Israël herdenkt zijn 23.085 doden die hun leven gaven voor de bescherming van de Joodse Staat

23085a

Morgen maandag 15 april, aan de vooravond van de 65ste verjaardag van de Joodse Staat Israël, is het Israël ‘s Dag van de Herinnering (Yom Hazikaron) en worden al de Israëlische soldaten (en andere officiële ordehandhavers) herdacht die sinds de onafhankelijkheid hun leven hebben gegeven in het beschermen en verdedigen van de Joodse Staat.

In die context heeft het Israëlisch Ministerie voor Defensie vrijdagochtend de jaarlijkse cijfers vrijgegeven van de gevallen soldaten. Daaruit blijkt dat het afgelopen jaar 92 soldaten zijn gesneuveld en dat er sinds het begin van Israël ’s oorlogen in 1860, tot op heden 23.085 soldaten zijn omgekomen.

Van diegenen die het afgelopen jaar werden gedood zijn 37 van hen IDF soldaten, 12 behoorden tot andere ordediensten zoals bv. de politie en 43 waren IDF veteranen die stierven als gevolg van de lichamelijke letsels die zij hadden opgelopen tijdens het uitoefenen van hun militaire dienst.

Het Ministerie van Defensie voegde eraan toe dat morgenmaandag op de Dag van de Herinnering naar verluidt meer dan 1,5 miljoen mensen de militaire begraafplaatsen zullen bezoeken om hun respect te betonen voor al de gesneuvelden. Volgens het ministerie zijn er momenteel 17.000 families die een familielid hebben verloren in militaire dienst. Met inbegrip van bijna 5.000 weduwen en meer dan 2.000 wezen.

Recentelijk hebben sommigen van deze getroffen families de Staat Israël opgeroepen om de Dag van de Herinnering voor de Gesneuvelden van Israël ’s Oorlogen en Slachtoffers van de Terreur, beter op een andere dag onder de aandacht van het publiek te brengen, zeggende dat de overgang naar Israël ’s Onafhankelijksdag die traditioneel de dag erna wordt gevierd, onaangenaam is en verstorend werkt.

funeral2aBegrafenis van IDF soldaat Netanel Yahalomi. Op vrijdag 21 september 2012 trachtte een 3-koppige Arabische terreurcel een zelfmoordaanslag uit te voeren. De terroristen droegen allen een bommengordel en één van de terroristen had eveneens een draagbare raketlanceerder bij zich. Zij trachtten Israël binnen te dringen ter hoogte van het gebied rond de Sagi Berg aan dat deel van de Israëlisch-Egyptische grens waar het veiligheidshekken op dat ogenblik nog niet helemaal voltooid was.

soldaat Netanel YahalomiTijdens hun poging om te infiltreren stuitte de terreurcel op een patrouille van het Karakal Bataljon van het IDF. De terroristen openden meteen het vuur. Eén Israëlische soldaat kreeg een kogel in het hoofd en bleef op slag dood. Drie anderen werden gewond, waarvan één zeer ernstig. De vermoorde soldaat, de 20-jarige Netanel, was soldaat in een artillerie eenheid en afkomstig uit de (religieuze) stad Nof Ayalon. De dappere Netanel was er wel in geslaagd om de eerste terrorist dood te schieten, vooraleer hij zelf dodelijk getroffen neerzeeg. [foto: Marc Israel Sellem/The Jerusalem Post]


Bronnen:

 1. Israel Hayom: Dagelijkse cartoon van Shlomo Cohen [lezen]
 2. The Jerusalem Post:
  – 23,085 soldiers have fallen protecting Israel [lezen]
  – Bereaved families call to move Remembrance Day [lezen]

Gerelateerd:

 • Zwaar gewapende terreurcel uitgeschakeld aan zuidelijke Egyptisch-Israëlische grens [lezen]
 • Terroristen misbruikten Afrikaanse indringers om aanslag pogen uit te voeren in Z-Israël door Yoav Zitun [lezen]

4 gedachtes over “Israël herdenkt zijn 23.085 doden die hun leven gaven voor de bescherming van de Joodse Staat

 1. Dat het Kristal van de Vrede ook ooit zal schijnen aan Israels horizon en grenzen en alle nabestaanden dit nog mogen meemaken.

  Like

 2. Palestijnen komen altijd om na zélf te zijn begonnen met raketbeschietingen en ander offensief geweld.
  Israëlisch komen om als ze daarop reagéren.
  Géén onbelangrijk detail, lijkt mij zomaar.

  Like

 3. Dat is allemaal een kwestie van perceptie Shapira. Waarom zeuren over 12 miljoen vermoorde moslims te weten dat er tijdens het recente Gazaconflict in november 2012 maar liefst 170 Palestijnen omkwamen als gevolg van Israëlisch geschut.

  170 doden is een cijfer dat Jan Publiek & Mieke Zaag kunnen bevatten, vooral en omdat dit gebeurde door toedoen van Joodse handen! En zeg nu zelf, een Jood die zichzelf durft te verdedigen, dat is verdorie toch een echte schande niewaar?

  Twaalf miljoen bevat teveel nullen…. dat gaat er het ene oor in en het andere meteen weer uit… Net zoals die 70.000 of 100.000 vermoorde Syriërs, ook weer een cijfer met veel teveel nullen… wie maalt er om? 😦

  Like

 4. Sinds 1948 zijn er 23.085 Israelische slachtoffers van een bloedige Arabische Moslim haat!

  Sinds 1948 zijn er meer dan 12 miljoen Moslims vermoord door Moslims!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.