Amerikaans minister BuZa John Kerry in Israël: Geen doorbraak in vredesproces verwacht

John-Kerry2

Vanavond wordt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Israël verwacht, het begin van een hernieuwde poging van de Verenigde Staten om het geblokkeerde vredesproces weer uit het slop te halen. Hij zal er zowel premier Netanjahoe ontmoeten als Mahmoud Abbas in Ramallah. Hoedanook, de verwachtingen van Israëlische regeringsambtenaren zijn laag gespannen en ze denken niet dat er spoedig een doorbraak zal komen.

Israëlische ambtenaren zeggen dat Israël niet tegemoet zal komen aan de Palestijnse eis om een kaart van het gebied te tekenen waarop duidelijk de grenzen staan afgetekend met het oog op een tweestatenoplossing. Mahmoud Abbas had afgelopen vrijdag die bijkomende eis als zoveelste nieuwe preconditie op tafel gegooid.

Israël beschouwt dit opstapelen van precondities aan de zijde van de PA vooraleer aan nieuwe onderhandelingen te willen deelnemen, als manoeuvers om het vredesproces te blijven ontwijken en ziet dit als een bewijs van de absolute onwil van Abbas om een compromis te bereiken waarin normaliter van elke betrokken partij toegevingen worden verwacht. Met het steeds maar hoger leggen van de lat door Mahmoud Abbas vooraleer weer aan de onderhandelingstafel te willen aanschuiven, lijkt de vrede dan ook verder weg dan ooit.

Olmert’s kaart uit 2008

Een regeringsambtenaar reageerde op die nieuwe preconditie van Abbas zeggende: “Wij zullen ermee instemmen om grenzen op tafel te leggen van zodra we weten wat we er van de Palestijnen voor in de plaats krijgen. Olmert heeft (in 2008) aan de Palestijnen een royaal getekende kaart voorgesteld en het heeft hem nergens toe gebracht” (kaartje hiernaast.)

Het standpunt van Israël omtrent veiligheid zal waarschijnlijk nog harder zijn dan het dat drie jaar geleden was. Netanjahoe blijft aandringen op strikte veiligheidsafspraken, een gedemilitariseerde Palestijnse staat, wuift het recht op terugkeer van 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen weg, eist de Palestijnse erkenning van het recht van het Joodse volk op een eigen staat en staat nadrukkelijk op de Israëlische militaire controle van de vallei van de Jordaan.

De premier is overtuigd dat de veiligheid van Israël van primordiaal belang is in eventuele nieuwe onderhandelingen gezien in het licht van de instabiliteit in het gebied. “Wat in Gaza gebeurde kan niet in Judea en Samaria gebeuren,” zei een regeringsambtenaar. “Dat is waarom de Palestijnse staat moet worden gedemilitariseerd en dat wij de controle over de vallei van de Jordaan willen behouden. De internationale strijdkrachten slaagden er niet in om de Philadelphi Route (met Egypte) te bewaren en Hamas nam die in nauwelijks zeven uren over.”

Verwijzend naar de vraag dat de Palestijnen het recht van het Joodse volk op een eigen staat moeten erkennen, zei hij: “Abu Mazen (Abbas) is niet in staat om die woorden over de lippen te krijgen en dat is waarom hij ons niet zal erkennen. De erkenning van de Staat Israël als een bestaande entiteit is niet waar wij op zoek naar zijn. [..] De Iraniërs erkennen het bestaan van Israël. Wat belangrijk is is de erkenning van het recht van het Joodse volk op een staat en dat is precies wat wij van Abu Mazen verwachten.”

Kerry vertrekt zaterdag naar Istanboel als deel van zijn derde reis in amper twee weken tijd. De Amerikaanse minister zal zondagavond in Israël toekomen en een eerste vergadering houden in Ramallah op de Westbank. Maandagochtend zal hij een ceremonie bijwonen in het museum van Yad Vashem, naar aanleiding van de Dag van de Herinnering aan de Holocaust. Kerry zal daarna premier Netanjahoe ontmoeten.


Bronnen:

  1. Ynet News:
    – Kerry visit: Israel does not foresee breakthrough door Attila Somfalvi [lezen]
    – Palestinian aide: Abbas demands two-state map from Netanyahu [lezen]
  2. The Jerusalem Post: Kerry’s claim of Turkish ‘sensitivity’ astonishes Israelis [lezen]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.