criticized for destroying historical sites [lezen]
 6. UNESCO: Anthedon Harbour – Permanent Delegation of Palestine to UNESCO – 2 april 2012 [lezen]
 7. Musées d’Art et d’Histoire de Genève: Gaza à la croisée des civilisations [lezen]

4 gedachtes over “UNESCO erfgoed in Gaza platgebulldozert voor aanleg oefenterrein voor terroristen van Hamas

 1. en waarom zouden de palestijnen zich druk maken om wat heisa over wat stenen(in hun ogen) zolang ze hun pootjes vol geld gestopt krijgen gaan ze gewoon door met ‘culturele bijdrage’
  en uiteraard kunnen ze nog altijd de “blame the jews ” kaart uitspelen,toch leuk als je niks kan misdoen,?

  Like

 2. Hetzelfde gebeurt met boeddhabeelden in Afghanistan, de pyramiden van Egypte liggen op de korrel van de Brotherhood en zo worden ook tienduizenden tonnen materiaal van de Tempelberg op vuilstortplaatsen gegooid i.v.m. de aanleg door de Waqf van ondergrondse moskeeën. Als dominante en vervullende ideologie die zichzelf ziet als de uiteindelijke bestemming van de wereld kun je bijna niet anders…Weg met die taghut-troep van de ongelovigen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.