Palestijnse peiling: Hamas verliest stemmen, verzoening met Al Fatah (Abbas) gewenst

Mahmoud Abbas en Khaled MeshaalDoha, Qatar, 6 februari 2012. Mahmoud Abbas (Al Fatah) en Khaled Meshaal (Hamas) reiken elkaar de hand. Een hernieuwde poging sinds zij eerder in Kaïro op 27 april 2011 hun verzoening betekenden, maar dode letter bleek. Arabische derden trachten nog steeds de rivaliserende terreurgroepen Al Fatah en Hamas met elkaar te verzoenen, hun krachten te bundelen om aldus hun aller gemeenschappelijk objectief te bereiken, met name Israël vernietigen en de Joden uit het Midden-Oosten te verdrijven.

De steun van de Palestijnen voor Hamas en militaire aanvallen op Israël neemt af. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête van het Jeruzalem Media- en communicatiecentrum (JMCC) in Ramallah. Volgens deze enquête keurt nog maar 38% van de Palestijnen raketaanvallen op Israël goed.

In december vorig jaar, direct na de Israëlische Operatie Pillars of Defense in de Gazastrook, was nog 74% van de Palestijnse bevolking voor raketaanvallen op Israël. Dat bericht de onlinekrant “Times of Israel”. De radicaalislamitische Hamas, die regeert in de Gazastrook, moest bovendien stemmenverlies accepteren.

Ongeveer 20% van de Palestijnen sprak zijn steun uit aan de groepering. In december 2012 was dit nog 28%. Fatah daarentegen, met president Mahmoud Abbas als leidend politicus, steeg in de sympathie van haar landgenoten. 42% van de ondervraagden zouden aan haar kant staan, bleek uit de enquête.

In totaal wijzen meer Palestijnen een gewelddadig verzet tegen Israël af dan verleden jaar. Ongeveer 31% is voorstander van militaire operaties tegen de joodse staat. In december vorig jaar was dit nog 51% geweest, citeert de “Times of Israel” uit de enquête. Bovendien zouden minder Palestijnen voor de Oslo-Akkoorden zijn, die richtlijnen m.b.t. het Palestijnse zelfbestuur vastleggen. Nog slechts 43% zou het verdrag, dat in 1993 met Israël werd gesloten, ondersteunen. In het jaar 1997 was dit nog 68% geweest, bericht het Israëlische dagblad “Jerusalem Post”.

90% van de Palestijnse bevolking wil bovendien een verzoening tussen Hamas en Fatah. Ook als dit zou leiden tot zwaardere sancties van de kant van de VS en Israël. 59% is er bovendien van overtuigd dat beide partijen alleen uit eigen belang zouden handelen in plaats van rekening te houden met de belangen van hun land. In totaal vroeg het JMCC 1179 Palestijnen naar hun mening over de huidige regering van hun land.

———–

Brabosh.com: Israelbashers gebruiken bij voorkeur een westerse maatstaf om Israël de les te spellen. Die maatstaf wordt verder niet meer gebruikt als het om Hamas, Islamitische Jihad of Al Fatah gaat en al helemaal niet als het om de situatie en beleid gaat in de rest van de Midden-Oosten landen. De vraag stellen ‘en waarom niet?’ mag u zelf beantwoorden. Baksteen op E.J. Bron ziet wel een en ander in de juiste context en hij schrijft:

“Wat een vooruitgang! Vergelijking; slechts 40% van de Nederlanders keurt het goed dat er raketaanvallen op Brussel worden uitgevoerd vanuit Breda… dat is een grote verbetering. Of: 59% denkt dat de partijen uit eigenbelang handelen en niet in het belang van het land… ik denk dat dat % in Nederland nog hoger ligt als we het over onze Haagse vrienden hebben.”


Bronnen:

  1. Israel Netz.com: Umfrage: Hamas verliert Stimmen, Versöhnung mit Fatah gewünscht [lezen]
    – vertaald uit het Duits door E.J. Bron als “Enquête: Hamas verliest stemmen, verzoening met Fatah gewenst” [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.