Wat Europa niet kan noch wil, kan wel in Bahrein: Hezbollah op zwarte lijst terreurorganisaties

Vrienden voor het leven: Nasrallah en Ahmedinijad Vrienden voor het leven: Hezbollahchief Hassan Nasrallah (l.) en zijn belangrijkste sponsor de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad (r.): “Samen Israël vernietigen.”

Bahrein werd op dinsdag 9 april 2012 het eerste Arabische land dat officieel de Libanese sjiitische Hezbollah op zijn zwarte lijst van verboden terreurorganisaties plaatste. In de Europese Unie aarzelt men nog steeds om hetzelfde te doen, ondanks de aanslag van Hezbollah in het Bulgaarse Burgas op een Israëlische touringbus waarbij zes doden vielen, die de hoogdringendheid van dergelijke ban onderstreepte.

Bekende logo van de door Iran gesponsorde terreurorganisatie Hezbollah in Libanon
Logo van Hezbollah

Bahrein baseerde zijn besluit op verklaringen die werden afgelegd door de secretaris-generaal van Hezbollah Hassan Nasrallah, die het standpunt van Bahrein beschouwt als een interventie in zijn binnenlandse zaken.

De belangrijkste sjiitische oppositiegroep in Bahrein Al-Wefaq heeft onlangs gewaarschuwd voor nieuwe demonstraties in het door soennieten geregeerde koninkrijk, totdat met het regime een nationale dialoog op gang komt die leidt tot echte hervormingen, met name een constitutionele monarchie.

Twee jaar geleden, naar aanleiding van de golf demonstraties tijdens de ‘Arabische Lente’, riep Bahrein de noodtoestand uit, werd aan de militaire strijdmacht het bevel gegeven om de opstanden neer te slaan met de hulp van 2000 soldaten vanuit Saoedi-Arabië en van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dozijnen mensen werden gedood tijdens de botsingen met de veiligheidspolitie in de hoofdstad Manama. De koning verwees naar de gebeurtenissen als een “poging tot staatsgreep”.

Premier Adil Asoumi van Bahrein vertelde aan Al Arabiya dat er bewijzen zijn dat Hezbollah aanzet tot geweld tegen de regering, eraan toevoegende dat het besluit om de terreurgroep op de zwarte lijst te plaatsen een “maatregel is om de veiligheid en stabiliteit in Bahrein te beschermen tegenover de dreiging van Hezbollah.”

Volgens Asoumi, hebben de inlichtingendiensten informatie verzameld van overgelopen Syrische soldaten die voorheen “cellen in Bahrein trainden, gesteund door Hezbollah, om terreuraanslagen uit te voeren in het land.” Volgens de premier vormt Hezbollah niet enkel een dreiging voor Bahrein maar voor het hele gebied in de Golf, dus “roepen wij onze broeders in de Golf op om de terroristische organisatie te confronteren om de veiligheid in de Golf te bewaren.”

In 2009 noemden Egyptische topambtenaren Hezbollah een “terreurorganisatie” nadat terreurcellen die opereerden in het land werden onthuld. De kwestie om Hezbollah te klasseren als een terreurorganisatie kwam opnieuw ter sprake na de aanslag op een touringbus in het Bulgaarse vakantiecentrum van Burgas waarbij vijf Israëlische toeristen werden gedood en hun Bulgaarse buschauffeur. Sofia beschuldigde Hezbollah ervan achter de aanslag te zitten die plaatsvond op Europese bodem.

Onder de 27 lidstaten van de Europese Unie is Nederland het enige land dat Hezbollah klasseert als een terreurorganisatie. Groot-Brittannië beschouwt enkel de gewapende vleugel van de sjiitische beweging als een terreurorganisatie. Washington typeert eveneens Hezbollah als een terreurorganisatie en tijdens zijn recente bezoek aan Israël heeft president Barack Obama de Europese Unie aangemaand om hetzelfde te doen.

door Roi Kais


Bronnen:

 1. Ynet News: Bahrain 1st Arab country to blacklist Hezbollah as terror group door Roi Kais [lezen]

Gerelateerd:

 • Arabische golfstaat Bahrein zet Hezbollah op terreurlijst; Europese Unie volhardt in dwaasheid [lezen]
 • Hezbollah tijdelijk in het slop door samenwerking met Assad om rebbelenleger in Syrië neer te slaan [lezen]
 • Uit angst voor de terroristen: EU wil Hezbollah geen terreurgroepering noemen [lezen]
 • Bulgarije vraagt leden Europese Unie gemeenschappelijke maatregelen te nemen tegen Hezbollah [lezen]
 • Hezbollahterroristen van aanslag Burgas studeerden in Libanon voor bouwkundig ingenieur [lezen]
 • Aanslag op touringbus in Burgas was het werk van Hezbollah zegt Bulgaars onderzoek [lezen]
 • De reacties van de VN op de terreuraanslag op de Israëlische toeristenbus in Bulgarije door VN Watch [lezen]
 • Zes mensen gedood tijdens bomaanslag op Israëlische touringbus in Bulgarije [lezen]
 • Aanslag op Israëlische toeristen leidt tot ongekend reisadvies door Missing Peace [lezen]
 • VN afgevaardigde Ron Prosor maant Europese Unie aan om Hezbollah op terreurlijst te zetten [lezen]
 • België weigert door Iran gesponsorde Hezbollah als terreurorganisatie te classificeren [lezen]
 • Volgens Europese Unie is Hezbollah geen terreurorganisatie maar een gewone politieke partij [lees]
 • De gewapende militie Hezbollah is geen politieke partij maar een terreurorganisatie door Tzipi Livni [lees]
 • Ongelooflijk: Europese Unie steunt de door Iran gesponsorde Hezbollah door Peter Martino [lees]
 • De Europese linkerzijde heeft een probleem met Joden en met de Joodse staat door Colin Shindler [lees]
 • Hezbollah-strijders worden in Europa ongemoeid gelaten door Arne Hankel [lees]
 • VS waarschuwt: Hezbollah kan op elk ogenblik en zonder waarschuwing toeslaan in Europa [lees]
 • Hoog tijd dat de Europese Unie de terreurorganisatie Hezbollah in de ban slaat door Benjamin Weinthal [lees]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.